DNS Nedir?
DNS nedir? DNS neden kullanılmalı? DNS ne işe yarar? Siz değerli okurlarımız için bu gibi soruların cevabını paylaşmak istiyoruz.
İnternet, 90’lı yıllardan sonra hızla yayılmaya başladı. Bununla beraber pek çok kavram da bizlerle buluştu. İnternet dünyasında dolaşanlar IP adresinin ne olduğunu biliyor olmalı. IP adresi, her ağın kimliği olarak nitelendirilmekte. Örneğin her bir modem, internete bağlı olduğu sürece IP adresine sahip olur. Bu adresin amacı, hattın kimliğinin belirlenmesini sağlamak.
Bir web sitesine girerken de IP adresini kullanıyoruz. Bunu fark etmesek de aslında arka planda IP adresi aranarak bağlantı kuruluyor. Eğer sitelere girerken IP adreslerini kullansaydık siteye girmek daha zor olabilirdi. Çünkü bu adresleri ezberlemek gerekirdi. Alan adı burada devreye giriyor. DNS de bu zorluğu aşmak için üretilen bir terim.
DNS Nedir?
DNS, Domain Name System yani Alan Adı Sistemi anlamına geliyor. Amacı, IP adresine alan adı atamak. Bir web sitesine IP adresi ile bağlanmak yerine alan adı ile bağlanmayı bu servis sağlıyor. İnternet tarayıcısının URL kısmına alan adı girildiğinde bu alan adı çözümlenerek IP adresine dönüştürülüyor. IP adresi ise hangi sunucuya bağlı ise o sunucuya giderek web sitesinin açılmasını sağlıyor. Bu sayede bir siteye erişilebiliyor. Özet geçmek gerekirse DNS, alan adı sistemi anlamına geliyor yani IP adreslerinin alan adına sahip olması için kullanılan bir yöntem.
DNS Ne İşe Yarar?
DNS yani Domain Name System, IP adreslerinin alan adına sahip olmasını sağlar. Bu yöntem ile birlikte web sitelerinde rahatlıkla dolaşabiliriz. “DNS nedir?” sorusunun yanı sıra merak edilen bu soruyu da sizler için cevaplamış bulunduk.
DNS Ayarları Değişirse Ne Olur?
DNS ayarlarını değiştirmek mümkün. Bunun için işletim sisteminin ağ ayarlarına girmek ve gerekli ayarları uygulamak gerekiyor. Eğer DNS ayarları değişirse bir web sitesinin bulunması için ulaşılacak olan adres güncellenmiş olur. Bu, bir kayıt defteri gibi düşünülebilir. Eğer otomatik olur ise DNS ayarları otomatik olarak belirlenir.
Örneğin Google DNS eklendikten sonra bir web sitesine bağlanınca sistem, Google DNS sunucularına gider. Bu sunuculardaki adresler incelenir. Eğer alan adı, Google’ın sunucularında kayıtlı ise IP adresi çözümlenir ve adrese yönlendirme yapılır. Eğer değilse farklı kaynaklardan araştırma sağlanır. Yapılan araştırma sonucunda Google, bu alan adını ve IP adresini kendi sunucularına dahil eder. DNS, kısaca bu şekilde çalışıyor.
DNS Nasıl Kullanılır?
DNS nedir? Bu sorunun yanı sıra kullanıcıların araştırdığı bir diğer olay DNS’in nasıl kullanıldığı. DNS kullanımı her işletim sisteminde farklı olmakta. Öncelikle Windows işletim sisteminde nasıl kullanıldığından bahsedelim. Ardından Mac OS, Android, iOS ve Linux işletim sistemlerindeki kullanımını anlatacağız.
Windows
- “Windows + I” tuşlarına basın. Ayarlar uygulaması açılacak.
- “Ağ ve İnternet” seçeneğine tıklayın.
- Kullandığınız ağı seçin.
- “DNS Sunucu Ataması” yazan kısmın sağındaki “Düzenle” butonuna basın.
- Açılan ekranda üst kısımdaki seçeneği “El ile girilen” olarak güncelleyin.
- “IPv4” seçeneğini aktifleştirin.
- Tercih edilen DNS ile alternatif DNS’i ekleyin.
- “Kaydet” düğmesine tıklayın.
Mac OS
- Apple ikonuna tıklayın.
- “Sistem Tercihleri” seçeneğine basın.
- Açılan pencerede “Ağ” seçeneğini seçin.
- “Lokasyonlar” kısmının sağ tarafında bulunan alana tıklayıp “Lokasyonları Düzenle” seçeneğine tıklayın.
- “+” işaretine dokunun.
- “Tamam” tuşuna bastıktan sonra “Gelişmiş” butonuna basın.
- “DNS” sekmesine geçiş yapın.
- “DNS Sunucuları” alanının altında bulunan “+” simgesine basın. İlk DNS adresini ekleyin. Sonra ikincisini de ekleyin.
- “Tamam” butonuna tıklayarak ayarları kaydedin.
- “Uygula” butonuna tıklayarak ağı güncelleyin.
Android
Her Android işletim sisteminde DNS ayarları farklı olarak güncellenebilir ama genel olarak birbirine benzer adımlar yer alıyor. Deneme yanılma yoluyla çözmelisiniz veya telefonun kullanma kılavuzunu takip etmelisiniz.
- Ayarlar uygulamasına girin.
- “Kablosuz” seçeneğine dokunun.
- Bağlı olunan kablosuz ağa basılı tutun.
- “Ağı değiştir” seçeneğine dokunun.
- “Gelişmiş seçenekleri göster” seçeneğini aktif edin.
- “DNS 1” ve “DNS 2” alanlarını güncelleyin.
- “Bağlan” butonuna basın.
iOS
- Ayarlar uygulamasına giriş yapın.
- Wi-Fi ayarlarına girin.
- Bağlı olunan ağın sağındaki bilgi ikonuna basın.
- Sayfanın alt kısmında “DNS” bölümü yer alıyor. Buradaki “DNS’i Ayarla” seçeneğine dokunun.
- “Elle” seçeneğini seçin.
- Mevcut sunucuları sağa kaydırarak silin.
- “Sunucu Ekle” butonuna basın.
- Eklenecek sunucuyu girip kaydedin.
- Diğer sunucuyu da ekleyin.
- “Kaydet” butonuna basın.
- Eğer internet bağlantısı sorunu bulunuyor ise Wi-Fi modunu kapatıp tekrar açın.
Linux
Linux’ta DNS adreslerini güncellemek için birçok yöntem bulunur. Bu durum, dağıtımdan dağıtıma değişiklik gösterebilir. Bu yollardan birini sizler için paylaşıyoruz.
- Terminali başlatın.
- “nano /etc/dhcp/dhclient.conf” yazın.
- Açılan belgede “prepend domain-name-servers” kısmı bulunuyor. Burada IP adresini silip istediklerinizi ekleyin. IP adreslerinin arasında virgül ve boşluk olmalı.
- Dosyayı kaydedin.
- Konsola “dhclient -r” ve “dhclient -v” yazın.
- Çalışıp çalışmadığını anlamak için “nslookup google.com” yazın.
DNS Ayarı Ne Olmalı?
DNS ayarı için pek çok DNS karşımıza çıkıyor. Bunlar arasında Google DNS, OpenDNS, Norton DNS, Cloudflare DNS ve Yandex DNS yer alıyor. Bu ve daha birçok DNS adresinin listesini aşağıda yayınladık.
- Google -> 8.8.8.8, 8.8.4.4
- Cloudflare -> 1.1.1.1, 1.0.0.1
- OpenDNS -> 208.67.222.222, 208.67.220.220
- Norton -> 199.85.126.10, 199.85.127.10
- Yandex -> 77.88.8.8, 77.88.8.1
- AdGuard -> 176.103.130.130, 176.103.130.131
- Comodo Secure -> 8.26.56.26, 8.20.247.20
Hangi DNS En İyi?
DNS nedir? Bu sorunun yanı sıra kullanıcılar, hangisinin en iyisi olduğunu da sorguluyor. En çok kullanılan DNS’ler arasında Google DNS, OpenDNS ve Cloudflare DNS karşımıza çıkıyor. Bunlar arasından veya diğerleri arasından istediğinizi DNS adreslerini seçebilirsiniz.