Google Arama Algoritması
Google arama algoritması, günümüzün en çok değer gösterilen algoritmalarından birisi. Bu altyapı hakkında bilgi sağlamak istiyoruz.
Google arama motoru, sıklıkla kullanılan bir sistem. 1998 yılında kurulan şirket, aslına bakarsak daha önceki dönemlerde projeye başlamıştı. Arama motorlarının 90’lı yıllarda ortaya çıkmasıyla beraber insanlar, sitelerini öne çıkarmak için gayret göstermeye başladı. Adeta bir rekabet ortamı oluştu. Tabii 90’lı yılların sonu ve 2000’li yılların başında rekabet, günümüze göre oldukça zayıftı. Şimdi ise web sayfalarının sayısının da artmasıyla beraber arama algoritmaları da gelişmiş bulundu.
Google Arama Algoritması Hakkında
Google’ın arama yapısı, birden fazla kritere yer veren büyük bir altyapı. Arama motoru botları, web sayfalarını gezerken bu sayfaları analiz edip tarar. Bu tarama sonucunda pek çok sonuç ortaya koyar. Ortaya çıkan sonuca göre bir puan belirlenir. Bu puan, arama motoru algoritmasında sıralamayı önemser. Puana ek olarak kullanıcıların ilgi alanına göre de özel sıralama yapılıyor. Bunu da bilmek gerekiyor.
Google arama algoritması, web sitesi sahiplerinin internet sayfalarının daha iyi sıralanması için geliştirilmiş bir algoritma. Google, sık sık algoritma güncellemesi yapar. Yapılan bu güncelleme ile beraber arama algoritmasının daha başarılı sonuç vermesini sağlar. Bazı güncellemeler, arama algoritmasını bozabilir. Örneğin yanlış siteler üst sıralarda görünebilir. Bunun sebebi algoritmanın kandırılmasıdır. Şirket, bu olayı kısa sürede çözüme kavuşturur.
Google Arama Algoritmasının Önemli Kriterleri
Google arama motoru, birçok kriteri inceler. Bunlardan birisi web sayfasındaki içeriğin SEO uyumlu olup olmadığı. Eğer sayfadaki yazı, SEO uyumlu ise sıralamadaki değeri artar. SEO uyumlu bir web sayfası için pek çok detay öne çıkıyor. Bunlar arasında H başlıkları, meta etiketleri ve yazı özgünlüğü gibi kriterler yer alıyor.
Bir diğer algoritma kriteri ise sayfa hızı puanı. Google, sayfalar için hız testi uygular. Bu test sonucunda ortaya bir puan çıkar. Bu puan, sayfanın sıralamasını belirlemede önemli bir güce sahip. Bunun nedeni hızlı sayfaların kullanıcılar tarafından daha çok tercih edilmesi. Hızlı açılan sayfalar daha ön planda olur.
Google’ın önemsediği şeylerden birisi sitenin kalitesi olmakta. Web sayfalarının kullanıcı dostu olması gerekir. Eğer bir web sayfası anlaşılmaz ve karmaşık bir arayüze yer veriyorsa bu durum, kullanıcıların o sayfada daha az durmasına neden olur. Bundan dolayı kullanıcı dostu arayüze yer veren siteler geliştirilmeli.
Mobil uyumluluk, Google arama motoru botlarının önemsediği bir mesele. 90’lı yıllara geri dönelim. Bu dönemde henüz akıllı telefonlar yaygınlaşmamışken internete bilgisayarlar üzerinden giriliyordu. PDA adı verilen cihazlar ise akıllı telefonlardan önce internete bağlanabilen ürünler idi. Tabii akıllı telefonlar kadar popüler bir alet değildi. 2000’li yılların ilerleyen dönemlerinde mobil cihazlar yaygınlaşmaya başladı ve mobil cihazlar üzerinden internete giriş arttı. 2020’li yıllarda ise ciddi bir yükselişe elde etti. Bundan dolayı mobil uyumlu bir web sitesi kodlamak gerekiyor.
Google’ın öne çıkardığı siteler arasında SSL sertifikası bulunan siteler de yer alıyor. SSL sertifikasına sahip bir sitede veriler şifrelenerek iletilir. Yani sunucu ile kullanıcı arasında verilerin şifrelenmesi esastır. Muhakkak bu işlemin yapılması gerekir. Çünkü insanlar, verilerinin güvenliğine önem gösterir. SSL olmayan bir sitede işlemler şifrelenmediği için kötü amaçlı yazılımcıların verileri çalması kolaylaşır. POST, GET veya bu gibi metotlar ile veri gönderimleri tehlikeli olur. Sonuç olarak SSL bulunan siteler önde yer alıyor.
Google arama algoritması, daha pek çok detayı önemseyen bir sistem. Önemsenen bir diğer şey iç ve dış bağlantılar. Bir sitenin Google’da daha ön planda olmasını sağlayan şeylerden birisi web sayfasında güvenilir dış kaynaklara gerektiğinde yer verilmesi. Buna ek olarak güvenilir kaynaklarda web sayfalarının bağlantılarının bulunması da sıralamada önemli bir katkı sunar. Burada dikkat edilmesi gereken şey güvenilir ve kaliteli bağlantılara yer verilmesi.
Sosyal medya bağlantılarına yer vermek de sitenin puanını arttıran bir olgu. Sitedeki her web sayfası için ayrı bir puan yer alıyor. Buna ek olarak genel site puanı da bulunuyor. İnternet sitesinin daha başarılı olması adına düşük bir etkiye de sahip olsa sosyal medya bağlantıları kullanılmalı. Örneğin web sitesinin sosyal medya hesaplarına yer verilebilir.
Google’ın arama sıralamasında başarıyla yer edinmek için güncel kalmak gerekiyor. Bir siteye birkaç içerik attıktan sonra devamında yeni içerikler atılmaz ise o site bir süre sonra gerilemeye başlar. Özellikle arama algoritmasının gelişmesi ve yeni içeriklerin ortaya çıkmasıyla sitede de düşüşler yaşanır. Bundan dolayı zaman zaman yeni içerikler yayınlanmalı ve site geliştirilmeye devam edilmeli.