Notepad++ vs Visual Studio Code
Notepad++ vs. Visual Studio Code, bu uygulamalardan birini kullanmak isteyenler için merak edilen bir başlık haline geldi.
Web tasarımı ile uğraşanlar bu sektörde ayakta kalmak için birçok şeye özen göstermeli. Bunlardan birisi seçtiği yazılım. Seçilen uygulama güncellenmeli ve kişiye yetecek düzeyde olmalı. Bu doğrultuda başarılı bir programcı olunur. Programcılıkta en iyi şekilde ilerlemek isteyenler için sade uygulamalar arasında karşımıza Notepad++ ile birlikte Visual Studio Code yazılımı çıkıyor. Bu yazılımları sizler için karşılaştırmış bulunuyoruz. Öncelikle yazılımlar hakkında bazı bilgilere yer vermiş olacağız. Ardından uygulamaların aralarındaki farkları açıklayacağız.
Notepad++
Notepad++, 24 Kasım 2003 tarihinde piyasaya sürülen bir uygulama. Uygulama, Notepad tarzında bir yazılım olup Notepad yazılımına göre daha gelişmiş olması sebebiyle bu isme sahip. Uygulamanın öne çıkan özelliklerinden birisi dahili renkli kod sistemi. Buna ek olarak özelleştirilmiş renkli kodlar da eklenebiliyor. Ayrıca uygulama içerisinde eklenti desteği de yer alıyor. Başarılı bir uygulama olan Notepad++, insanların severek kullanmış olduğu bir yazılım.
Visual Studio Code
İlk kez 29 Nisan 2015 tarihinde kullanıma sunulan Visual Studio Code, birkaç yıl öncesinde çıkmasına rağmen kısa sürede popülerlik kazandı. Microsoft’un geliştirmiş olduğu ve Notepad++ uygulamasına göre biraz daha profesyonel olan yazılım, 40 ile 70 MB arasında bir alan istiyor. Eklenti desteği ile beraber Visual Studio Code, ayrıca açık kaynaklı bir yazılım olmakta. Bu sayede yazılım geliştiricileri, uygulamayı istediği gibi düzenleyebiliyor.
Notepad++ vs. Visual Studio Code
Her iki uygulama için farklı özellikler ön plana çıkıyor. Pek çok benzerliği bulunan bu 2 yazılım, aynı zamanda düşük boyuta sahip. Uygulamaların boyutunun düşük olması sebebiyle kullanıcılar, bu bakımdan istediği yazılıma yer verebilmekte.
Bu uygulamaları karşılaştırırken önemsenmesi gereken bir diğer husus açık kaynaklı olup olmadığı. Her 2 yazılım da açık kaynaklı ve ücretsiz bir şekilde kullanıcıların karşısına çıkıyor. Bedava olarak kullanımı mümkün olan bu uygulamalar, yazılımcıların istediği şeyleri yapmasına olanak tanıyor. Bunun yanı sıra açık kaynaklı olması sebebiyle her iki uygulama istenildiği gibi geliştirilebilir. Yani kodları düzenlenip yeniden piyasaya sürülebilir.
Notepad++ vs. Visual Studio Code karşılaştırması yaparken uygulamaların arayüzünü de incelemek gerekiyor. Notepad++, çok sade bir arayüze sahip. Notepad uygulamasına benzese de içerisinde birçok özellik barındırıyor. Visual Studio Code yazılımına baktığımızda ise daha karmaşık bir arayüz bizlerle buluşuyor olsa da aslında öğrenildiğinde kullanımının o kadar zor olmadığı görülüyor. Sadelik arayanlar için Notepad++, daha detaylı ve güzel bir arayüz isteyenler için Visual Studio Code ideal.
Her 2 uygulama için dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta renkli kod desteği. Kod yazarken renkli görünmesi, birçok kişi için büyük bir önem arz eder. Çünkü kodların daha iyi ayırt edilmesi için bu önemli bir husus. Notepad++ ve VS Code, renkli kod yazma desteğini sağlıyor. Hatta kullanıcılar, eklenti desteğiyle veya elle ekleyerek farklı diller için de renkli kod desteğine sahip olabilmekte.
Notepad++ ile Visual Studio Code, eklenti destekleyen yazılımlar olarak insanların karşısına çıkıyor. Notepad++ vs. Visual Studio Code karşılaştırması yapıldığı vakit bunun da bilinmesi gerekir. Eklenti desteği sayesinde kullanıcılar, uygulamaya istediği özelliği dahil edebiliyor.
Eklentiler dışında bilinmesi gereken bir diğer özellik otomatik eklenti önerisi. Notepad++ için böyle bir durum söz konusu değil fakat Visual Studio Code, otomatik eklenti tavsiyesi veriyor. Örneğin Python kodlarken Python için gerekli derleyiciyi sunan eklentiyi öneriyor. Bu, yazılımcılar için büyük bir nimet.
Notepad++ ile Visual Studio Code arasında yer alan bir diğer farktan da söz etmek lazım. Bu fark yazılım çalıştırma. Notepad++, bazı kodları çalıştırabilir. Örneğin HTML kodu yazdığınızda internet tarayıcısını bu kod üzerinde başlatabilir. VS Code ise özel konsolu ve eklenti desteğiyle beraber daha fazlasını yapar. Python ve Node.JS gibi kodlar da Visual Studio Code üzerinde çalışabilir. Bu olay eklenti eklemeden de yapılabilir. Önemli olan sistemde gerekli bileşenlerin bulunması. Tabii eklenti ekleyerek daha pratik hale gelir.
Notepad++ vs. Visual Studio Code için sunabileceğimiz bir diğer şey bellek tüketimi. RAM, sistemin en önemli kaynaklarından birisi. RAM azaldığında sistem uyarı verir veya uygulamalarda yavaşlama olur. RAM miktarı az olan yazılım geliştiricileri için hem Notepad++ hem de VS Code harika bir tercih. Her 2 uygulama da düşük bellek tüketimi yapıyor. Ayrıca uygulamaların diğer kaynakları da yormadığını belirtmiş olalım.