phpMyAdmin Kullanımı
phpMyAdmin kurulumu ve kullanımı ile insanların merak ettiği bir şey. Bu başlık altında phpMyAdmin yazılımından söz ediyor olacağız.
Bir web sitesi düşünün. İçerisinde oyunlar, forumlar, blog yazıları, haber içerikleri ve sohbet sistemi gibi birçok özellik olsun. Bu özelliklerin verilerinin depolanması için ne gerekiyor? Tabii ki veritabanı yazılımı. Kullanıcı verileri, forum paylaşımları, haber yazıları ve bu gibi birçok şeyin depolanması gerekir. Bu verilerin yüksek performansla insanlara sunulması için veritabanı uygulamasının da en iyi şekilde belirlenmesi lazım. MySQL, sunduğu şahane performans ile bilinen bir yazılım. MySQL motoru üzerinde çalışan uygulamalardan birisi phpMyAdmin olmakta.
MySQL Nedir? Ne İşe Yarar?
MySQL motoru, SQL dilinin kullanılmasını sağlayan bir yazılım. MySQL ile beraber veritabanı yönetimi için gerekli birçok özellik sunulurken aynı zamanda ek avantajlara da yer verilir. MySQL kullanmak için bir konsol yeterli olsa da web arayüzü üzerinden daha rahat bir kullanım için phpMyAdmin öneriliyor.
phpMyAdmin Nedir?
phpMyAdmin kurulumu öncesinde yazılım hakkında bazı bilgiler verelim. phpMyAdmin, 9 Eylül 1998 tarihinde piyasaya sunulan bir yazılım. PHP ve JavaScript ile geliştirilen bu uygulamanın amacı, MySQL motorunu profesyonel bir şekilde kullanmaya imkan tanımak. Aralarında Türkçenin de bulunduğu 79 dile destek veren phpMyAdmin, çapraz platform desteğine de yer vermekte. Modern arayüzü ve kullanıcı dostu araçları ile en iyi imkanı sağlayan uygulama, sorgu çalıştırma ekranına da sahip bir yazılım. Ayrıca isteğe bağlı olarak şifresiz veya şifreli giriş sağlanabiliyor.
phpMyAdmin Kurulumu
phpMyAdmin yazılımı, hem sade hem de çeşitli uygulamalar ile kurulabilen bir sistem olmakta. Bu uygulamadan sade bir şekilde faydalanmak isteyenlere MySQL sunucusu gerekiyor. Sonrasında buradaki yazılımın indirilip kurulması gerekir.
Eğer web sunucusu dahil bir biçimde kurulum yapılmak isteniyor ise bu durumda yapılması gereken şey XAMPP gibi bir yazılım paketi kurmak. XAMPP’ın avantajı, kişiyi ek bir ayar yapmakla uğraştırmadan otomatik bir şekilde phpMyAdmin panelini hazırlaması. Bu sayede yükleme tamamlandığında arayüze hemen erişiliyor.
phpMyAdmin Giriş Nasıl Yapılır?
phpMyAdmin kurulumu sonrasında web paneline ulaşmak için “localhost/phpmyadmin” yazılmalı. Eğer sanal makine alındıysa “localhost” yerine IP adresine yer verilmeli.