Popüler Web Siteleri Nasıl Başarılı Oldu?
Popüler web siteleri nasıl başarılı oldu? Sizlere biraz bu sitelerin hikayelerinden söz etmek isteriz. Sizler için faydalı olacağına inanıyoruz.
İnternet sitesi kuran bir birey, o site için her ne kadar uğraş sarf etse de bazı durumlarda başarılı bir yükseliş sergileyemeyebilir. Yani bir insanın motivasyonu yüksek olsada her daim başarıya ulaşamayabilir ve web sitesi, yeterince başarılı olamayabilir. Belki sorun taktikte olabilir. Taktiği değiştirmek problemi çözüme kavuşturabilir. Belki de daha önce denenmemiş bir yöntemin denenmesi gerekir. Sizlere ilham vermesi açısından popüler web sitelerinin dönüm noktalarının neler olduğunu anlatmak istiyoruz.
Popüler Web Siteleri ve Başarı Hikayesi
Facebook, 2004 yılında Mark Zuckerberg tarafından kurulan bir sosyal ağ. Kurulduğu dönemden bu yana büyüyen ve ilerleyen yıllarda hızına hız katan Facebook, daha ilk günlerinde bile oldukça popülerdi. Bu web sitesinin bu kadar popüler olmasının pek çok nedeni bulunuyor. Bunlardan birisi Mark Zuckerberg’in kod yazma merakı ve yüksek motivasyonu. Mark, Facebook’u kurduğundan bu yana site için büyük adımlar attı ve birçok özellik geliştirdi. Attığı bu adımların öncülüğünde hızla büyüme elde etti.
Bu hikayeden anlaşılacağı üzere başarılı olmanın yollarından birisi yüksek motivasyon sahibi olmak. Motivasyonu yüksek olan bir birey, başarıya daha kolay ulaşır. Çünkü hem sevdiği işi yapmış olur hem de müşterilerle daha iyi ilgilenir.
Twitter, 2006 yılında kurulan bir şirket. Günümüzde Facebook, Instagram ve YouTube kadar popüler olmasa da yine de tanınan bir sosyal ağ. Elon Musk’ın sahibi olduğu Twitter, ilk olarak Jack Dorsey tarafından kuruldu. Kurulduğu zamanlar günlük yaklaşık 20.000 tweet atılıyordu. Bu platformun asıl yükselişe geçmesini sağlayan olay 2007 yılında dahil olunan SXSW oldu. Bu konferansa Twitter’ın da katılmasıyla uygulamanın popülaritesi bir anda 3 kat artış yaşadı. Günde 20.000 tweet atılan platformda artık 60.000 tweet atılmaktaydı.
Popüler web siteleri arasında bulunan Twitter, bu başarısıyla çok konuşuldu. Buradan alınması gereken mesaj ise çeşitli etkinliklere çıkarak web sitesini tanıtmaktır. Bir yarışmaya, bir konferansa veya herhangi bir fuara katılmak gerekir. Bu durum, web sitesinin ziyaretçi trafiğini güçlendirir.
Instagram, 2010 yılında kuruldu. Aslına bakarsak bu uygulama, harita işaretleme ve fotoğraf paylaşma platformu olacaktı. Foursquare’ye benzememesi için sonradan karar değiştirildi. İlk paylaşım 16 Temmuz 2010’da yapıldı. 2012 yılına gelindiğinde sosyal mecrada 1 milyon civarında kullanıcı bulunuyordu.
Birkaç kişilik ekibi ile 1 milyon kullanıcı sayısına ulaşmayı başaran ekibin dikkatini Facebook çekmişti. Facebook, Instagram’ı 2012 yılının Nisan ayında satın alma kararı aldı. Instagram, bu doğrultuda Facebook bünyesine dahil oldu. Okurlarımıza ilginç gelebilir fakat Instagram, o dönemde 50 milyon dolara satın alındı. Instagram, şu anda on milyarlarca dolar değerine sahip bir platform. Ayrıca kullanıcı sayısı ise 1 milyarın üzerinde. Yani satın alımdan sonra 1.000 kat artmış durumda.
Google’ın pek çok önemli başarı hikayesi var. Şirket, resmî olarak 1998 yılında kurulsa da aslında ekonomik sıkıntılar sebebiyle daha öncesinde açıldı. Yani Google web sitesi, 1996 yılından beri planlanan bir proje. Larry Page ve Sergey Brin tarafından geliştirilen Google arama motoru, bir üniversite projesi olarak ortaya çıktı. Sonrasında işler ciddiye bindi. Bir okul projesinin bu kadar büyüyeceği kimin aklına gelirdi?
1998 yılına gelindiğinde ortaklar, arama motoru için yatırım aramaya başladı. Birçok firmanın kapısını çalan ekip, kapı dışarı edildi. Yine de pes etmeyen ekip, sonunda bir yatırımcı şirket bulabildi. 100.000 dolarlık yatırım yapan Sun Microsystems, bu hikayenin adeta dönüm noktası oldu. Yani Google’ın büyümesinde rol alan önemli şirketlerden birisi Sun Microsystems. Çünkü Google’a verilen maddi destek sayesinde şirket, günümüze kadar gelebildi.
Popüler web siteleri arasında bulunan Google, her ne kadar bu şekilde bir yükseliş elde etse de bunun yanı sıra daha pek çok başarı hikayesinden bahsedebiliriz. Bunlardan birisi firmanın borsada hisse dağıtarak bir gecede zenginleşmesi. Bir diğer olay ise reklamcılık işine girerek kullanıcılar aracılığıyla kâr elde etmesi. Bu durum, kullanıcılara da kâr sağladığı için firmanın kitlesi hızla arttı. Bu gibi pek çok olay, şirketin büyümesinde önemli rol oynadı.
YouTube
2005 yılının Şubat ayında kurulan YouTube’un kurucu ortakları Steve Chen, Chad Hurley ve Jawed Karim olmakta. Nisan ayında resmî olarak hizmet sunmaya başlayan platform, ilk zamanlar oldukça sakindi. Yani YouTube, popüler olmayan sıradan bir siteydi. Ekip, reklam ve oyuncu ajansları ile anlaşma yaptığı halde yine de platformun yükselişini hızlandıramamıştı.
YouTube’u profesyoneller değil, amatörler yükseltti. Yani ekip, hiç beklemediği bir yerden popülerlik kazandı. Bu dönemlerde pek çok video yükleme sitesi bulunuyordu. Amatör video paylaşımcıları, arkadaşlarına videolarını göstermek için pratik bir site arıyordu. YouTube, bu açıdan oldukça anlaşılır bir arayüze sahipti. Bu tür yayıncılar, YouTube’a dahil olarak platformun büyümesinde etkili oldu.
Bu durum, Google’ın da ilgisini çeken bir adım oldu. Google, 2006 yılına gelindiğinde YouTube’u 1.65 milyar dolara almış bulundu. Dönemine göre oldukça yüksek bir miktara satıldığı anlaşılıyor. Tabii günümüzde YouTube’un değeri daha yüksek.
LinkedIn, popüler web siteleri arasında kullanıcılarını karşılıyor. 5 Mayıs 2003 tarihinde kurulan uygulamanın genel merkezi Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaleti. Microsoft’un sonradan satın aldığı kurumsal ağ, 900 milyondan fazla kullanıcıya ev sahipliği yapıyor. Sosyal ağın büyük bir yükseliş elde etmesinin nedenlerinden birisi borsaya girmesi oldu. Uygulamanın hisselerinin halka arz edilmesiyle beraber kurumun değeri bir anda büyük bir artış yaşadı.
Foursquare
Foursquare, büyük bir kitleye sahip olmasa da hatırı sayılır bir kullanıcı sayısına yer vermekte. Uygulamanın amacı, haritada yer paylaşımları yaparak medya içerikleri yayınlamak. Yani gezilen noktalarda çekimler yapmak. Bu açıdan döneminde yenilikçi bir yol izleyen yazılım, ilk zamanlar bol bol kullanıcı çekmişti. 2009 yılında kurulan sosyal ağ, sonrasında kullanıcı düşüşleri yaşadı. Günümüzde firmanın halen aktif olduğunu belirtmek istiyoruz.
Her şirketin başarı hikayesinden bir mesaj alınmalı fakat buradan alınması gereken mesajın altını çizmek istiyoruz. Bir işe girerken bazı insanlar, başka web sitelerinin benzer özelliklerinden ilham alıyor. Bu da benzer sitelerin çoğalmasına yol açıyor. Yeni bir fikir ile yola çıkmak bazen başarıyı getirebilir.
Popüler web siteleri arasında Pinterest uygulamasının da yer aldığını duyurmak gerekiyor. Pinterest’in popüler olmasının nedeni yenilikçi ve benzersiz bir web sitesi fikriyle ortaya çıkması. 2009 yılının Aralık ayında kurulan Pinterest, koleksiyon oluşturma ve medya içeriklerini bir araya toplama amaçlı kullanılıyor. Yani sitenin amacı, koleksiyonculuk olarak açıklanabilir. Birçok internet kaynağında bulunan veriler bir araya getiriliyor ve bir liste oluşturuluyor. Bu sayede düzenli bir koleksiyon ortaya çıkıyor.
Yandex
Rusya’da sıklıkla kullanılan Yandex, 23 Eylül 1997 tarihinde kurulan bir arama motoru. Kurulduğu dönemden bu yana kendini geliştiren uygulama, ülkemizde de bulunuyor. Genel merkezi Moskova’da yer alan Yandex’in değeri 4.69 milyar dolar. Uygulamanın bu kadar popüler hale gelmesinde pek çok sebep bulunuyor. Bunlardan birisi sunduğu araçlar.
Arama motoru olmasının yanı sıra diğer araçları ile de dikkat çeken Yandex, özellikle depolama uygulaması ile büyük bir kitleye hitap etmeyi başardı. Daha öncesinde kullanıcılarına 100 GB’a kadar ücretsiz alan hediye eden Yandex, özellikle bu yönüyle beğenileri toplayan bir marka oldu.
Discord
2015 yılının 13 Mayıs’ında kurulan bir uygulama olan Discord, Electron motoru ile geliştirildi. React kütüphanesi üzerinde JavaScript ile kodlanan yazılım, diğer sohbet uygulamalarına göre daha gelişmiş özelliklere yer vermesiyle dikkat çekiyor. Örneğin çoklu kanal desteğinin bulunması, sunucu açma olanağı ve sohbet içi oyun özellikleri, insanların sevdiği şeyler oldu. Skype’ın düşüş yaşamasında etkili olan Discord, yıllardır liderliğini ortaya koyuyor. Ayrıca Skype’ın sahibi olduğu Microsoft, sonrasında Discord’u satın almak istedi fakat Discord, buna izin vermedi. Bunun yerine 2 şirket, ortak projeler geliştirdi. Uygulama, bu yanı ile popüler web siteleri arasında bulunmayı başarmış oldu.