SQL Nedir?
SQL nedir? SQL nasıl kullanılır? Bu başlık altında sizlere SQL’nin ne olduğundan ve nasıl kurulup kullanıldığından bahsediyor olacağız.
Veri analizi, veri bilimi ve veri düzenleme işleri son yılların en önemli işleri haline gelmiş vaziyette. Bunun sebebi dünyanın hızla gelişmesi ve bu kadar çok veriye yetişmesi için yeni şeylerin ortaya çıkma gereksinimi. Teknolojinin hızla büyümesi aynı zamanda verilerin de hızla genişlemesi anlamına geliyor. Bu kadar çok veriyi yönetmek için veri analizi yapmak gerekir. Yapay zekaların da önemli rol oynadığı bu alanda veri bilimi, büyük bir avantaj sağlıyor. Bu sektörde kendine yer bulan dillerden birisi SQL olmakta.
SQL Nedir?
SQL, veri biliminde kullanılan dillerden birisi oluyor. SQL, Structured Query Language yani Yapılandırılmış Sorgu Dili anlamına geliyor. Adından da anlaşılacağı üzere SQL’de veriler, belirli bir yapı üzerine kurulu. Her bir veritabanı içerisinde tablolar yer almakta. Bu tabloların içinde sütunlar bulunuyor. Her bir satır ise veri girişi sağlıyor. Bu şekilde SQL yapısı ortaya çıkıyor.
İlk olarak 1974 yılında ortaya çıkarılan SQL, son olarak SQL 2016 sürümüyle bizlerle buluştu. Çok sık güncelleme almayan bu dil, sorgu dili ailesine giriyor. Donald D. Chamberlin ve Raymond F. Boyce tarafından geliştirilmiş olan SQL, çapraz platform desteğine de de sahip.
SQL dili, birçok uygulama ile çalışabiliyor. Ayrıca uygulamalar, bu dili kullanarak kendine özgü yenilikler de katabiliyor. SQL’den etkilenerek geliştirilen uygulamalar arasında MySQL, MariaDB ve PostgreSQL gibi yazılımlar bulunuyor.
Bu dili kullanırken şunu bilmek gerekiyor ki her yazılıma uygun bir eklenti seçmek gerekir. Eğer web uygulaması geliştirilecek ise MySQL, yeterli bir sistem olacak. Masaüstü uygulamalarında ise SQLite tabanlı veritabanı kullanmak güzel bir seçenek olabilir. Eğer internet sitesinden veri çekilmesi gerekiyor ise bu durumda API kullanılmalı. REST API buna bir örnek. Özete sunucu taraflı işlemlerde MySQL, masaüstü tabanlı işlemlerde ise SQLite gibi uygulamalar tercih edilir. Ayrıca çok büyük verilere sahip veritabanları için big data sistemleri önerilir.
Lafı gelmişken kısa bir big data girişi de yapalım. Big data, büyük veri anlamına geliyor. Veriler büyüdükçe SQL, zorlanmaya başlar. Buna çözüm olarak birden fazla SQL sunucusu kullanmak yer alıyor. Örneğin 5 milyon veri var ise her bir SQL sunucusu 1 milyon veri ile sınırlandırılabilir. Bu veriler, adres amaçlı farklı bir yere not edilebilir veya verinin benzersiz kimliğine göre veritabanı belirlenebilir. Buna ek olarak daha farklı çözümler de mevcut.
SQL Komutları
SQL nedir? Bu sorunun dışında SQL komutlarını da bilmek gerekir. Pek çok SQL komutu bulunuyor. Bunlar arasında en popüler olanlarından birisi veritabanı oluşturma, güncelleme ve kaldırma. Bu komutlar, adından da anlaşılacağı üzere veritabanı yönetimi için gerekli olmakta. Bu komutlarla birlikte veritabanının özellikleri belirleniyor.
Bir diğer popüler komutlar arasında tablo işlemleri yer alıyor. Veritabanı üretildikten sonra bu veritabanına verilerin eklenmesi için tablolara yer verilmeli. Tablolar, verilerin tutulduğu yerler. Tabloların amacı, farklı verilerin birbirine karışmamasını sağlamak. Tablo yönetimi ile beraber tablo eklenebilir, tablo düzenlenebilir veya tablo kaldırılabilir. Tablo eklerken sütunlara yer verilir ve her sütunun özellikleri belirlenir. Örneğin bir sütunun sayı değişkeni alacağı açıklanarak benzersiz olması gerektiği ifade edilebilir.
Tabloların içerisine veri eklemek veya bu verileri işlemek için de komutlar bulunmakta. Bu komutlar, satır satır verilerin girişini sağlar. Örneğin kullanıcı tablosuna yeni bir kullanıcı, bu komutlar sayesinde gerçekleşmiş olur. Bu komutlar arasında yeni satır ekleme, veri güncelleme ve veri kaldırma yer alıyor.
Bu komutlar, en çok kullanılan SQL komutları. Bunlara ek olarak farklı komutlar da yer alıyor. SQL ile yapılabilecek bir diğer şey veri görüntüleme. Hangi verilerin görüntüleneceği belirlenerek istenen veriler çekilebiliyor. Ayrıca birden fazla tablodan veri çekmek de mümkün. Örneğin kullanıcı tablosundaki kullanıcılar ile para tablosundaki kullanıcıların paraları birbirine benzersiz kimlik sayesinde eşleştirilebilir. Bu sayede tek sorguda 2 tablo birleştirilmiş olur ve istenen işlemler uygulanabilir.
SQL ile birlikte bizlerin karşısına çıkan diğer önemli komutlardan bazıları şunlar:
- Minimum veya maksimum değeri belirleme
- Ortalama, toplam veya veri sayısı gibi çıktılar alma
- Belirli şartlara göre veri çekme
- Düzenli ifadelerle veri keşfetme
- Operatörleri kullanma
- Dosya oluşturma
- Tüm veritabanlarını listeleme
SQL Nasıl Kullanılır?
SQL dilinin nimetlerinden faydalanıp daha kaliteli uygulamalar yapmak isteyenler için birçok yol bulunuyor. “SQL nedir?” sorusunun yanı sıra bu bilgiyi de bilmek gerekir. SQL, verilerin düzenli bir şekilde bulunmasını ve verilere pratik bir biçimde ulaşılmasını sağlar. Bu doğrultuda SQL kullanmak için aşağıdaki yollardan birinin seçilmesi ve o sistem üzerinden SQL kullanılması gerekir.
- MySQL (phpMyAdmin ile kullanılabilir)
- Microsoft SQL
- SQLite
- Navicat
- Oracle SQL
Sıkça Sorulan Sorular
SQL’yi Kimler Kullanır?
SQL, özellikle veri bilimi ile uğraşanlar veya sunucu işlerine hakim olanlar tarafından kullanılır. Bir web sitesi olan dahi SQL ile uğraşabilmekte. Örneğin WordPress veya MyBB gibi yazılımlar kurarken genellikle MySQL’den faydalanılıyor. Yani web sitesi kurarken bile veritabanı yönetimine göz kırpılıyor. Özetle web sitesi yönetenler, uygulama geliştirenler veya veri analistleri bu dilden yararlanır.
SQL Öğrenmek Ne Kadar Sürer?
“SQL nedir?” sorusu dışında SQL öğrenmenin ne kadar süreceği de merak edilen bir soru olarak bizlerin karşısına çıkıyor olmakta. SQL, eğer temel olarak öğrenilecek ise aynı gün içerisinde öğrenilebilecek bir yapıda bulunuyor. Temel olarak öğrenilmesi gereken yapılar arasında veritabanı ekleme ve ayarlama, tablo ekleme ve sütunları ayarlama, tabloya veri ekleme, tablodan veri kaldırma, tablodaki veriyi güncelleme ve bazı operatörler bilinmeli. Eğer daha gelişmiş bir SQL kullanıcısı olunmak isteniyor ise bundan daha fazlası öğrenilmeli.
Önce SQL mi Python mu?
SQL, veri yönetiminde önemli bir role sahip. Python ise yazılım veya web sitesi geliştirirken kullanılan bir programlama dili. Ayrıca yapay zekada da karşımıza Python çıkıyor. Yapay zeka, her dilde kodlanabilir fakat Python, araçları ve kütüphaneleri ile daha ön planda. Eğer Python ile birlikte verilerle de uğraşılacak ise önce SQL öğrenilmeli. Ardından Python öğrenmek gerekiyor. Yapay zeka için de SQL gibi bazı yapılar önemli olduğu için önce SQL’nin öğrenilmesi büyük bir ayrıcalık sağlar.
SQL Bilmek Önemli mi?
Pek çok birey “SQL nedir?” sorusu dışında SQL bilmenin önemini de araştırır. SQL bilmek önemlidir. Bunun için birçok sebep sayabiliriz. Eğer bir web sitesi yönetecekseniz ve kullanıcılara çeşitli hizmetler sunacaksanız yani internet sitesi, dinamik bir site olacak ise bu durumda yapılması gereken işlem SQL eğitimi alınması.
SQL öğrenmeden web sitesi kodlamaya geçilmemeli. Forum, blog, haber, oyun veya bu gibi pek çok türde site için SQL, hem performans sağlar hem de pratik bir kodlamayı mümkün kılar. Sonuç olarak SQL bilmenin önemi web sitesi geliştirirken de farklı uygulamalar yaparken de büyük. Tabii eğer özellikle büyük çapta veri depolama gibi bir amaç bulunuyor ise.