Ücretsiz VDS Veren Firmalar
Ücretsiz VDS veren firmalar, insanların araştırmasını yapmış olduğu bir şey. Bu başlık altında bedava makine veren şirketleri açıklayacağız.
Web sitesi kurmak isteyen bir kişinin ihtiyacı olan şeylerden birisi sanal makine olmakta. Web panel dışında sanal makine kuran bir birey, kendi istediği sunucu yazılımlarını tercih ederek müşterilerine hizmet sağlayabiliyor. Ücretsiz makine sunan birçok firma mevcut Hem de bu şirketler popüler ve güvenilir şirketler olarak karşımıza çıkıyor. Sizlere bu firmaların bazılarından bahsetmek isteriz.
Ücretsiz VDS Nedir?
VDS, sanal makine olarak adlandırılıyor. Amacı, insanların uzaktan sanal makine yönetip sunucu yönetmesini sağlamak. Avantajı, 7/24 açık kalması sebebiyle kullanıcılara sürekli hizmet sunabilme olanağı. Sanal makineler Windows, Linux veya farklı işletim sistemleri kurularak kullanılabiliyor. Windows kurmak isteyenler lisans ücreti öderken Linux dağıtımları bedava olarak kullanılabiliyor. Sanal makinenin işlemci, RAM ve disk gibi maliyetlerinin karşılanması için ise belirli miktarda ücret kesiliyor.
VPS mi daha iyi VDS mi? VDS ve VPS arasındaki fark nedir?
VDS ile VPS arasındaki fark merak edilen bir şey. Ücretsiz VDS alma yöntemlerini açıklamadan önce bu 2 terim arasındaki farkı açıklayalım. VDS, özel bir sunucu olurken VPS, paylaşımlı bir sunucu. VDS alan bir kullanıcı, tam kök erişimine de sahip olur. Yani makine, ona özel olarak tahsis edilir. Kaynakları istediği gibi kullanır.
VPS ise paylaşımlı sunucu olarak bilinir. VDS de paylaşımlı olabiliyor fakat VPS için bu kavram daha çok kullanılıyor. VPS, daha çok küçük işletmeler için uygun. Çünkü tek bir makine, birden fazla işletme için bölünüyor. Bu sayede enerji maliyetleri işletmeler arasında pay ediliyor. Yani VPS, fiyat bakımından daha düşük olmakta. Tabii performans açısından VDS üstün.
Ücretsiz VDS Veren Firmalar
Google Cloud
Pek çok bulut tabanlı sunucu hizmeti veren firma bulunuyor. Bunlardan birisi Alphabet çatısı altında yer alan Google. Google Cloud adı altında sağlanan bu hizmet ile beraber ücretsiz kredi sahibi olunabiliyor. Ücretsiz VDS olanağı sadece verilen kredi bitene kadar geçerli. Google, 3 ay boyunca 300 dolarlık kredi sağlıyor. Bu kredi, 3 ay yetecek makineye bölünerek harcanabilir. Bu sayede bu süre zarfında ücretsiz VDS kullanımı yapılır.
Google Cloud Platform’dan yararlanırken 3 ay boyunca ücretsiz kullanılabilecek en uygun makineden de söz etmek gerekir. Çok güçlü olmayan 8 GB RAM ve 4 çekirdekli makine rahatlıkla alınabiliyor. Çok güçlü olmayan derken alt seviye işlemciye sahip bir makineden bahsetmekteyiz. Linux dağıtımlarından birisiyle rahatlıkla kullanım yapılabilir. Zaten Google Cloud, ücretsiz kullanımlarda Windows işletim sistemi sağlamıyor.
Microsoft Azure
Google Cloud’un yanı sıra ücretsiz VDS sunan firmalardan birisi olan Microsoft, bu hizmeti Azure portalında veriyor. Azure, pek çok bileşene sahip bir sistem. Bu bileşenlerden birisi de sanal makine kurma. Kullandıkça öde tarzında çalışan Azure, kaynaklar kullanıldıkça ücret kesintisi yapıyor.
Microsoft Azure ile birlikte 200 dolarlık 1 ay geçerli kredi almak mümkün. Yani Google Cloud’a göre daha kısa. Şimdi sizin için 1 ay boyunca 200 dolar maliyetle kullanılabilecek en uygun makineyi açıklayacağız. 189 dolar maliyetle Almanya lokasyonlu 8 GB RAM ve 2 çekirdekli bir makine alınabiliyor. Bu makineye 50 GB disk alanına ek olarak 128 GB SSD eklenebiliyor. İsteğe bağlı olarak bazı değişikliklerle çekirdek sayısı 4’e de çıkarılabilir.
Amazon Web Services
Web sitesi kurmak isteyenlerin tercih edebileceği bir diğer firma Amazon. Dünyanın en büyük ticaret sitesine sahip olan Amazon, AWS hizmeti de sunmakta. AWS, sanal makine ile beraber daha birçok hizmetin sağlandığı bir nokta. Amazon Web Services ile beraber de ücretsiz makine sahibi olunabiliyor.
AWS ile beraber sanal makinenin yanı sıra daha birçok hizmette ücretsiz kullanım hakkı sağlanıyor. Bunlar arasında e-posta, veritabanı ve makine öğrenimi gibi paketler bulunmakta. Buna ek olarak 12 ay boyunca kullanılabilecek küçük bir sanal makine de veriliyor. Ayrıca her zaman ücretsiz hizmetler de yer alıyor.
Oracle Cloud
Ücretsiz VDS dağıtan bir diğer yer Oracle Cloud olarak bizlerle buluşuyor. Kendisi, JAVA ve MySQL bileşenleri ile tanınan önemli bir kuruluş. Bu platformun en büyük ayrıcalıklarından birisi 24 GB RAM ve 4 çekirdekli işlemciye sahip bir makineyi ömür boyu ücretsiz sağlaması. Bu büyük bir ayrıcalık gibi görünüyor olsa da aslına bakarsak bir taraftan da riskli bir adım. Çünkü bazı yorumlara göre firma, makineleri uyarı vermeden veya açıklama yapmadan anında kapatıyor.
Buna ek olarak 200 dolarlık kredi de sağlanmakta. Bu kredi ile beraber firmanın sunduğu olanaklar test edilebilmekte. 24 GB RAM’li makineyi de test edebilirsiniz fakat dediğimiz gibi önce denemenizi öneririz ve her gün yedekleme yapmanız gerekir. Çünkü sınırsız kullanım hakkı olsa da her an habersizce kapanma olasılığı mevcut.
Alibaba Cloud
Alibaba, internet mağazası ile tanınan bir site. Özellikle toptan alışveriş için bu siteye yer veriliyor. Alibaba Cloud ise bulut sunucular sağlayan bir hizmet platformu. Burada ücretsiz olarak kullanılabilecek birçok makine mevcut. Bunlardan birisi 2 GB RAM’lı ve 2 çekirdekli 40 GB disk alanına sahip bir makine. Bu makinenin 1 Mbps internet hızı bulunduğu açıklanıyor. 3 ay boyunca bedava olarak kullanılabilmekte.
Bunun yanı sıra 4 GB RAM ve 2 çekirdeğe sahip bir makine de yer alıyor. Bu makine 100 GB depolama alanına ek olarak 5 Mbps internet hızına da sahip olmakta. Bu sanal makine de insanlar tarafından tercih edilebilir. Ücretsiz VDS almak isteyenler bu ve bunun gibi daha pek çok ücretsiz hizmetleri test edebilir.