WampServer Özellikleri ve Kurulumu
WampServer Özellikleri ve Kurulumu. Web sunucusu yönetimi yazılımları arasında yer alan WampServer özellikleri ve kurulumuyla merak edilen bir uygulama.
Bu uygulamayı açıklamak istiyoruz. Web tasarımı işleriyle uğraşan insanlar arasında girişimcilik ruhu daha yüksek olan ve kendi işini kendi yapmak isteyenler de bulunabiliyor. Özellikle daha özgürlükçü bir site geliştirme ortamı arayanlar web paneli almak yerine sanal makine satın alıyor ve bu makine üzerinden siteyi yönetiyor. Web sitesi yönetmek için birçok uygulama mevcut. Bu uygulamalardan birisi de WampServer olarak bizlerin karşısına çıkıyor. Bu uygulama hakkında sizlere açıklayabileceğimiz birçok detay mevcut.
WampServer Nedir Ne İşe Yarar?
WampServer, web sunucusu geliştirmek için kullanılan bir uygulama. Bu uygulama ile birlikte kullanıcılar, kendi web sitesini oluşturup yönetebiliyor. WampServer ile beraber Apache sunucusunun yanı sıra MySQL sunucusu da geliyor. Buna ek olarak yazılım içerisinde PHP, phpMyAdmin, Adminer ve MariaDB bileşenleri de mevcut. Bu yazılımda karşımıza çıkan diğer bileşenler arasında OpenSSL, Webalizer, SQLite, Xdebug ve Mercury de bulunuyor.
WampServer Özellikleri
WampServer’in temel özelliği web sitesi kurmak ve geliştirmek. Bunun yanı sıra uygulama, Apache ve PHP desteğinin yanı sıra çeşitli özelliklere de olanak tanıyor. Bunlardan birisi veritabanı yönetimi. Veritabanı işlemleri için MySQL, MariaDB, phpMyAdmin ve Adminer bileşenleri mevcut olmakta. Ayrıca SQLite da insanların tercih edebileceği bir yöntem. Yazılımcılar, web sitesi geliştirirken veritabanı özelliklerinden yararlanabilmekte.
Bir diğer özellik OpenSSL desteği. SSL sertifikası, sunucularda bulunması gereken bir sertifika. SSL’nin amacı, sitenin dışarıya karşı daha güvenli olmasını sağlamak. Alınacak olan sertifika ile birlikte kullanıcılar, verileri şifrelemiş olur. Bu da kötü amaçlı kullanıcıların verilere ulaşmasını önler.
Webalizer, WampServer özellikleri arasında karşımıza çıkıyor. Bu uygulamanın amacı, kullanıcıların web sunucusu hakkında istatistiklere ulaşmasına imkan sağlamak. Bunun yanı sıra Xdebug hata ayıklama aracı da önemli bir işleve sahip. Xdebug ile birlikte kodlardaki hatalar kolaylıkla ayırt edilebiliyor.
WampServer’in sunduğu bir diğer özellik olarak mail sunucusu özelliğini sunabiliriz. Mail sunucusu kurmak isteyenler için Mercury bileşeni yer almakta. Bu bileşen ile beraber istenilen tarzda e-posta sunucusu kurmak mümkün oluyor. Ayrıca uygulamanın FTP sunucusu kurma olanağının da yer aldığını belirtmek gerekir. FTP’nin amacı ise dosya aktarımı sağlamak.
WampServer Ücretsiz mi?
Evet, WampServer ücretsiz bir yazılım olarak kullanıcılarının karşısına çıkıyor.
WampServer Kurulumu
WampServer kurmak için aşağıdaki adımların sırayla takip edilmesi gerekiyor:
- Öncelikli olarak bu bağlantıya girin.
- “Download” sekmesine geçin ve dosyayı indirin.
- Uygulamayı yükleyin.
- “C:/wamp64” dizini içerisinde yer alan “wampmanager.exe” dosyasına tıklayın.
- İnternet tarayıcısının URL kısmına “localhost” veya IP adresini yazarak web sayfasına girin.
WampServer Kullanımı
WampServer özellikleri dışında kurulumu ve kullanımı ile de merak edilen bir yazılım. Uygulamayı kurmayı anlattık. Şimdi de kullanımı hakkında biraz bilgiler sunalım. Uygulamayı başlattıktan sonra sağ alt köşede simge oluşacak. Bu simgeye sağ tıklayınca menü ekrana yansıyacak. Bu menüde çeşitli bileşenler karşımıza çıkıyor. Hangi bileşenler kullanılacak ise o bileşenler aktif hale getirilmeli. Yazılım geliştiricileri, genellikle Apache ve MySQL yazılımını kullanıyor.
WampServer hakkında merak edilen bir diğer kullanım detayı ise web dizini olmakta. Web dizinine ulaşmak için “C:/wamp64/www” dizinine girmek gerekiyor. Eğer 64 bit kullanmıyor iseniz “wamp” dizinine girmelisiniz. “www” dizininde yer alan dosyalar, internet sitesinde bulunur. Yani web projesi bu dizin üzerinden güncelleniyor. Burada yer alan “index.php” dosyası, dizindeki açılacak öncelikli dosya olmakta. Bu sayede URL’nin sonuna “index.php” yazma gereksinimi bulunmaz.