Web Sitesi Kurmak Mantıklı mı?
Web sitesi kurmak, günümüzde halen tercih edilen bir yol olsa da bazılarının içinde kuşku bulunuyor. Bunu gidermenin vakti geldi!
Web sitesi kurmak isteyen halen birçok genç ve yetişkin yazılımcı var. Yazılım geliştiriciler, web sitesi kurmak için trenin kaçıp kaçmadığını merak eder. Bunu şu örnekle açıklayalım. Durağın yanında yer alın. Durakta bir tren bekliyor. Trene bir sürü insan biniyor. Siz ise beklemeyi tercih ediyorsunuz. Tren yavaş yavaş harekete geçiyor ve o sırada trenin güzel bir istikamete gittiğini anlıyorsunuz. Belki koşarsanız trene yetişebilirsiniz. Web sitesi kurma işlemi de buna benzer. Web sitesi kurarken önemli olan doğru durağa gitmek. Yani doğru bir hedef belirleyip bu işe girmek. Bazı duraklarda trenler çoktan gitti ama halen aktif trenlerin olduğu duraklar mevcut.
Web Sitesi Kurmak için Treni Kaçırdık mı?
Her ne kadar bir tren giderse yeni bir tren durağa yanaşır. Yani belki bazı trendler yok olacak ama yenileri ortaya çıkacak. Web sitesi kurmak, 1993 yılından bu yana popülerliğini arttıran ve her geçen yıl daha da gelişen bir şey. Çünkü insanlar, eskisinden daha fazla internette vakit geçiriyor. Güncel istatistiklere göre Dünya gezegeninin nüfusunun yarısından fazlası internete erişiyor. Yani insanlar, web sitelerinde ve sosyal medyada dolaşıyor. Burada önemli olan nokta hedef kitlesi yüksek bir işe girerek girişim yapmak.
Her dönem yeni trendler yükselişe geçer. Mesela önceleri forum siteleri popüler idi, sonrasında çok oyunculu oyun siteleri öne çıkmaya başladı. Ardından sosyal medya siteleri daha ön planda yer almaya başladı. Günümüzde ise video siteleri rağbet görse de bunun yanı sıra blog siteleri de oldukça popüler. Kısacası insanların ilgisini çekecek tarzda bir site kurmak ve bu siteyi SEO uyumlu biçimde yönetmek gerekiyor.
Web Sitesi Kurmak için Yapılması Gerekenler
Web sitesi kurmaya çalışan birçok insan bu siteyi kurarken nelerin yapılması gerektiğini araştırır. Web sitesi sahibi olmak isteyen insanların pek çok adıma özen göstermesi lazım. Bunlar arasında alan adı belirleme, VDS kiralama ve sunucuları kurma gibi birçok şey yer alıyor. Biz profesyoneller için sanal makine almayı öneririz. Eğer bu işlerde yeterince tecrübeli değilseniz web panel alabilirsiniz fakat sanal makine almak, daha özgürlükçü yapılandırma kurmayı sağlar. Yani sunucu, istenilen hale kısıtlama olmadan getirilebilir.
Alan Adı Belirleyin
Web sitesi kurmak için öncelikli olarak alan adı belirlemek gerekiyor. Alan adı, kullanıcıların ilgisini çekecek cinsten olmalı veya insanların kolaylıkla söyleyebileceği bir isme yer vermeli. Bunun yanı sıra daha önce yüksek hit çekmiş olan ve sonrasında kapanmış olan alan adları arasından da satın alım yapılabilir. Bunun dışında eğer eski popüler alan adı boşta ise bu şekilde ekstra ücret ödemeden satın alınabilir.
Hosting Satın Alın
Alan adı belirleme aşamasından sonra popüler ve güvenli bir hosting firması ile anlaşılmalı. Anlaşma sonrasında alan adı, alınan sanal makinenin IP adresine bağlanmalı. Bunun için alan adı paneli üzerinden DNS yönlendirmesi ayarlarının yapılması gerekiyor. Bu sayede alan adının sunucu barındırma hizmetine bağlanması imkanlı hale gelir. Sieze en uygun alan adını almak için tıklayınız.
Web Sunucusunu Kurun
Web sitesi kurmak isteyenler, eğer web panel aldıysa web sitesi otomatik kurulmuş olur. Web panel üzerinden bu panel yönetilir. Eğer sanal makine alındıysa bu durumda yapılması gereken şey bir web sunucusu yazılımı kurmak. Biz, XAMPP yazılımını öneriyoruz. Kendisi, ayarları otomatik tamamladığı için yükleme sonrasında ek bir düzenleme yapmaya gerek kalmaz. Tabii kişi, isterse ayar dosyaları üzerinden özelleştirme yapabiliyor.
Gerekli Ayarları Yapın
Web sunucusu kurulduktan sonra eğer gerekirse ayarların halledilmesi gerekir. Bu ayarlar arasında pek çok şey bulunabilmekte. Örnek olarak PHP dosya yükleme sınırından söz edelim. Eğer büyük bir dosya yüklemek istiyor iseniz ayar dosyaları üzerinden bu sınırı yükseltmelisiniz. Bunun yanı sıra MySQL için phpMyAdmin kullanılacak ise bazı ayarların yapılması gerekebilir. Bu bilgilere ek olarak FTP üzerinden de örnek verelim. Eğer FTP ile dosya aktarımı yapılacaksa kullanıcı adı ve şifre eklenmeli. Bu gibi yardım içerikli bilgilere ulaşmak için resmî yardım kaynaklarına girebilirsiniz.
Web Sitesini Yönetmeye Başlayın
Artık hazırsınız. Başka bir eksiğiniz bulunmuyor. Gerekli yüklemeleri ve ayarları yaptıktan sonra yapılması gereken diğer şey siteyi kodlamaya başlamak. Hayalinizdeki web tasarımı sizi bekliyor.
Siz hayallerinizi anlatın biz hayallerinizi gerçekleştirelim.Hayallerinizi gerçekleştirmek için Box Bilişim'in deneyimli kadrosundan bilgi almak için tıklayınız.