Apache Kurulumu ve Kullanımı
Apache Kurulumu ve Kullanımı. Günümüzün en önemli yazılımlarından birisi olan Apache kurulumu ile beraber merak ediliyor. Bu başlık altında Apache’den söz edeceğiz. Web sitesi sahibi olmak isteyen bazı kişiler, bu işi kendisi yapmak ister. Bunun için bazı yazılımlar gerekir. Bunlardan birisi Apache olarak yer alıyor. Web sunucusu kurmak ve PHP kodlayarak site yönetmek için Apache yazılımı gerekir. Bunun gibi daha pek çok web sunucusu kurma yazılımı var fakat bu uygulama, oldukça popüler ve güvenli kabul edilen bir yazılım. Bunun sebebi sık sık güncelleniyor olması.
Apache Nedir? Apache Özellikleri
Apache, 1995 yılından bu yana geliştirilen bir yazılım. C ve XML ile kodlanan Apache, PHP tabanlı web sunucusu kurmaya imkan tanıyor. Pek çok platformu destekleyen Apache, HTTP sunucu sahibi olmak isteyenler için harika bir tercih.
Apache’nin sunduğu birçok özellik var. Bunlardan bazıları şunlar olmakta:
- Ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılım
- Performans ve optimizasyon bakımından stabil bir uygulama
- Çapraz platform desteği
- Modüler yapısı sebebiyle geliştirilebilir
- Güvenlik bakımından aldığı güncellemelerle yazılımcıları koruyor
- SSL / TLS desteği yer alıyor
- PHP, Perl, Python ve Ruby desteği mevcut
- Yedekleme sistemi var
- Raporlama aracına sahip
- Birçok ayar dosyası ile yapılandırılabilir
Apache Hangi Platformda Kullanılır?
Apache, birçok platformda kullanılabiliyor. Bunlar arasında Windows, MacOS ve Linux dağıtımları yer alıyor.
PHP Nasıl Yüklenir? Apache Kurulumu ve Kullanımı
Linux
Her işletim sisteminde kurulum farklı olmakta. Linux’ta Apache sunucusu kurmak için terminaldeyken “sudo apt-get install apache2” yazılması gerekir. Kurulum yapmadan önce sistemin güncellenmesi lazım. Aşağıdaki komutları takip ederek Apache sunucusu kurabilirsiniz.
-
“sudo apt-get update”
-
“sudo apt-get upgrade”
-
“sudo apt-get install apache2”
Bu şekilde PHP destekli Apache sunucusuna yer verilir. Web sayfasına ulaşmak için eğer yerel ağdan kurulum yapıldıysa “localhost” yazılmalı. IP adresi yazılarak da sayfaya ulaşılır. Buna ek olarak eğer sayfaya ulaşılamıyor ise şu komut ile test yapılmalı: “curl localhost”. Eğer kodlar görünüyor ise site açık demektir. Bu durumda güvenlik duvarı ayarlarının yapılması gerekir.
Apache kurulumu yaptıktan sonra kullanıcıların web dizinini bilmesi gerekir. Web dizinine ulaşmak için “/var/www/html” dizinine girmek gerekiyor. Buradan web dizinini güncellemek mümkün oluyor. Eğer ayar yapmak istiyor iseniz “/etc/apache2” dizinine girmeniz ve burada düzenleme yapmanız gerekir. Örneğin “httpd.conf” dosyasına buradan ulaşılır.
Windows
Windows için Apache kurulumu yapmak yerine Apache için 3. parti yazılımlar öneriliyor. Bunlar arasında XAMPP oldukça popüler bir uygulama. XAMPP kurmak için bu bağlantıya girmek gerekir. Bu bağlantıda Windows için uygun olan uygulama indirilmeli. Ardından kurulum adımlarına geçilmeli. XAMPP yüklendikten sonra panel açılır. Bu panel üzerinden Apache sunucusu aktif edilmeli. Eğer MySQL motoru da kullanılacak ise MySQL sunucusu da açılabilir. Web sayfasına ulaşmak için “localhost” veya IP adresi üzerinden siteye girmek gerekir. Panel sayesinde yönetim paneli ve ayar dosyalarına da ulaşılabilmekte.
MacOS
MacOS için de XAMPP kurulumu veya benzeri yazılımlar tavsiye ediliyor. XAMPP kurmak için aynı sayfa üzerinden MacOS için uygun olan dosyayı indirmek gerekir. Dosyayı indirdikten sonra “*.dmg” isimli bu dosya açılmalı. Bir süre sonra kurulum ekranı gelecek. Kurulum işlemleri tamamlanmalı.
Apache kurulumu tamamlandıktan sonra web sunucusu otomatik olarak başlatılıyor. XAMPP paneline girdikten sonra “Manage Servers” sekmesinden sunuculara ulaşılıyor. Bu alandan sunucular başlatılabilir veya durdurulabilir. İstenirse bu alandan ayar dosyalarına da ulaşılabiliyor. Bu sayede Apache sunucusu, istenilen hale getirilebiliyor.