Bing Webmaster Kaydı Nasıl Yapılır?
Bing Webmaster Tools, günümüzün en çok kullanılan araçlarından birisi. Bu doğrultuda Bing Webmaster Tools kaydı yapmak isteyenler bulunuyor.
Bing, Microsoft tarafından geliştirilen bir uygulama. İlk olarak 3 Haziran 2009 tarihinde yayın hayatına başlayan Bing, arama motoru olarak harika yenilikler ortaya koydu. Arama motoru olmasının yanı sıra Bing’in kendine has pek çok yeteneği de bulunuyor. Bunlar arasında web sitesi sahiplerine sunduğu web uygulamaları. Bu uygulamalar sayesinde bir web sitesinin daha profesyonel olması mümkün hale geliyor. Bunlardan birisi Bing Webmaster Tools olarak belirtiliyor.
Bing Webmaster Tools Nedir?
Bing’in sevilen uygulamalarından birisi olan Bing Webmaster Tools, web sitesi sahiplerine özel olarak geliştirilen bir platform. Bu platformda pek çok araç site sahipleriyle bir araya geliyor. Bu araçlarla beraber web sitesi sahipleri, sitelerinin daha iyi gelişmesinde katkıda bulunuyor. Web sitesindeki sayfaları tarayan botlar aracılığıyla uygulama, hizmet sunuyor.
Bing Webmaster Tools Özellikleri
Bing’in bu uygulaması, sunduğu birçok özellik ile öne çıkmakta. Bunlardan birisi dış bağlantılar. Dış bağlantılar ile birlikte sitenin dış bağlantılarına ulaşılıyor. Yani sitedeki sayfalar, hangi web sayfalarında yer alıyor ise bu sayfalar gösteriliyor. Bunlar hem site bazında hem de sayfa bazında gösteriliyor. Site bazında gösterim sayesinde en çok hangi sitede dış bağlantıların olduğu tespit edilebiliyor.
Bing Webmaster Tools kaydı hakkında bilgi vermeden önce bir diğer uygulama özelliğinden de söz etmek gerekiyor. Bu özellik anahtar kelime araştırması olarak karşımıza çıkmakta. Bu aracın amacı anahtar kelimelerin web sitesinde ne kadar performans sergilediğini raporlamak. Kullanıcı, istediği anahtar kelimeleri veya ilgili anahtar kelimeleri inceleyerek sitenin o anahtar kelimelerle performansını tespit edebiliyor.
Bing Webmaster Tools’un sunduğu bir diğer özellik SEO raporu oluşturması. Bu uygulama, sunduğu SEO raporu ile beraber sitedeki hangi sayfalarda sorunların bulunduğunu gösteriyor. Bu problemler yüksek, orta ve düşük risk olarak sıralanıyor. Bu sayede hangi sorunlara öncelik verilmesi gerektiği rahatlıkla anlaşılıyor. Sitenin SEO puanını yükseltmek, arama motorlarında daha önde olmak demek. Ne de olsa arama motoru botları, anladığı ve kaliteli siteleri üst sıralara çıkarır.
Site tarama aracı, web uygulamasında karşımıza çıkan bir diğer özellik olmakta. Bu özellik ile beraber sitede tarama yapılıyor. Bu tarama sonucunda sorun olan kısımlar raporlanıyor. Sitenin tamamı, site haritası veya belirli URL’ler taranabilmekte. Ayrıca tarama için üst sayfa limiti de eklenebiliyor.
Geliştiriciler için API desteğine de yer veren Bing Webmaster Tools, URL gönderimi özelliğine de sahip. Siteye bir içerik eklendiğinde o içerik, URL gönderimi özelliği sayesinde anında arama motoru dizinine eklenir. WordPress kullananlar için özel bir eklenti de bulunuyor. Bu eklenti, blog eklendiğinde sayfayı hemen dizine yollar. Bing, sayfayı kısa süre içerisinde dizinde barındırmaya başlar.
Bing Webmaster Tools kaydı hakkında bilgi sağlamadan önce birkaç özellikten daha bahsetmeliyiz ki araçları daha iyi tanıyın. Günümüzde mobil web sayfaları, büyük öneme sahip olmaya başladı. Bunun sebeplerinden birisi mobil kullanıcıların sayısının artış yaşaması. Mobil kullanıcılarda yaşanan artış sebebiyle sitelerin sayfalarının mobil uyumluluğunun da bulunması gerekir. Bing’in bu uygulaması, web sitesindeki sayfaları tarayarak mobil uyumluluk sorunu yaşayan alanları tespit ediyor. Sonrasında bu alanları kullanıcıya bildiriyor.
Kalitesiyle ortaya çıkan Bing Webmaster Tools, teknik destek ekibi ve yardım dokümanları ile de insanlara yardımcı oluyor. Bir sorunun cevabı aranıyor ise özenle hazırlanan ayrıntılı belgeler incelenmeli. Eer sorun çözüme kavuşmadıysa Bing forumlarında yardım konusu açılabilir. Ayrıca teknik destek ekibi ile görüşme başlatılabilir.
Bing Webmaster Tools Kaydı Yapma
Bing Webmaster Tools uygulamasına öncelikle kayıt olunmalı veya hesap bulunuyor ise giriş yapılmalı. 3 farklı giriş yöntemi bizlerin karşısına çıkıyor. Bunlardan birisi Microsoft, diğer ikisi ise Google ve Facebook. Giriş yapıldıktan sonra alan adı eklenmeli. Sonrasında 4 farklı yöntemden biri seçilmeli. Bunlardan birisi Google Search Console’dan içe aktarma yapma. Eğer daha önce bu uygulamadan yararlanıldıysa ve eklenecek olan web sitesi burada bulunuyorsa bu yöntem ile içe aktarma yapılabilir. Bu durumda alan adının tekrar girilmesine gerek kalmaz. Bu sayede ayrıca doğrulamaya da gerek olmaz. Eğer Google Search Console yöntemi kullanılacak gibi değilse diğer yöntemlere geçilmeli.
DNS kaydı ile doğrulama yapmak:
- “CNAME kaydını DNS’e ekleyin” seçeneğine basın.
- Oluşa kodu kopyalayın.
- Alan adı panelinde TXT kaydı listesini açın.
- Yeni bir TXT kaydı üretip ad kısmına “@”, bilgi kısmına kodu girin.
- İşlemin onaylanması bir süre alabilir. Ardından “Doğrula” butonuna basın.
XML dosyası ile doğrulama yapmak:
- Doğrulama yöntemleri arasında bulunan “XML dosyası” yöntemini seçin.
- XML dosyasını indirin.
- İndirilen XML dosyasını web kök dizinine yollayın.
- Doğrulama işlemini başlatın.
HTML meta etiketi kullanarak doğrulama yapmak:
- Bing Webmaster Tools kaydı için “HTML meta etiketi” bölümüne gidin.
- HTML kodunu kopyalayın.
- Bu kodu web sitesinde ana sayfaya ekleyin. Yani kod, ana sayfada yani “index.php” dosyasında görünecek biçimde eklenmeli.
- Doğrulamayı başlatın.