İnternet Nedir?
İnternet Nedir? Internet 2 veya daha fazla bilgisayarın bir protokol ile birleşmesine verilen isme denir. Sınırlar ve kısıtlama olmadan bilgisayarın bir ağ üzerinden birbirine bağlandığı bir iletişim ağıdır. ABD’nin 1960 yılında Rusya’ya karşı teknoloji hamlesi olarak geliştirdiği ARPANET ağıdır. Ancak aradan geçen seneler ve ilerleyen teknoloji birden çok ve farklı bilgisayarın birbirine bağlanabilmesi ihtiyacını ortaya çıkarmıştır ve bu soruna çözüm olarak TCP/IP 1 Ocak 1983’de geliştirilerek internet olarak adlandırılmıştır.
Teknolojinin bu kadar hızlı ilerlemesi insanoğlunun ihtiyaçlarını da artmasına neden olmuştur. İnternetin ortaya çıkması ve bilgisayarların TCP/IP yöntemiyle birbirine bağlanması dosya transferini, Download, Upload, uzak bilgisayar bağlantıları e posta ihtiyaçlarını ve sohbet odalarının icadını kolaylaştırmıştır. 1980’lerin Başlarında İsviçre'de geliştirilen www (World Wide Web) sayesinde HTML (Hyper Text Markup Language) Web sayfası tasarlamanın ve kullanımını yaygınlaştırmıştır.
İnternet Nasıl Çalışır?
Bir ağ üzerinde bulunan ve farklı görevleri üzerinde bulandıran cihazların protokol ile birbiriyle haberleşmesini sağlayan ip adresleri sayesinde çalışmaktadır. İp adresleri 0-255 aralığında 4 haneli rakamlardan oluşan sayı bloğudur. IPV4 Internet protokolünün son sürümüdür.32 bit adresten oluşur ve 232 benzersiz adres sağlar. IPV6 Internet protokolünün altıncı versiyonudur. 128 bitlik bir IP adresinden oluşmaktadır.
Her 2 protokol arasında adres uzunluğu, adres, akıllı güvenlik ve bağlantı noktaları şeklinde temel farklılıklar bulunmaktadır. IPV4 daha yaygın kullanmadan sahipken, IPV6 daha yavaş ve daha yaygın bir ilerleme sağlamaktadır. Bu durumun nedeni IPV4 protokol adreslerinin bitmesi ve IPV6 protokol adreslerinin sonsuz sayıda kullanılmasıdır.
İnternette Güvenilir Bilgiye Nasıl Ulaşılır?
İnternette güvenilir bilgiye ulaşmak için bazı temel adımları daha dikkatli izlemek gerekmektedir. Öncelikle güvenli arama yöntemlerini bilmek, karşılaştığımız bir bilgiye eleştirisel yaklaşmak, sorgulamak, edindiğimiz bilginin güncelliğini kontrol etmek, doğru kaynaklara ulaşmak, aradığımız bilgiyi farklı kaynaklardan doğrulamak, sağlam kaynaklardan teyit etmek varsa görsel doğrulama yapmak, bilginin yetkin insanlar tarafından yazıldığını ve yazarın yetkinliğini incelemek ve son olarak URL adresini gerçekliğini kontrol etmek bizi güvenilir bilgiye ulaştıracaktır.
Ayrıca web araması sonucunda ulaşılan herhangi bir bilginin doğruluğunu ölçmek için kaynakçasına bakmak gerekir. Web sitesinde herkes özgün bir şekilde içerikler paylaşabilir. Hangi bilginin doğru veya yanlış olduğunu anlamak için kaynakçasına, bilimsel dayanaklarına veya kimin tarafından ekrana aktarıldığına oldukça dikkat etmek gerekmektedir.
İnternette Temiz Bilgiye Ulaşmak
İnsan hakları ve hukukun en temel haklarından toplumsal düzeni sağlamak, ihlali oluşturan davranışların anlaşılması ve ortak anlamların herkes tarafından doğru ifade edilmesi gerekmektedir. Geleceğe ait ortak bir dilin oluşturulması doğru bilgi ve becerinin devamlı olması sayesinde şekillenir.
Zaman içerisinde bu yöntemlere yenileri eklenerek iletişim şekli çanak ve mağaralara resim yapmak şeklinde evrimleşmiştir. İnsanlığın yaratılışından bugüne kadar kullanılan iletişim yöntemleri ateş, duman, sinyal gönderme ve elçi gönderme şeklinde olmuştur.
İnternetin ve İletişimin Geçmişten Günümüze Serüveni
Yazılı tarih öncesine dayanan tamtam kabilelerin birbiriyle duman ile haberleşmesini sağlardı. Yazının MÖ. 4000 Yılında Sümerliler tarafından icat edilmesi insanlık tarihi boyunca gerçekleşmiş zamanla imkansızlığını aşan bir iletişim devrimi olarak kabul edilmektedir. 1605 yılında yayınlanan Acta Diurna gazetesi, 1828 de yayınlanan Vakai Mısriyye, 1800’lü Yıllara gelindiğinde gümüş ve çinko ile kazanan tuzlu su ile birleşiminden ortaya çıkan elektrik akımının icadı, Tarihteki konumu artık ebedi bir şekilde sabitlenmeyi başarmıştır.
Telgraf ile ilgili çalışmaların 1792 yılında başlamasından sonra 1832 yılına kadar geçen zamanda birçok çalışma yapılmış ancak ilk deneme 1832 yılında, deneme yanılma metodu uygulanması sayesinde başarılı olmuştur. Samuel Morse elektro mıknatıslı telgrafı 1835 yılında vericiler arasında kod yollama yöntemiyle başarmıştır.
1923 yılında Cumhuriyet’in ilanıyla aynı tarihte üretilen televizyon en iyi iletişim aracı olarak kabul edildi. İnsanoğlu, 1947 yılında ilk bilgisayarı üreterek veriyi işlemeye başlamıştır. 1973 de üretilen cep telefonu ve 1971 yılında, Roy Tomelinsen ‘un bir yan masada bulunan bilgisayara yolladı ilk e-posta sosyal medya olarak kabul edildi.
İnternet ve Sosyal Yaşam
Internet yeni ve eski olan her türlü bilgiye ulaşabileceğimiz günümüzün ihtiyaçlarına karşılık verebilecek son iletişim aracı olarak kalacağı düşünülmektedir. Doğru kullanıldığında olumlu sonuçlar aldığımız internet bilgi birikimi olarak bizlere her zaman güncel tutacaktır. Ancak sosyal sapma olarak hayatımıza kattığı yeni bir boyut insanları zorbalığa kişilik bozukluklarına, izolasyona ve yalan habere maruz kalmamıza neden olacaktır.
İnternette İfade Özgürlüğü
Hukuk dilinde, ifade özgürlüğü, insanların fikir, resim, yazı, düşüncelerini tek başına yayma hakkıdır. Internet kullanımı ve ifade özgürlüğü birbiriyle ilişkilidir. Tüm herkes için bir platform üzerinden fikir beyanı ve bilgi paylaşımı için olanak sağlamaktadır. İfade özgürlüğü bir haktır. Ancak kendi başına var olan hiçbir şeye bağlı olmayan ve mutlak bir durum değildir. Kamu güvenliğini, ulusal güvenliği ve diğer meşru çıkarları korumak belli koşullar altında sınırlıdır.