Canva ile Web Tasarım Geliştirme
Canva ile Web Tasarım Geliştirme! Canva, popüler bir tasarım uygulaması. Canva ile web tasarım geliştirme amaçlı kullanım yapmak da mümkün. Peki bu nasıl mümkün oluyor?
Geçmişten günümüze bilgisayar ve internet teknolojisinde muazzam gelişmeler yaşandı. Bir bilgisayarın saniyede milyarlarca işlem yapması kulağa çılgınca gelebilir. Bir de süper bilgisayarları ve kuantum bilgisayarları düşünmek gerekiyor. Teknoloji bu hızla ilerledikçe daha farklı olanaklar da ortaya çıkıyor.
İnternet dünyasının gelişmesiyle beraber site sahipleri için pek çok ücretsiz ve ücretli kaynaklar ve araçlar da ortaya çıktı. Bunlar arasında Canva yazılımı bizlerin karşısına çıkmakta. Canva, sunduğu özellikler ile harika bir uygulama oluyor. Canva’nın özelliklerinden birisi de web tasarımı yapmak.
Canva Nedir?
Canva, 2013 yılında kurulan bir tasarım aracı. Web uygulaması olarak hizmet süren yazılımın kurucu isimleri Melanie Perkins ve Cliff Obrecht. Genel merkezi Avustralya’nın Sidney kentinde yer alan Canva, tasarımcılar için harika kaynaklar ve birçok araç vaat ediyor. Ücretsiz seçeneklere yer veren web yazılımı, aynı zamanda paralı olarak satılan premium özelliklere de yer veriyor.
2.000’den fazla çalışana sahip Canva’nın alt kuruluşları da bulunmakta. Bunlar arasında Pixabay ve Pexels karşımıza çıkıyor. Bu 2 web uygulaması, ücretsiz stok içerikler sağlıyor. Bu bakımdan kendisi, büyük bir kullanıcı topluluğuna yer veriyor.
Canva ile web tasarım yapmayı anlatmadan önce Canva’nın hangi özelliklere yer verdiği hakkında da kısa bir paragraf paylaşalım. Canva’da birçok özellik bizlerin karşısına çıkıyor. Bunlardan birisi logo ve arkaplan tasarımı. Bunun yanı sıra Canva ile beraber hareketli görüntü yani GIF uzantılı tasarımlar da yapılabiliyor. Şablonlara da yer veren uygulama, insanların hazır içeriklerden yararlanmasını da sağlamakta.
Uygulamanın kullanıcılara sunduğu tüm proje türleri:
- Belge
- Beyaz tahta
- Sunum
- Sosyal medya
- Video
- Web sitesi
- Logo
- Kapak
- İnfografik
- Zihin haritası
- Takvim
Canva ile Web Sitesi Nasıl Yapılır? Canva ile Web Tasarım
Canva ile birlikte web sitesine sahip olmak isteyenler, web sitesi tasarımları arasından seçim yapmalı. Canva’nın bu özelliğine erişmek için öncelikli olarak hesaba giriş yapılmalı. Ardından ana sayfada bulunan “Web Siteleri” butonuna basılmalı. Sonrasında alt kısımda birçok web sitesi şablonu görünecek. Daha doğrusu web sayfası şablonları. Bu şablonlardan en beğenileni seçilebilir. Kullanıcılar, isteğe bağlı olarak temiz bir sayfa da oluşturabilir.
Canva ile web tasarım yapmak isteyenler bu aşamadan sonra pek çok araç ile karşılaşıyor. Eğer hazır şablon üzerinden bir düzenleme yapılmak istenir ise fare ile üzerine gelinmeli ve düzenlenmek istenen yer düzenlenmeli. Eğer yazı düzenlenecek ise yazıya 2 kez basmak yeterli. Bir görsel değiştirilmek isteniyor ise eskisi kaldırılıp yeni görsel eklenebilir. Sürükle bırak desteği ile görsel eklemek mümkün oluyor. Eğer görsel düzenlenecek ise görsele tıkladıktan sonra üst kısımda “Görseli düzenleyin” butonu oluşur. Görsel, buradan nasıl isteniyor ise o biçimde ayarlanır.
Canva’nın sol panelinde pek çok sekme yer alıyor. Bunlardan birisi tasarım sekmesi. Bu sekmede şablonlar ve stiller karşımıza çıkıyor. Arama kısmı sayesinde arama yapılabiliyor. Bileşenler sekmesinde ise pek çok bileşene yer veriliyor. Görsel veya simge aramak isteyenler buradan araştırma yapabiliyor. Aynı zamanda video ekleme imkanı da mevcut. Yüklemeler kısmında yüklenilen dosyalar görünür. Metin kısmı metin oluşturmak için, çizim kısmı çizim yapmak için bulunuyor. Projeler kısmı ise kullanıcının mevcut projelerini gösterir.
Canva’nın sunduğu bir diğer özellik uygulama sekmesi. Sol panelde yer alan bu sekmede pek çok uygulamaya yer verilebilir. Uygulamalar, tasarım yaparken kolaylık sağlar. Örneğin metinden görsele uygulaması bulunuyor. Bu uygulama, yapay zeka destekli bir araç sağlıyor. Amacı, yazılanı görsele çevirmek.
Canva Ücreti Ne Kadar?
Canva’nın kullanımı bedava olsa da premium içeriklerden ve avantajlardan yararlanmak için para ödemek gerekiyor. Canva’nın ücretsiz sürümünde 250.000’den fazla şablon, editörde sürükle bırak özelliği ve 1 milyondan fazla içerik gibi pek çok imkan var. Ücretli sürümde ise daha fazlası sağlanıyor. Canva Pro, 1 kişi için yıllık 849,99 TL’ye satılıyor.
Canva Pro’nun sunduğu avantajlar şu şekilde:
- 1 TB bulut depolama alanı
- 100 milyondan fazla içerik
- 610.000’den fazla şablon
- Sihirli yeniden boyutlandırma
- Arka plan kaldırma
- 8 farklı platformda sosyal medya içeriği planlama
- 7/24 teknik destek