ChatGPT ile Web Sitesi Geliştirme
ChatGPT ile web sitesi geliştirme amacı bulunanları buraya alalım. Bu ipucunda ChatGPT ile nasıl web sitesi geliştirilebileceği bilgisini aktaracağız.
ChatGPT, geçtiğimiz yılın sonunda çıkan bir sohbet botu. Sunduğu birçok özellik ile faydalı bir yazılım olan yapay zeka destekli ChatGPT, milyonlarca aktif kullanıcıya ev sahipliği yapıyor. Bunun sebeplerinden birisi çok faydalı olması. Kullanıcının nasıl bir sorunu var ise hemen cevaplayan bot, yazılımcıları da memnun ediyor.
ChatGPT Nedir?
ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilen yapay zeka destekli bir yazılım. Amacı, kullanıcıların sorularını yanıtlamak. GPT-3.5 kullanan yapay zekanın GPT-4 versiyonu da bulunuyor. GPT-4 versiyonu, para ödeyen kullanıcılara sunulan bir model. Microsoft tarafından büyük destekler alan OpenAI’nin en çok kullanılan yazılımı ChatGPT, Dall-E’yi bile sollamış durumda.
ChatGPT, harika bir asistan. Çünkü hayatın pek çok alanında insanlara yardım ediyor. Bu uygulama, sıradan sohbetlerin dışında muazzam sohbetlere de olanak tanıyor. Örnek vermek gerekirse bu yazılım ile beraber kod yazmak da mümkün.
ChatGPT Nasıl Kullanılır?
ChatGPT ile web sitesi geliştirme öncesinde ChatGPT’nin nasıl kullanıldığının bilinmesi gerekir. Yapay zekayı kullanmak için yapılması gereken şey siteye girip giriş yapmak. Ardından hemen sohbete başlanıyor.
ChatGPT ile birlikte yapılabilecek bazı şeyleri aktaralım:
- Sohbet etme
- Soru sorma
- Bir problemi çözmesini isteme
- Kod yazmasını isteme
- Hatalı kodun düzeltilmesini sağlama
- Şiir, hikaye veya destan gibi özgün bir içerik oluşturmasını talep etme
- Bot ile oyun oynama
ChatGPT Kod Yazabiliyor mu?
Evet, bot ile kod yazmak mümkün. Bot ile kod yazarken birçok şey istenebilir. Örneğin bir sunucu kurmak istiyorsunuz. C# kullandığınızı varsayalım. Bota “C# ile nasıl TCP soketi oluşturulur?” dediğinizde size kodu açıklayarak yolluyor. Bunun yanı sıra kod yazarken yapamadığınız yerleri ayrıntılı açıklayarak bottan talep edebilirsiniz. Bu bakımdan yapay zekayı kullanmak oldukça yararlı.
ChatGPT’nin yapabildiği bir diğer şey kodun optimize edilip düzenlenmesini sağlamak. Bota kod atıldığında bot, o kodu inceliyor ve daha güvenli hale getiriyor. Ayrıca gerekirse performans açısından da daha stabil hale getiriyor. Bunun yanı sıra eğer kodda hata var ise bota atıldığı takdirde yazılım, hatayı çözüp yolluyor.
Bunun gibi akla gelebilecek pek çok kod sorusu bota yöneltilebilir. Buna ek olarak şu bilgiyi de vermek gerekiyor. ChatGPT ile web sitesi geliştirme başlığına geçmeden önce bunun bilinmesi gerekir. ChatGPT, bazen hatalı sonuç verebilir veya isteneni tam olarak yapamaz. Eğer hata var ise yeni bir kod isteyebilirsiniz veya hatayı açıklayıp düzeltmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca kod isterken detay belirtmek ve sade anlatmak da önemli bir şey. Yine de her şeyi sorunsuz yapamayacağını açıklayalım.
ChatGPT Hangi Dilleri Biliyor?
ChatGPT, pek çok dile hakim bir bot. Türkçe dilini bilen yapay zeka, aynı zamanda pek çok yazılım diline de hakim. C#, PHP, Python, JavaScript veya Ruby gibi çeşitli dillerde başarılı olan ChatGPT, bu dillere ek olarak kütüphanelere de hakim. Mesela Bootstrap veya JQuery ile ilgili kodlar talep edilebilir. Hatta Minecraft oyununun JAVA destekli Spigot kütüphanesinin eklentilerinin API’leri bile yapay zekaya sorulabilir. Bot, topladığı belgelerle birlikte bir sonuç ortaya koyuyor.
ChatGPT ile Web Sitesi Yazma
Kaliteli bir yapay zeka yazılımı olan ChatGPT, web sitesi kodlama açısından da üstün bir performans sergiliyor. Burada dikkat edilmesi gereken husus bota uzun bir iş vermemek. Çünkü uzun işlerde duraksaması mümkün. Eğer duraksama yaşanırsa bu durumda bota devam edilmesi söylenebilir.
ChatGPT ile her şekilde kod yazılabilir. PHP, HTML, JS ve CSS gibi pek çok kod rahatlıkla talep edilebilir. Şöyle bir örnek daha sunmak isteriz. ChatGPT ile web sitesi geliştirme yaparken özellikle back-end çalışıyor iseniz ve front-end kısmında uzman değilseniz bu durumda yapay zekadan kullanıcı dostu arayüz istenebilir. Bunun yerine web sitesi geliştirirken yapamadığınız noktaları bota sormanız da fayda sağlar.
Eğer işlerin çok uzamasını istemiyor iseniz siteyi genel olarak bota yazdırmanız da mümkün fakat dediğimiz gibi yazılımcılar için kod yazmak bir zevk. Botu kullanırken kod yazmayı da unutmaması ve kişinin kendisini geliştirmeye devam etmesi gerekir.