E-Ticaret Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
E-Ticaret Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar! E-ticaret yaparken dikkat edilmesi gereken birçok husus bulunuyor. Bu detayları sizler için ayrıntılı bir biçimde açıklıyor olacağız.
Günümüzün en önemli alanlarından birisi dijital pazarlama olarak yer alıyor. Dijital pazarlama işiyle uğraşanların pek çok avantajı bulunur. Fiziksel bir yerde mağaza, yerel müşterileri etkisi altına alır. Dijital bir mağaza ise dünyanın her yerinde aktif olur. Bu da mağazanın popüler olması için önemli bir olay. Bundan dolayı günümüzde elektronik ticarete büyük önem gösteriliyor.
E-Ticaret Nedir?
Elektronik ticaret, internet sitesi üzerinden alışveriş yapmaya imkan tanımak olarak tanımlanıyor. Bu kavramı duyunca aklınıza yalnızca bol ürünlü satış mağazaları gelmesin. Bu tür siteler tek ürünlü veya hizmet alanında da olabiliyor. Örneğin danışmanlık hizmeti verenler de bu sektöre giriyor, kendi yazılımını satanlar da.
E-Ticarete Kaç TL ile Başlanır?
Elektronik pazarlamaya başlamak için net bir miktar verilemez. Bu durum, yapılacak olan işe bağlı. Tabii bu işin bir maliyeti bulunuyor. İş her ne kadar sıfır bütçe ile yapılsa da elektrik ve internet maliyetini göz ardı etmemek gerekiyor. Sıfır bütçe ile bu işi yapmak için sosyal medyadan yararlanılabilir. Bunun yanı sıra ücretsiz hosting sunan firmalar ile anlaşma sağlanabilir.
Ayrıca sıfır bütçe için satılacak olan ürün ve hizmetlerin de masrafının olmaması gerekir. Elektrik ve internet faturasını bir kenara bırakırsak mağaza sahibi, kendi ürettiği yazılımı veya sunduğu hizmetleri göstererek iyi bir kazanç sağlayabilmekte.
Bunun yanı sıra dropshipping ile de düşük maliyetle ürün satışı gerçekleştirmek mümkün. Dropshipping, toptan ürün alıp ürünlerin üzerine kâr koyup satmak anlamına geliyor. Ürünleri toptan almak, ucuza gelir. Bundan dolayı toptan alım yapılması gerekiyor.
E-Ticaret Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
Site Arayüzünün Anlaşılır Olması
E-ticaret işiyle uğraşırken pek çok şeye dikkat edilmeli. Bunlardan birisi site arayüzü hakkında. Bir site geliştirirken o sitenin arayüzünün de önemsenmesi gerekir. Sitenin web sayfalarının tasarımı kullanıcı dostu olmalı. Yani kullanıcılar, sitede sayfalar arasında gezerken herhangi bir anlaşılmazlık yaşamamalı ve rahat bir şekilde takılmalı. Site, ne kadar anlaşılır bir yapıda bulunursa insanlar sitede o kadar çok vakit geçirir.
Tercih Edilebilecek Ürünlerin Seçimi
Mağaza kurma sırasında hangi ürün gruplarına yer verileceği de belirlenmeli. Ardından mağaza açılmadan önce satılacak olan ürünlerin stokları doldurulmalı ve bir fiyat belirlenmeli. Atılacak olan bu adım sayesinde mağaza açıldığında müşteriler, bir miktar ürün ile karşılaşabilecek. Buna ek olarak farklı satıcıların bir araya geldiği bir platform da sağlanabilir. Bu durum, daha fazla ürün yelpazesi anlamına geliyor.
SSL Sertifikası Kullanma
Bir web sitesinde olması gereken en önemli şeylerden birisi SSL sertifikası. TLS olarak da bilinen bu sertifika, kullanıcı güvenliği açısından büyük bir önem teşkil ediyor. Çünkü SSL sertifikası olan bir web sitesinde veriler şifrelenir. Web sayfası ile kullanıcı arasında yer alan verilerin şifrelenmesi sebebiyle bu veriler, dışarıdan takip edilemez. Bu da güvenli bir dolaşım anlamına geliyor.
Güvenli Ödeme Yöntemlerine Yer Verme
E-ticaret yaparken daha birçok şeye özen gösterilmeli. Bir mağazada olması gerekenler arasında güvenli ödeme yer alıyor. Güvenli ödeme, banka ile müşteri arasında güvenli bir ödeme katmanı oluşturur. Yani müşteri, web sitesi üzerinden değil banka üzerinden ödeme yapar. Banka, ödeme tamamlandığında web sitesine bilgi gönderir. Web sitesi ise siparişi tamamlar. Sonrasında gerekli adımlar uygulanır.
Kargo Şirketi Seçimine Önem Gösterme
Bir mağaza sitesinin kargo şirketi seçmesi de gerekiyor. Eğer dijital ürün yerine fiziksel ürünler satılacak ise kargo firması ile anlaşma yapılmalı. Eğer bir kargo firması ile anlaşma sağlanmazsa maliyet artar. Anlaşma yapıldığı takdirde daha uygun fiyatlı kargo hizmeti alınır. Kargo şirketleri, bunun için toptan sipariş sözleşmesi uygular. Örneğin 1 ürünün kargosu 20 TL olsun. 100 ürün için bu miktar 2.000 TL anlamına geliyor. Eğer toplu sözleşme yapılırsa 1 ürün başına 10 TL alınabilir. Bu da %50 indirimle 100 ürünün 1.000 TL kargo ücreti olması anlamına geliyor.
Teknik Destek Hattı Kurma
İnsanlar, e-ticaret ile beraber iyi bir gelir sağlayabiliyor. Bir web sitesinde olması gerekenler arasında teknik destek hattı yer almakta. Teknik destek hattı, müşterilere destek sağlayan bir departman. Amacı, müşterilerin sorularını cevaplayıp problemlerine yardımcı olmak. Müşteriler, canlı destek sunan mağazaları tercih etmeye bayılır. Bundan dolayı bu detaya da büyük bir önem gösterilmeli.
Otomasyona Ağırlık Verme
Bir web sitesinin otomasyona da ağırlık vermesi gerekir. Otomasyon, işlemlerin otomatik ilerlemesi anlamına geliyor. Örneğin bir sipariş alındığında bu sipariş otomatik olarak kargo firmasına gönderilebilir. Kargo firması, siparişi almak için mağazaya gelir. Depodan ürünü alarak müşteriye gönderir. Bu gibi çeşitli otomasyon adımları atılmalı ki hizmetlere daha akıcı hale gelsin.
Müşterilere Kampanya Fırsatları Sunma
E-ticaret, günümüzün en önemli şeyleri arasında bizlerin karşısına çıkıyor. Bundan ötürü kampanyalara da önem gösterilmesi lazım. Müşteriler, kampanyaları sever. Dolayısıyla mağazada çeşitli kampanyalara da yer verilmeli. İndirimler, çoklu alım indirimleri, sepette indirim veya bunun gibi farklı kampanyalar, gelirleri arttırmaktadır.
Analiz ile Mağazanın Performansını Ölçme
Analiz, web sitesinde hangi ürünlerin ve ürün gruplarının daha başarılı olduğunu gösterir. Analizler sayesinde başarılı olan ürün gruplarına daha fazla ağırlık verilebilir, başarılı olmayanlara daha az ağırlık sağlanır. Analizler sayesinde bunun gibi pek çok şey yapılabilir.
Reklamlar ile Siteyi Güçlendirme
Eğer bir mağaza, yeterince başarılı olmaz ise yapılması gereken şey reklam yayınlamak. E-ticaret sitesi kuranlar, reklam yayınlayarak sitenin daha çok müşteri potansiyeline ulaşmasında etkili olur.
E-ticaret sitesi hakkında tüm sorularınız ve detayla bilgi için uzman ekibimiz ile iletişime geçmek için tıklayınız.