Analytics ile Başarıya Ulaşın!
Google Analytics, günümüzün en çok kullanılan araçlarından birisi. Bu yazımızda sizlere web geliştiricileri için önemli olan bu uygulamadan bahsedeceğiz. İnternet, bilgisayarlar gelişmeye başladıktan sonra öncelikle fikir olarak var olan fakat sonrasında gelişen bir teknoloji oldu. Bu fikir ilk ortaya atıldığında bilgisayarların birbirine bağlanması düşünülüyordu. Zaten günümüzde de internet, bu formatta çalışıyor. Bilgisayarlar, birbirlerine bağlana bağlana büyük bir ağ ortaya çıktı. 1993 yılında halka açık hale gelen internet sayesinde insanlar, internet sitesi kurmaya başladı.
İnternet siteleri için artık günümüzde pek çok araç bulunuyor. Bu araçlar arasında Analytics de yer alıyor. Bu tür araçlar, bir web sitesinin neye ihtiyacı olduğunu anlamak için bulunuyor. Lafı daha fazla uzatmadan sizlere Analytics aracından bahsetmiş olalım.
Google Analytics Nedir?
Analytics, web siteleri için geliştirilen bir analiz aracı. Amacı, siteler hakkında detaylı istatistikler sunmak. İlk kez 14 Kasım 2005 tarihinde ortaya çıkan bu araç, ücretsiz bir biçimde kullanıma açık.
Google Analytics Nasıl Kullanılır?
Bu uygulamadan yararlanmak için öncelikle bir web sitesi sahibi olunmalı. Alan adı önemli değil, hem ücretsiz hem de ücretli alan adları Analytics ile kullanıma uygun. Yani “*.com” dışında “*.tk” gibi alan adları da burada destekleniyor. Uygulamaya ulaşmak için bu bağlantıya tıklayın. Sonrasında hesabınıza giriş yapıp alan adını ekleyin. Ardından Google’ın istediği işlemleri tamamlayın. Bu işlemler, alan adı sahipliğini doğrulamak için uygulanıyor.
Alan adı sahipliği doğrulandıktan sonra artık yapılması gereken ekstra bir işlem bulunmuyor. Bu aşamadan sonra panelden sitenin durumu takip edilebilir.
Google Analytics Özellikleri
Uygulamanın birçok özelliği bulunuyor. Bunlardan birisi gerçek zamanlı verileri göstermesi. Ana ekranda gerçek zamanlı veriler yer alıyor. Bu veriler, sitenin herhangi bir sayfasında ziyaretçilerin olup olmadığını gösteriyor. Ayrıca en etkin sayfalar da bu alanda gösteriliyor. Son 30 dakika içerisindeki etkin kullanıcılar gerçek zamanlı alanda yer alıyor. Özetle Google Analytics, canlı takip imkanı da sağlıyor.
Yazılımın sunduğu bir diğer özellik günlük veriler sağlaması. Günlük veri istatistikleri sayesinde hangi gün trafiğin ne kadar yoğun olduğu anlaşılabiliyor. Ana sayfada yer alan kitleye genel bakış grafiğinde kullanıcı, oturum, hemen çıkma oranı ve oturum süresine yer veriliyor.
Analytics ile beraber karşımıza çıkan bir diğer özellik trafiğin nereden geldiği ile alakalı. Trafiğin arama, yönlendirme veya diğer kaynaklardan geldiğine dair veriler de paylaşılıyor. Bunun yanı sıra hangi ülkeden giriş yapıldığı, en etkin olunan saatler ve hangi platformlardan girildiği gibi veriler de sağlanıyor.
Sayfalar raporu, Google Analytics için sunulan bir diğer özellik olarak bizlerin karşısına çıkmakta. Bu tabloda belirli aralıklarda en çok ziyaret edilen sayfaların bilgisi karşımıza çıkıyor. Bu sayede hangi sayfanın daha popüler olduğu rahatlıkla öğrenilebiliyor.
Web sitesi sahipleri için sağlanan bir diğer olanak backlink yani dış bağlantı özelliği. Yönlendirmeler, sayfaya gelen bağlantıları gösteren bir özellik. Bu özellik sayesinde web sitesinin herhangi bir sayfasına yapılan yönlendirmelerin kaynağı görülebiliyor. Örneğin bir forumda açılan bir başlıkta web sayfasına yer verildiyse bu, botlar tarafından yakalandığı takdirde araçta gösteriliyor.
Sıkça Sorulan Sorular
Google Analytics ile neler yapılabilir?
Analytics ile web sitesi için analiz yapılır. Örneğin web sitesinin hangi sayfalarının daha çok kullanıldığı bu uygulama ile anlaşılır. Uygulama içerisinde bunun gibi daha birçok araç mevcut.
Analytics kısaca hangi işi görür?
Araç, kısaca web sitesi için analiz yapar.
Google Analytics kullanım amacı nedir?
Web sitesinin ne kadar başarılı olduğunu öğrenmek.