Google EEAT Kriterleri
Google EEAT kriterleri ile birlikte insanların merak ettiği bir algoritma olarak karşımıza çıkıyor. Bu başlık altında EEAT’yi açıklıyor olacağız.
Google, arama algoritmasını geliştirmeyi amaçlayan bir kuruluş. Google, daha adil bir ortam için algoritmayı en iyi biçimde geliştirir. Günümüzde arama sisteminde yalnızca SEO önemli değildir. SEO’ya ek olarak çeşitli algoritmaların da önemi vardır. Bunlardan birisi olan EEAT hakkında bilinmesi gereken birçok şey var.
Google EEAT Nedir?
Google EEAT kriterleri öncesinde EEAT’nin ne olduğu hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor ki insanlar bununla ilgili bilgi alabilsin. EEAT, Google’ın web sayfaları için geliştirmiş olduğu bir sistem. Arama dizinine dahil olan sayfaların sıralaması için kullanılan bu yapı, web sayfalarına puan veriyor. Bu puana göre bir sıralama sağlanıyor.
EEAT Neyi Amaçlıyor?
EEAT, web sayfalarının kalitesini sıralamayı amaçlıyor. Google, en çok kullanılan arama motoru olduğu için insanlara da en doğru sonuçları sunmalı. Bu algoritma ile beraber yapay zeka destekli botlar, sayfalarda dolaşarak sayfaların içeriğini tespit ediyor. Buna göre bir puanlama yapıyor. EEAT’deki her bir kritere göre puanlama yapılmakta ve genel bir puan verilmekte. Sonuç olarak Google’ın amacı, insanlara bu metot ile birlikte kaliteli sayfalar sunmak.
Google EEAT Kriterleri
Google, daha öncesinde EAT kriterlerine yer veriyordu. Eklenen “E” ile birlikte artık bu sistem, EEAT olarak adlandırılmaya başlandı. Yeni eklenen kavram ise “experience” yani “tecrübe” oldu. Tecrübe, Google’ın eskisinden daha çok önemsediği bir terim haline geldi.
Experience (Tecrübe)
Yapıya dahil edilen yeni kriter tecrübe olarak yer alıyor. Bu kritere göre Google, web sayfalarındaki yazarların o ürüne hakim olup olmadığına bakıyor. Yani bu kriter, genel olarak ürün incelemeleri sayfalarını hedef alıyor. İnsanlar, bir ürün alırken o ürünün ne kadar faydalı olup olmadığını öğrenmek ister. Bundan dolayı yazıyı yazan kişinin ürünü dışarıdan incelemesi yerine ürüne sahip olduktan sonra inceleme yazması daha yararlı olur. Bir birey, aldığı ürünü kullanırsa o ürüne daha iyi bir yazı yazar. Google botları, yazıyı inceleyip tespit yapıyor. ve bu kriterin sayfada başarılı olarak uygulanıp uygulanmadığını anlamaya çalışıyor. Eğer başarılı ise sayfa, sıralamada yükselişe geçiyor.
Expertise (Uzmanlık)
Google EEAT kriterleri arasında daha pek çok kriter bizlerin karşısına çıkmakta. Aslında bu kriterin ne ile ilgili olduğu adından anlaşılıyor olmalı. Uzmanlık kriteri, uzmanlık gerektiren bir içerik yazarken kullanılır. Örneğin bir sağlık yazısı yazılacak ve hastalık hakkında bilgi verilecek. Bu doğrultuda bu alanda uzman olan bir doktorun yazısının daha kaliteli olma ihtimali bulunduğu için öne çıkma oranı da yükselir. Yani burada önemli olan yazının bir uzman tarafından profesyonel bir şekilde ayrıntılı hazırlanması. Bu şekilde bir yazının uzmanlık kriterini geçmesi mümkün hale geliyor.
Authoritativeness (Otoriterlik)
Otoriterlik, web sitesinin tanınırlığı ve aktif ziyaretçi sayısı gibi kriterlerle ölçülen bir yöntem. Dış bağlantılar da bu kriterde büyük bir önem taşıyor. Özellikle büyük ve popüler siteler, otoriter siteler kabul edilir. Bu da bu tür sitelerin kolaylıkla öne geçmesi demek.
Trust (Güvenilirlik)
Google arama yapısında önemsenen bir diğer kriter güvenilirlik. Bir sitenin ne kadar güvenilir olduğu önemsenen bir detay. Google, güvenilir sitelerin web sayfalarını arama sayfasında daha çok ön plana çıkarır. Yani buradan da puan almak gerekiyor ki sıralamada yükselmek mümkün hale gelsin. Güvenilir bir site gizlilik politikasını paylaşır, hakkımızda yazısı hazırlar, künyeyi yani ekip bilgilerini sunar ve iletişim sayfasına yer verir.