Google’ın Başarı Hikayesi
Google’ın Başarı Hikayesi Günümüzün en önemli şirketleri arasında Google yer alıyor. Dolayısıyla sizlere Google’ın başarı hikayesi hakkında bilgiler sağlamak istiyoruz.
Arama motoru denince akla gelen ilk isim Google oluyor. Her ne kadar Google, akla gelen arama motorlarından birisi olsa da aslında Google, arama motorundan daha fazlasını vaat ediyor. İlk çıktığı dönemde arama motoru olarak hizmet veren Google, sonrasında Android işletim sistemi, YouTube video servisi ve Drive depolama hizmeti gibi birçok sektöre girişti. Bundan dolayı Google, aslında arama motorundan daha fazlası.
Google Hakkında Bilgi
Dünya çapında hizmet veren Google, 4 Eylül 1998 tarihinde Larry Page ve Sergey Brin tarafından kuruldu. Genel merkezi Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletinde yer alan şirketin CEO’su Sundar Pichai. Çalışan sayısı ise 2021 yılı verilerine göre 139.000’in üzerinde. Google, günümüzde Alphabet çatısı altında faaliyetlerini sürdürüyor.
Şirketin 2022 yılı finansal raporlarına değinirsek firma, bu yıl içerisinde 282.8 milyar dolar gelir elde etmiş durumda. Kâr ise 59.97 milyar dolar olarak duyuruldu. Şirketin mal varlığı 365.3 milyar dolar olarak açıklanırken değeri 256.1 milyar dolar olarak paylaşıldı.
Google’ın başarı hikayesi öncesinde Google’ın projelerinden de söz edelim. Google, günümüzde pek çok alanda rekabet ediyor. Bunlar arasında yapay zeka, sosyal medya ve oyun gibi sektörler yer alıyor. Alphabet çatısı altında firmanın bazı projeleri şunlar:
- Google arama motoru
- Google Drive
- Google Docs
- Gmail
- Android
- Google Fiber
- Google Wallet
- DeepMind
- YouTube
- Chrome
- Google Maps
- Google Meet
Google’ın Başarı Hikayesi
Google, 1996 yılında adım atılan bir projeydi. Stanford Üniversitesi’ne giden Larry Page ve Sergey Brin, aslına bakarsak birbirleriyle pek iyi anlaşmıyordu fakat her ikisi de zekiydi. Anlaşamasalar bile birbirlerinin başarısını bildikleri için ortak bir proje yapma kararı aldılar. Ayrı dünyanın insanlarının bir araya gelip devasa bir şirket olacağı o dönemlerde bilinmiyordu.
Arama motoru projesi için ilk adımı atan ekip, aslında bu projeyi üniversite projesi için hazırlıyordu. Sistemi geliştiren ekip, PageRank adı verilen bir sistemden yararlanmaya başladı. Bu sistem, aramada sıralamanın web sayfası kalitesine göre olmasını sağlıyordu. Geleneksel arama motorları, bundan daha basitti.
1998 yılına kadar projeyi geliştiren ikili, üniversite bittikten sonra da bu projeyi ilerletme kararı aldı. Bundan dolayı büyük bir yatırım almak için çalışmalara başladılar. Birçok şirketin kapısını çalan ekip, en son Sun Microsystems ile anlaşma kararı aldı. Şirket, hevesli geliştirici ekibe 100.000 dolar vermişti fakat bu para, Google şirketine sağlanıyordu. Henüz ortada bir şirket bulunmuyordu. Bundan dolayı ekip, hemen şirket kurmak için sermaye topladı. Google, remî olarak 1998 yılında kurulmuş oldu.
Google’ın başarı hikayesi konuşulurken 1998 yılı sonrasında yaşananlardan da bahsetmek gerekiyor. Bir garajda başlayan macera, bir süre sonra daha profesyonel ofislerde ilerlemeye devam etti. Hızla gelişen arama motoru ve ekip, attığı adımlarla kendini büyütmeyi sürdürdü. Şirketin yaptığı çalışmalardan birisi de borsaya girmesi oldu. Borsaya giren Google, bir gecede büyük bir değer kazanmıştı. Bu da onların motivasyonunu daha da yükseltti.
2006 yılına kadar Google’ın pek çok şey yaptığı görüldü. Bunlar arasında yeni hizmetler yer alıyor. Google AdWords, Google Maps ve google Earth gibi uygulamalar geliştiren ekip, 2006’da dev bir adıma imza attı. Buna göre şirket, 2005’te kurulan YouTube’u satın almıştı. YouTube’un satın alınmasıyla birlikte Google, video servisine de sahip olmaya başlamıştı. Bu durum, Google’ın gelecekte daha da değerlenmesini sağlayacak önemli adımlardan birisi oldu.
Google’ın başarı hikayesi arasında Android işletim sistemi de bulunuyor. 2007 yılına gelindiğinde Google, Android işletim sistemi projesine başladı. Aslında akılı telefon fikri, daha önceki yıllarda ortaya çıkmıştı fakat daha yeni yeni yayılmaya başlıyordu. Geliştirilmeye başlanan bu fikir, bir süre sonra icraata döküldü. Günümüze baktığımızda atılan Android hamlesinin ne kadar doğru bir atılım olduğu görülüyor. Çünkü Android, en çok kullanılan mobil işletim sistemi.
2010 yılında Google arama motoruna yeni bir özellik eklendi. Bu özelliğin adı Google Instant idi. Google Instant, harfler girerken önerilen arama ifadelerini alt kısımda gösteren alan idi. Bu özellik kullanıcıların sıklıkla yararlandığı bir uygulama oldu.
Google’ın başarılı olmayan web uygulamalarından birisi Google+, 2011 yılında rakipleri arasında bulunmaya başladı. 2019’a kadar açık kalan Google+, çok sık kullanılmamıştı fakat yine de kullanan bir kitle mevcut idi. Google+, düşük popülarite sebebiyle 2019’da kaldırılma kararı aldı.
Google’ın başarı hikayesi arasında Alphabet de yer alıyor. Alphabet, 2015 yılında kurulan bir firma. Amacı, çatı şirket oluşturmak. Alphabet’in kurulmasının sebebi Google dışındaki uygulamaları da bir arada toplamaktı. Alphabet ile beraber Google, Alphabet çatısı altına girmiş oldu.
Google, daha attığı birçok adım ile öne çıkıyor. Özellikle Google arama motoru, Fotoğraflar uygulaması, Drive, Gmail, YouTube, Google AdSense ve Google Ads gibi bazı uygulamaları ile sıklıkla tercih edilen firma, 2019 yılında yeni bir proje geliştirmeye başladı. Bu dönemlerde bulut tabanlı oyun hizmetleri yaygınlaşmaya başladı. Google da Stadia adlı uygulaması ile bu olaya dahil oldu. Stadia ile beraber insanlar internetten oyun oynayabilecekti. Yani bu platform, düşük sistemli cihazları hedefliyordu. Stadia, bir süre sonra sonlandırılan bir hizmet oldu.
Google, bu gibi detayların yanı sıra daha birçok sektörde kendine yer bulmakta. Google Pixel adında kendi akıllı telefonlarına yer veren şirket, aynı zamanda Google Pixel Buds adında kablosuz kulaklık ile de ön plana çıkıyor. Yapay zekada da etkili rol oynamaya çalışan ekip, OpenAI’nin de baskısıyla son zamanlarda bu alanda daha hızlı gelişmeye başladı.