MySQL Sunucusu Kurulumu
MySQL Sunucusu Kurulumu! Bu yazımızda siz değerli kullanıcılarımız için MySQL sunucusu kurulumu hakkında bilgiler sunuyor olacağız. Umarız sizler için faydalı olur.
Veritabanı yönetimi, büyük bir öneme sahip. Bu doğrultuda SQL kullanan birçok dil bulunuyor. SQL, küçük çapta veya orta ölçekte işlemler için harika bir seçenek. Veritabanında 1 milyon veri dahi olsa donanım özelliklerine göre rahatlıkla kullanılabilir. Büyük işletmelerin ise yapacağı şey çoklu SQL altyapılı veritabanı kullanmak veya big data sistemine geçmek. SQL, bu kadar çok veriyi bile rahatlıkla çalıştırabildiği için günümüzün en çok tercih edilen dillerinden birisi.
Web sitesi kurarken, oyun geliştirirken, veri analizi yaparken veya bu gibi birçok şeyde veritabanı yönetimi yapılıyor. SQL ile işi olmayan fakat WordPress, MyBB veya XenForo gibi yazılımları kuranlar da aslında web sitesinde SQL kullanmış oluyor. Neyse, lafı daha fazla uzatmadan sizlere SQL’nin fenomen eklentilerinden birisi olan MySQL’den bahsedelim. Çayınızı kahvenizi alın ve güzel bir yazıya ortak olun.
MySQL Sunucusu Nedir?
İlk olarak MySQL AB tarafından 23 Mayıs 1995 tarihinde geliştirilmeye başlanan MySQL, C ve C++ ile kodlandı. SQL dilini kullanarak kendine özgü bir motora yer veren ve bazı ek özellikler sağlayan bu uygulamanın desteklediği platformlar Windows, Linux, Mac OS, FreeBSD ve Solaris işletim sistemi. İngilizce dilinde hizmet veren MySQL, şu anda Oracle Corporation tarafından geliştiriliyor.
MySQL sunucusu kurulumu öncesinde MySQL hakkında biraz daha detay paylaşalım. MySQL, kendine özel bir sunucuda çalışan alternatif bir SQL çalıştırma yazılımı. Veritabanı yönetimine imkan tanıyan bu sistem, web sitelerinin yanı sıra masaüstü ve mobil uygulamalarda da kullanılabiliyor. Gereken tek şey MySQL sunucusuna bağlanmak ve yönetmeye başlamak. Bunun için bir API dahi kullanılabilir.
MySQL Hangi Dili Kullanıyor?
MySQL yazılımının hangi dili kullandığı insanların merak ettiği şeyler arasında bizlerin karşısına çıkıyor olmakta. MySQL, isminde de geçtiği gibi SQL dilini kullanan bir uygulama. MySQL kullanılırken SQL komutlarından yararlanılıyor ve bu şekilde veritabanı yönetiliyor.
MySQL Özellikleri
MySQL, birçok özelliği ile insanların karşısına çıkan bir uygulama. MySQL’in sunduğu özellikler:
- SQL komutları girmek için özel bir konsol uygulaması
- Çapraz platform desteği ile her platformdan sunucuya bağlanma
- Önbellek özelliği sayesinde yüksek performans
- Tetikleyici ekleme
- SSL desteği
- Unicode desteği
- Açık kaynak kodlu
- Yüksek performans için çeşitli optimizasyonlar
- Güvenlik özellikleri
- Yedekleme ve kurtarma imkanı
MySQL Sunucusu Kurulumu
MySQL sunucusunu tek başına kurmak isteyenler bu bağlantı üzerinden uygulamayı indirebilir. Eğer web sitesi ile beraber MySQL sunucusuna sahip olunmak isteniyor ise buraya tıklamak gerekiyor. Bu bağlantıda XAMPP yer alıyor. XAMPP, PHP sunucusu kurmak ve MySQL motoru ile veritabanı yönetimi yapmak için harika bir tercih. Ayrıca uygulama paketi içerisinde FTP çözümü de bulunuyor.
MySQL ile MSSQL Arasındaki Fark Nedir?
MySQL sunucusu kurulumu dışında bu 2 sunucunun arasındaki fark da en çok merak edilen detaylardan birisi haline geldi. MySQL ile MSSQL, 2 farklı yazılım olmakta. Sunucu kurma imkanı tanıyan bu uygulamalar, farklı çalışma prensiplerine sahip. Kullanıcılar kendi ihtiyaçlarına göre ister MySQL ister Microsoft SQL yazılımını tercih edebilir. Bu 2 yazılım arasındaki farkları şu şekilde açıklayabiliriz:
- İkisi de veritabanı yönetim sistemi
- Her 2 uygulama da SQL kullandığı için kodlama tarzı birbirine benzer
- MySQL, MSSQL’ye göre daha uygun maliyet sunar, çünkü MySQL yazılımı ücretsiz
- MySQL, birden fazla motor seçeneğine sahipken MSSQL, tek motor ile çalışıyor
- MySQL, yedekleme sırasında veritabanı kullanımını önlerken MSSQL, yedekleme sırasında veritabanının kullanılmasına imkan tanır