PHP vs ASP NET
PHP vs. ASP.NET, insanların merak ettiği 2 karşılaştırma olarak yer alıyor. Bu 2 dil arasında detaylı bir karşılaştırmaya yer veriyor olacağız..
Günümüzün en çok kullanılan dilleri arasında PHP yer alsa da ASP.NET dili de birçok alanda bizlerle buluşuyor. PHP ve ASP.NET, web tasarımı yaparken kullanılan bir dil. PHP programlama dili, genellikle blog ve forum gibi sitelerde bizlerle buluşuyor. ASP.NET ise ağırlıklı olarak online oyun ve haber sitelerinde görünüyor. Bu şekilde bir kullanım benimsenmesinin nedeni de haliyle merak edilen bir husus. Bu başlık altında bu 2 dili çeşitli kriterlerde karşılaştırıyor olacağız.
PHP
PHP, 1995 yılında Rasmus Lerdorf tarafından geliştirildi. C ile geliştirilen bu yazılım dilinin amacı kullanıcılardan bilgi almaktı. İlk olarak form dolduran kullanıcıların verilerini işleyen PHP, bu başlangıç sonrasında zamanla yeni özelliklere de kavuşmaya başladı. Dinamik web sayfalarının öncülerinden birisi olan PHP’nin dosya uzantıları arasında “*.php, *.phps, *.pht, *.phar ve *.phtml” yer almakta. PHP’den sonra PHP’den etkilenerek çıkan diller arasında Hack, JSP ve ASP bulunuyor.
ASP.NET
ASP.NET, ilk olarak 2002 tarihinde Microsoft tarafından piyasaya sürüldü. Windows, Linux ve Mac OS işletim sistemi desteğine yer veren ASP.NET, programlama dilinden çok web uygulaması geliştirme platformu olarak biliniyor. Bu platformda PHP yerine C# kullanılıyor. Yani arka plan kodları C# ile çalıştırılıyor.
Microsoft Visual Studio ve ASP.NET, beraber kullanımı destekleyen bir sistem. ASP.NET bileşeni, Visual Studio’ya kurulduğu takdirde tasarımsal bir web sayfası geliştirmek mümkün oluyor. Yani kullanıcı, front-end olarak adlandırılan ön kısmı tasarlamak için görsel programlamadan yararlanıyor. Arka planda ise C# üzerinden kodlar yazıyor.
PHP vs. ASP.NET
PHP ile ASP.NET arasında karşılaştırma yapılacak birçok alan mevcuut. Öncelikle kullanım kolaylığından söz edelim. Hızlı geliştirme ortamı arayanlar için PHP, daha ideal bir dil. Çünkü PHP’de bir dosya güncellendiğinde hemen sayfada güncelleme yapılır. ASP.NET için de buna benzer bir olay mevcut. Bu bakımdan her ikisi de ideal. Bir diğer kısım hız. PHP, hızlı kodlama için daha uygun. Çünkü basit bir editör ile dahi rahatlıkla kodlanabilir. ASP.NET için ise Visual Studio gerekir. VS olmasa da kodlanır fakat genellikle Microsoft Visual Studio öneriliyor. Özetle kullanım kolaylığı açısından PHP liderliği sağlıyor.
Karşılaştırılması gereken bir diğer husus hangi dilin üzerine kurulduğu. Yani hangi dil ile geliştirildiği. PHP, C dili üzerine kurulu bir programlama dili olurken ASP.NET, Visual Basic programlama dili ile geliştirilmiş bir ortama sahip. Bu, çok önemli bir detay değil fakat yine de belirtmek istedik.
PHP ile ASP.NET arasında bilinmesi gereken en önemli karşılaştırma destek olmakta. PHP vs. ASP.NET kıyaslaması yaparken bu bilginin de alınması gerekir. Şimdiden belirtelim ki PHP, ASP.NET’e göre destek açısından daha ön planda. PHP, resmî PHP belgeleri ile desteklenmekle beraber kullanıcı topluluğu tarafından da en sık destek alan bir dil. ASP.NET ise Microsoft tarafından desteklenmekle birlikte internet üzerinde PHP kadar içeriğe sahip değil. Bir web uygulaması geliştirirken PHP kullanmak, sorulara hızlı cevap bulma açısından daha mantıklı. Özellikle karmaşık sorular için bu geçerli.
PHP ve ASP.NET arasındaki önemli kıyaslamalar arasında lisans farkı da yer alıyor. PHP, ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılım dili. Bununla birlikte herhangi bir kısıtlama bulunmuyor. ASP.NET ise ücretsiz olmasına karşın bazı kısıtlamalaa yer verir. Bu kısıtlamaları aşmak için ücret ödemek gerekir.
Veritabanı karşılaştırması yapmak gerekirse her 2 dilin de veritabanı özelliklerini desteklediğini görüyoruz. PHP, genel olarak MySQL üzerinde yoğunlaşmış bir yapı olurken ASP.NET ise Microsoft SQL Server gibi sistemleri kullanır. Yani Microsoft, kendi sistemine ağırlık verir. Tabii isteğe bağlı olarak MySQL kitaplığı, C# için dışarıdan yüklenebilmekte.
PHP vs. ASP.NET karşılaştırması yaparken her 2 platformun da çapraz platform destekleyip desteklemediği bilinmeli. PHP, çapraz platform desteğine sahip. Yani kodlar, her işletim sisteminde rahatlıkla çalışır. ASP.NET .NET kullansa da çapraz platform destekliyor. Aslına bakarsak .NET platformu, önceleri bu desteğe sahip değildi. Sonraki sürümlerde desteklemeye başladı.
Biraz da her 2 dil için iş hacmini ölçelim. PHP’nin ASP.NET’e göre daha fazla iş imkanı sunduğunu açıklamak gerekir. Çünkü PHP tabanlı web siteleri daha fazla. Bu da PHP’nin ASP.NET’e göre daha avantajlı olmasını sağlıyor. Sonuç olarak iş başvurularından yararlanılacak ise PHP, daha çok iş seçeneği sağlıyor.
PHP vs. ASP.NET karşılaştırması yaparken güvenliğe de değinmek gerekir. PHP, geçmişte güvenlik açıkları sebebiyle sıklıkla eleştirilen bir yapı olmuştur. Geliştirici ekip, hatalar tespit ettikçe bu hataları gidererek insanlara kaliteli bir dil sunmaya çalıştı. Bundan dolayı PHP, öne çıkan bir dil haline büründü. Bunun yanı sıra kullanıcı kaynaklı güvenlik açıkları bulunabilir. Bu açıkları önlemek için de çeşitli fonksiyonlar sağlanıyor. ASP.NET ise PHP’ye göre daha güvenli kabul ediliyor. Özellikle .NET Framework içermesi önemli bir katkı sağlıyor.