Web Tasarım Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Web tasarım işleri ile uğraşırken dikkat edilmesi gereken birçok şey mevcut. Bu başlık altında sizlere detaylı bir şekilde bunlardan bahsediyor olacağız.
Web tasarımı, günümüzün en önemli alanlarından birisi. Web programlama ile birlikte yazılımcılar, ortaya harika sonuçlar çıkarabiliyor. Web uygulaması geliştirmenin en önemli avantajlarından birisi her platformda çalışıyor olması. Yani bir nevi çapraz platform desteği. HTML, CSS ve JS destekleyen her tarayıcı için uygun bir web uygulaması geliştirilebiliyor. Çünkü bu diller, internete bağlanan her cihazda standart hale gelmiş durumda. Bu alan ile uğraşırken bilinmesi gereken birçok ayrıntı yer alıyor.
Web Tasarım
Web tasarımı, web sayfası geliştirmektir. Web sayfası geliştirirken o sayfanın ön ve arka tarafında yazılan kodlar web programlamaya girer. HTML, CSS ve JS front-end yani kullanıcı arayüzüne yansıyacak kodlar. PHP veya ASP.NET gibi kodlar ise arka planda çalışan web geliştirme dilleri. ASP.NET, aslında bir platform olurken C#, ASP.NET ile birlikte kullanılan bir dil. Özet geçmek gerekirse web tasarımı, web sayfası üzerindeki her şeyin geliştirilmesi demek.
Web Sitesi Oluştururken Neler Olması Gerekir?
Web sitesi kurarken ve web sayfaları üretirken öncelikle bilgi birikimi olması gerekir. Bunun yanı sıra sunucuyu kurarken de bazı bileşenler gerekiyor Örneğin MySQL ve PHP destekli bir web sunucusuna ihtiyacınız var. Bu site, veritabanına bağlanarak işlemler gerçekleştirecek. Bunun için Apache sunucusu ve MySQL motoru gerekiyor. XAMPP ve WampServer gibi yazılımlar, bu ve bunun gibi pek çok özelliği bir arada getiriyor.
Web Tasarım Aşamaları Nelerdir?
Web tasarımıyla uğraşırken birçok aşamadan geçilir. İlk aşama bilgi toplama aşaması. Bu aşamada geliştirilecek olan ortam hakkında bazı bilgiler toplanır. Gerekli araştırmalar sonucunda planlama aşamasına geçilir. Planlama aşamasında web sitesinin hangi özelliklere sahip olacağı belirlenir. Sonrasında ise tasarım oluşturulur. Oluşturulan tasarım üzerine web sitesi kurulur. Front-end kısmı tamamlandıktan sonra back-end yani arka plan kodları yazılmaya başlanır.
Web tasarımı için gerekli olan her işlem tamamlandıktan sonra kontrol aşaması başlar. Bu aşamada kodda herhangi bir hata olup olmadığı tespit edilir. Eğer bir hata tespit edilirse bu hata hemen çözülür. Sonrasında hatanın çözülüp çözülmediği incelenir. Denetleme sonrasında site, tamamlanmış olur.
Web Tasarım Yaparken Önemsenmesi Gereken Hususlar
Web tasarımı yaparken kullanıcıların önem göstermesi gerektiği birçok adım var. İlk olarak alan adı ile başlayalım. Alan adı, büyük bir öneme sahip. Çünkü bir alan adı ne kadar etkileyici olursa o alan adı, akılda kalıcı hale gelir. Örneğin çok bilinmeyen alan adlarının geri planda kalma oranı daha yüksek. Bilinen sözcüklerle oluşturulan alan adları ise daha çok ön plana çıkar. Tabii özgünlüğe de önem vermek gerekir fakat arama motorlarında öne çıkmak için de bir miktar uğraş sarf edilmeli.
Bunlardan bir diğeri kullanıcı dostu arayüz. Bir web sayfasının kullanıcılara hitap etmesi, o sayfanın güzel bir şekilde kullanılması anlamına geliyor. Sonuç olarak web sayfaları, kullanıcıların anlayacağı tarzda geliştirilmeli ki başarılı olsun.
Önemsenmesi gereken bir diğer şey mobil uyumluluk. Geçmiş yıllara göre değerlendirme yaparsak günümüzde mobil kullanıcıların oranı büyük oranda artmış durumda. Eğer siteniz mobil kullanıcıları da hedef alıyor ise sitenin sayfalarının mobil uyumlu bir tarzda geliştirilmesi gerekir. Yani sayfa hem masaüstünde hem de mobil cihazda uygun bir görüntüye yer verecek. Bu sayede masaüstü kullanıcıları ile beraber mobil kullanıcıları da çekmek mümkün hale gelecek.
Web tasarım ile uğraşırken daha birçok şeyin önemsenmesi gerekiyor ki site başarılı bir şekilde yükselsin. İnsanların web sitesinde gezmesini sağlamak için uygulanması gereken bir diğer husus görseller eklemek. Görseller, özellikle dikkat çekici olduğu takdirde kullanıcıların web sayfasında gezme süresi de artışa geçer. Bu da sitenin arama motorlarında daha çok yükselmesinde etkili olur. Ayrıca reklamlardan gelir elde edenler için de avantajlı bir durum.
Web sitesi geliştirirken sayfalar için yapılması gereken şeylerden birisi SEO uyumluluk. Sayfaların SEO dostu olması gerekir. Bu altyapının en baştan kurulması büyük bir ayrıcalık sağlar. Eğer kendi web projenizi kendiniz kodluyor iseniz SEO hakkında araştırmalar yaptıktan sonra siteyi kodlamanızı öneririz.
Web tasarımın önemli yanlarından birisi optimizasyon. Bir sitedeki sayfalar ne kadar hızlı yüklenirse kullanıcılar ve arama motorları için de o kadar faydalı olur. Arama motorları, hızlı siteleri ön plana çıkarır. Kullanıcılar ise yavaş sitede gezmek istemez ve siteden erken ayrılır. Yapılması gerekenler arasında sade kodlar kullanmak, kodları optimize etmek, görselleri sıkıştırmak, gereksiz kod eklememek ve önbellek sistemine yer vermek yer alıyor.
İnsanların uygulaması gerektiği daha birçok şeyden söz edilebilir. Web tasarım yaparken özgün içeriklere de yer verilmeli. Eğer bir sitede kopya içerikler yer alırsa o site, arama motorları tarafından engellenebilir veya alt sıralara düşer. Bundan dolayı kopya içeriklerin önüne geçilmeli, içerikler özgün olarak hazırlanmalı.
Bir web sitesi geliştirme sırasında özellikle bir firma ile anlaşma sağlanacak ise sitenin bazı bilgileri içermesi gerekir. Bu bilgiler, firmanın resmî sitesinde yer alır. Örneğin Google AdSense programına dahil olacak insanlar hakkında, gizlilik politikası ve iletişim sayfası gibi sayfalara ağırlık vermeli ki insanlar, site hakkında bilgi sahibi olsun.
Kendinize en uygun web tasarımı yaptımak için uzman kadromuzla iletşime geçmek için tıklayınız.