Popüler Python Kütüphaneleri
Popüler Python kütüphaneleri ile daha güzel web siteleri kodlayın. Bu başlık altında sizlere Python’un kütüphanelerinden söz edeceğiz.
Yapay zeka denince akla gelen yazılım dillerinden birisi Python olarak karşımıza çıkıyor. Bunun sebebi Python’un bu alanda pek çok kütüphaneye sahip olması ve topluluk bakımından da güçlü yapay zeka örneklerine yer vermesi. Diğer programlama dilleri ile de yapay zeka kodlanır fakat yapay zeka, Python’da daha da ilerlemiş durumda.
Python, yapay zeka dışında daha pek çok şeyi de yapmayı sağlar. Burada önemli olan geliştiricinin hayal gücü. Web sitesi kurup yönetmeyi de mümkün kılan Python, bu alanda da oldukça başarılı ve güvenli sayfalar oluşturmada etkili. Web sayfası yönetirken bazı kütüphaneleri kullanmak, internet sitesinin daha güzel olmasında etkili olur. Python kütüphanelerini anlatmaya geçmeden önce Python hakkında bilgi verelim.
Python Nedir?
Python, bir kış günü ortaya çıkmış bir yazılım geliştirme dili. 1991 yılının 20 Şubat’ında yayınlanan ve günümüzde halen geliştirilen Python, Guido van Rossum tarafından üretildi. Python Software Foundation’a ait olan bu dil Windows, Linux, Android ve Mac OS işletim sistemlerini destekliyor.
Python C, C++, Perl, Ada ve Lisp gibi birçok dilden etkilenerek ortaya çıkarıldı. Python’dan etkilenerek geliştirilen diller arasında ise Boo, CoffeeScript, F#, Go ve JavaScript bulunuyor. Bu dil, özellikle geniş kütüphanesi ile dikkat çekerek geliştiricilerin de ilgisini üzerine çekmeyi başarmakta.
Popüler Python kütüphaneleri hakkında bilgi vermeden önce Python’un dikkat çeken bir diğer detayına da değinmek gerekir. Python dili, günümüzün en çok kullanılan dilleri arasında. Aralıklarla liderliği elinde bulundurmayı başaran programlama dili, oldukça seviliyor.
Python Bilmek Ne İşe Yarar?
Python bilmek isteyenler, bu dilin ne işe yaradığını merak etmekte. Python, istenilen her amaç için kullanılabilir. Geliştirici ister web sitesi kurar, ister konsol uygulaması geliştirir, ister sunucu ortaya koyar, ister görsel yazılım yapar ister farklı şeyler kodlar. Bu, yazılımcının ihtiyaçlarına bağlı bir durum. Şunu ifade edelim ki Python, yapay zeka alanında gelişmiş bir dil. Bu doğrultuda ücretsiz pek çok yapay zeka kütüphanesi bulunuyor.
Python Nasıl Kullanılır?
Python kullanmak için indirmek ve kurmak yeterli oluyor. Ardından konsol üzerinden Python uygulaması başlatılabilir ve kod yazılabilir. Bir Python uygulamasını çalıştırmak için ise yapılması gereken şey konsoldayken “Python main.py” benzeri bir komut girmek. Buradaki “main.py”, Python dosyaları arasında ana dosyanın adı. Eğer Python uygulaması geliştirmek istiyor iseniz Py dosyası oluşturup kodladıktan sonra bu dosyayı kaydetmeniz gerekir. Bir veya birden fazla Python dosyasını derleyip “*.exe” dosyası gibi uygulama haline çevirmek için ise eklenti gerekiyor. Bunun için birçok eklenti mevcut.
Popüler Python Kütüphaneleri
NumPy
Popülerliği ile bilinen Python kütüphanelerinden birisi NumPy olmakta. NumPy, sayısal işlemler için kullanılan bir kitaplık. Bu kitaplıkta birçok fonksiyon karşımıza çıkıyor. Özellikle bilimsel hesaplamalar yapanlar ve toplu veri işlemek isteyenler bu kütüphaneden yararlanmalı. Bu kitaplık kuantum bilgisayarlar, istatistik analizi, sinyal işleme, görsel işleme ve kimya gibi birçok yerde kullanıma uygun profesyonel bir araç.
Pandas
Pandas, veri analizi ve veri düzenleme için kullanılan kaliteli bir kod kitaplığı. Bu kod kütüphanesi ile beraber CSV okuma, JSON okuma, verileri analiz etme, veri temizleme, boş hücreleri kaldırma, hatalı verileri silme ve grafik oluşturma gibi birçok işlem yapılabiliyor.
Matplotlib
Bazen büyük ölçekte verileri hızlı bir biçimde görselleştirmek yani grafiğe dökmek gerekir. Matplotlib eklentisi, sayısal verileri grafiğe yansıtarak detaylı bir sonuç ortaya koyar. Özellikle yüksek performansa yer veren bu ürün, bu anlamda oldukça başarılı.
Django
Popüler Python kütüphaneleri arasında kendine yer bulan Django, web sitesi kurmak için kullanılıyor. Python tecrübesi bulunanlar, Python’u kullanarak kendi web sitesini oluşturabilir. Django ile beraber yalnızca temel özellikler değil, aynı zamanda veri depolama ve işleme özellikleri de kullanılabiliyor.
TensorFlow
Makine öğrenimi ve yapay zeka, günümüzün en önemli kavramlarından birisi haline gelmiş durumda. TensorFlow, derin öğrenme ve yapay sinir ağı geliştirme amaçlı kullanılan önemli bir kitaplık. Eğer yapay zeka ile ilgileniyor iseniz bu kütüphanenin nimetlerinden yararlanabilirsiniz.
SciPy
Bilimsel alanda kullanılan bir kod kütüphanesi olan SciPy, bilimsel hesaplamalar yapmak için kullanılan bir kitaplık. Bu kitaplıkta çeşitli matematiksel fonksiyonlar yer alıyor. Özellikle karmaşık işlemler için ideal olan SciPy, işini uzmanca hallediyor.
MySQL
Popüler Python kütüphaneleri arasında MySQL de bizlerle buluşuyor. MySQL, Oracle tarafından geliştirilmiş bir yazılım. Amacı, SQL dili üzerinde veritabanı yönetimi sağlamak. MySQL modülü ile birlikte MySQL destekli veritabanı yönetilebiliyor.