SEO Uyumlu Makale Hazırlama
SEO Uyumlu Makale Hazırlama! Bu başlıkta siz değerli okurlarımız adına SEO uyumlu makale hazırlama rehberini sunmak istiyoruz. Umarız sizler için faydalı bir içerik olur.
Blog sitesine sahip kullanıcılar, blog sitelerinde paylaşımlar yaparken bu sitelerin öne çıkması için de bazı çalışmalara ağırlık vermeli. Bu çalışmalardan birisi SEO uyumlu web sayfalarına yer vermek. Bir site, SEO uyumlu olduğu takdirde o sitenin web sayfaları arama motorlarında daha çok ön sıralarda yer alır. Bundan dolayı yükselme amacı bulunan bir web sitesinde SEO’ya büyük önem gösterilmesi gerekir.
SEO Nedir?
SEO, “Search Engine Optimization” yani “Arama Motoru Optimizasyonu” anlamına geliyor. Adından da anlaşılacağı üzere bu sistemin amacı, sitedeki belirli sayfalar için arama motoru optimizasyonu sağlamak. Seçilen sayfalara uygulanan SEO çalışması sonucunda sayfalar, arama motorlarında daha çok ön plana çıkmaya başlar. Firmalar, özellikle Google arama motoruna göre optimizasyon çalışması gerçekleştirir. Çünkü Google, bu pazarın en önemli rakibi olmakta.
SEO Uyumlu Makale Nasıl Hazırlanır?
SEO uyumlu bir web sayfası yerine bu yazı, genel olarak SEO uyumlu bir blog yazısının nasıl olması gerektiği bilgisini aktaracak. Bu bilgiyi vererek içeriğe giriş yapmış olalım.
Anahtar İfade Belirleme
SEO uyumlu bir içerik hazırlarken yapılması gereken şeylerden ilki anahtar ifade belirleme. Öncelikle yazılacak içeriğin ne olacağı kararlaştırılmalı. Ardından içeriğin anahtar ifadesi belirlenmeli. Anahtar ifade, aranma hacmi yüksek olan terimler arasından seçilmeli ki daha çok kullanıcı aramış olsun. Ayrıca zor rakipler arasında yer alacak anahtar ifadeler belirlenmemeli. Örneğin “oyun” sözcüğü ile ilk sırada yer almak oldukça zor. Çünkü rakipler çok güçlü. “Oyun hileleri” ifadesi ise öne çıkmak için “oyun” ifadesine göre daha kolay. Anahtar ifade belirlendikten sonra başlık eklenmeli.
Başlıkta ve Alt Başlıklarda Anahtar İfadeyi Belirleme
Başlık eklerken anahtar ifade, başlığın herhangi bir yerinde bulunabilir. Önemli olan anahtar ifadenin yer alması. Örnek olarak “oyun sunucuları” isminde bir anahtar ifade kullanalım. Başlık şu şekilde yer alabilir: “Kaliteli Oyun Sunucuları”. Bunun yanı sıra alt başlıklarda da oransal olarak anahtar ifadeye yer verilmeli. En az 1 defa alt başlıkta anahtar ifadenin geçmesi yeterli olsa da her 5 alt başlıkta bir kullanmak fayda sağlar.
İlk Paragrafta Anahtar İfadeyi Kullanma
SEO uyumlu makale hazırlamak isteyenlerin önemsemesi gerektiği bir diğer detay ilk paragraf detayı. Başlıktan sonra yazıya giriş yaparken ilk paragrafın ilk cümlesinde anahtar ifadeye yer verilmeli. Bunun sebebi arama motoru botlarının yazının başlık ile alakalı olduğunu anlaması. Bu, SEO puanı açısından büyük bir önem taşıyor. Sonuç olarak ilk cümleye eklenecek olan anahtar ifade cümlenin herhangi bir kısmına güzelce yerleştirilebilir. Bu yazıyı hazırlarken de birçok SEO taktiğini kullanıyoruz. Buradaki kriterleri bu yazı ile karşılaştırabilirsiniz.
Her 100 Sözcükte Bir Anahtar İfadeye Yer Verme
SEO uyumlu blog içeriği hazırlamanın önemli kriterleri arasında yazıda aralıklarla anahtar ifadeye yer vermek yer alıyor. Genel olarak her 100 sözcükte bir anahtar ifade kullanmak tavsiye edilse de bu oran 150 sözcükte bir şeklinde de uygulanabilir. Yani anahtar ifadeyi çok az kullanmamak gerekir. Bu da web botlarının yazı ile başlık arasında uyum olduğunu anlamasını sağlar. Şu örneği vererek başlıkta ilerleyelim. Mesela 1.000 sözcüklük bir yazı hazırlandı. Bu yazıda 8 ile 10 arası anahtar ifade yeterli olacak.
İçerik Kalitesini Önemseme
İnsanların SEO uyumlu makale hazırlama sırasında yapması gerektiği şeylerden birisi içeriğin kaliteli olması. Önceden SEO uyumlu yazılar yazmak her ne kadar önemli olsa da artık bu önem, yerini kaliteye de bırakıyor. Özellikle Google, geliştirdiği arama motoru algoritması sebebiyle yazıların da ne kadar insan dostu olduğunu araştırıyor. Yani yazıların da özenle hazırlanması, insanların anlayacağı dilde güzelce yazılması gerekir. Bu sayede SEO puanı daha da yükseltilebilir.
İç ve Dış Bağlantı Ekleme
İnsanların SEO uyumlu bir içeriğe yer verirken önemsemesi gerektiği bir diğer şey iç ve dış bağlantılara yer verme. Bir blog yazısında iç ve dış bağlantıların olması, o yazının arama motorları botlarını etkilemesine vesile olur. İç bağlantı, web sitesi içerisinde yer alan diğer blog yazıları veya farklı sayfalar olabilir. Dış bağlantı ise içerik ile alakalı en az 1 bağlantı olmalı. Örnek olarak yazıda geçen bir sözcük seçilmeli ve o sözcüğe uygun bir kaynağa bağlantı sağlanmalı. Tek sözcük yerine birden fazla sözcük için de aynı durum geçerli.
Görselleri Optimize Etme
SEO uyumlu makale hazırlama hususunda karşımıza çıkan önemli kriterler arasında görsellerin optimizasyonu yer almakta. Kullanıcılar, görselleri optimize ederken bazı şeylere önem göstermeli. Öncelikli olarak görseller en iyi sıkıştırma teknolojisi ile sıkıştırılarak daha verimli hale getirilmeli. Görseller sıkıştırıldığında daha az yer kaplar. Bu da sayfa hızı puanını arttırır. Google, sayfa hızına da önem göstererek sayfa sıralaması yapar.
Görseller için önemsenmesi gereken bir diğer detay görsellerin alt etiketinin bulunması. Alt etiketinde yer alması gereken açıklama anahtar ifade. Eğer görselin alt etiketinde anahtar ifade bulunursa bu durum, SEO uyumluluğa önemli bir katkı sağlar. Sonuç olarak görsel eklemek yeterli olmaz, aynı zamanda alt etiketine anahtar ifade de eklenmeli.
META Etiketleri Sağlama
META etiketleri, HTML etiketleri arasına eklenen kodlar olarak bilinir. Bu kodlar, SEO açısından da önemli bilgiler sağlar. META etiketlerinin kullanılmasının sebebi sayfaları inceleyen botların sayfalar hakkında daha fazla bilgi almasını sağlama. Örneğin META etiketlerinde sayfaların neyi açıkladığı yazar. Bunun yanı sıra bazı platformlar, bu etiketlerden çektiği verilerle bağlantıları daha güzel gösterir. Yani bağlantı kartları da bu etiketler sayesinde oluşuyor.
META etiketlerinde önemsenmesi gereken birden fazla alan yer alıyor. Bunlardan birisi “title” alanı. META etiketi içerisine eklenen bu alan, başlık anlamına geliyor. Blog içeriğinin başlığı buraya yazılıyor. Bir diğer önemsenmesi gereken alan olan “desc” ise yazının kısa bir açıklamasını içermeli. Bu kısım en fazla 159 karakter olmalı. Ayrıca anahtar ifade içermeli. Bazı yazılımlardaki eklentiler, bununla ilgili kolaylıklar sağlamakta. Örneğin WordPress’te SEO eklentileri mevcut.
URL Yapısına Önem Gösterme
Birçok kişi SEO uyumlu makale hazırlarken daha nelerin önemsenmesi gerektiğini merak eder. SEO uyumlu bir yazı hazırlarken dikkat edilmesi gereken şeyler arasında URL yapısı da bulunmakta. URL yapısı, SEO açısından büyük bir önem arz ediyor. Çünkü URL’nin görünümü güzel olan sayfalar daha ön plana yerleşir. Yani bir URL, kullanıcının anlayacağı tarzda olmalı.
Örnek olarak şunu açıklayabiliriz: Blog başlığı “SEO uyumlu içerik hazırlama” olsun. Eğer URL “/?pid=4” şeklinde olursa pek anlaşılmaz. Bunun yerine “/seo-uyumlu-icerik-hazirlama” olduğu takdirde SEO puanı daha çok artar. Bunun sebebi URL’lerin de kullanıcı dostu yani anlaşılabilir yapıda bulunması.
Bunun ne işe yarayacağı merak edilmekte. Mesela URL listesi olan bir sayfa düşünelim. Bu sayfada sayılar yer aldığı takdirde URL’lerin içeriği anlaşılmaz. Başlıklar URL’de geçtiği takdirde URL’deki içerikler daha iyi anlaşılır.
Web siteniz için en uygun SEO uyumlu makaleler yazdırmak çin tıklaynız.