SEO Uyumlu Web Sayfası Hazırlama
SEO uyumlu web sayfası hazırlamak için yapılması gerekenlerin bilinmesi gerekir. Bu başlık altında SEO uyumlu bir site hazırlamayı anlatmış olacağız.
SEO, günümüzün en önemli kavramlarından birisi. Çünkü arama motorlarında öne çıkmak isteyenler, bu terime büyük önem göstermeli. SEO denince akla gelmesi gereken şey arama motoru optimizasyonu. Bir örnek vererek bu olayı açıklayalım. Google aramasında “SEO nedir?” yazıldığında pek çok sonuç çıkar. Bu sonuçlar arasında yer almak isteyen bir blog sitesi sahibi, SEO uyumlu bir sayfa hazırlamalı ki öne çıkmış olsun. Blog yazısının yanı sıra web sitesinin de SEO uyumlu olması gerekir.
SEO Nedir?
SEO, search engine optimization yani Türkçe olarak arama motoru optimizasyonu anlamına geliyor. Bir web sayfasının arama motorlarında ön sıralarda yer alması için SEO çalışması yapılır. Yani web sayfası, arama motoruna göre optimize edilir. Günümüzde genel olarak Google arama motorunun algoritmasına göre SEO çalışmasına yer verilir. Bundan dolayı ağırlıklı olarak Google algoritması üzerinden bu yazıyı hazırlamış olacağız.
Aslına bakarsak SEO için yapılabilecek pek çok şey mevcut fakat her bir kriteri saysak bu yazı çok uzar. Yine de elimizden geldiğince önemli olan genel kriterleri bahsetmiş olacağız. Zaten bir kullanıcı, kurduğu web sitesine özen gösterirse o site başarılı olur.
SEO uyumlu web sayfası hazırlamak isteyenler, SEO’nun altın kuralını da bilmeli. SEO’nun en önemli kriteri anahtar ifadedir. Anahtar kelimeler sayesinde bir web sayfasının yükselişi mümkün hale gelir. Yani SEO için anahtar ifade zorunlu bir durum. Bunun sebebi, kullanıcıların internette arama yaparken belirli anahtar ifadeleri kullanması. Bazı anahtar ifadelere odaklanılarak içerik hazırlanmalı.
SEO Neden Önemli?
SEO, başarıya ulaşmak için önemli. SEO’nun önemli olmasındaki en önemli sebep sitenin ziyaretçi sayısını yükseltiyor olması. Çünkü arama motorlarında belirli anahtar kelimelerde yükseliş yaşayan sayfalar, daha çok ziyaretçi alır. SEO, bundan dolayı önemsenmesi gereken bir ifade.
Arama Motorlarının Çalışma Mantığı
Her arama motoru, farklı şekillerde çalışır fakat algoritmalar, genel olarak birbirine benzer. Temel olarak açıklamak gerekirse arama motorları, birkaç prensib üzerinde durur. Bunlardan ilki tarama. Arama motoru botları, sayfaları tarayarak sayfaların genel durumunu tespit eder. Bu sırada bazı ek analiz araçları da çalışabilir. Örneğin sayfanın yüklenme hızı ve sayfa içerisindeki kaynaklar. Bununla beraber sayfa içeriğinin kalitesi de gözden geçirilir. Buna göre en uygun SEO puanı sayfaya atanır. Bu puan, arama sırasında sayfaları sıralamada kullanılır.
Bir arama motoru, web sayfasını taradıktan sonra uygun görürse dizine ekler. Dizine eklenen sayfa, sıralama ile beraber belirli bir pozisyonda yer alır. Bu sıralama, kullanıcının ilgi alanına göre değişiklik gösterebiliyor.
Site İçi Optimizasyon Nedir? Nasıl Yapılır?
SEO uyumlu web sayfası hazırlama olayına geçmeden önce site içi optimizasyonun nasıl olması gerektiğini de ifade etmek gerekir. Site içi optimizasyon, site içerisinde yapılan SEO çalışması olarak adlandırılıyor. Yani site içerisinde yapılan her türlü işlem, site içi optimizasyon olmakta.
Site Dışı Optimizasyon
Site dışı optimizasyon, sitenin dışında uygulanan optimizasyon çalışmasıdır. Amacı, sitenin daha çok yükselmesi için çeşitli işlemler yürütmek. Örneğin popüler bir sitede sitenizin bağlantısının bulunması, sitenizin değerli görünmesini sağlar. Bu da sıralamada yükselmek demek. Bunun gibi birçok site dışı çalışma mevcut.
Site dışı optimizasyon açısından uygulanabilecek bir diğer şey reklam vermek. Reklamlar, bir sitenin yükselmesini ve o sitenin sıralamada da başarı elde etmesini sağlar. Bundan dolayı reklamlar vermek veya birçok popüler sitede ücretli veya ücretsiz tanıtım yapmak gerekir.
SEO Uyumlu Web Sayfası Nasıl Hazırlanır?
SEO uyumlu bir siteye sahip olmak için birçok kriter bulunuyor. Sizler için bu yazıyı hazırlarken çeşitli kriterlere değinmiş olduk. Umarız bu yazıdan en iyi şekilde faydalanarak kaliteli bir web sitesine yer vermiş olursunuz.
Odaklanılacak Anahtar İfadeleri Belirleme
Anahtar ifadeler, hem web sitesi genelinde hem de web sayfası özelinde yer alabilir. Bu durum, sitenin türüne bağlıdır. Örneğin hizmet sitesi kurulduysa her sayfada aynı anahtar ifadeye ağırlık verilebilir. Eğer blog sitesi kurulduysa bu durumda yapılması gereken husus blog yazısına göre anahtar ifade belirlemek. Her sayfa için belirlenen anahtar ifadeler, SEO açısından büyük bir öneme yer veriyor. Bu anahtar ifadeler, içerikte belirli oranda geçmeli ki yazının SEO kalitesi yükselsin.
Bu oran hakkında kesin bir bilgi veremeyiz fakat her 100 - 150 sözcükte bir SEO için belirlenen anahtar ifadenin geçmesi gerekir. Sonuç olarak web sayfası için belirlenmiş olan anahtar ifadeler, içerikte kendine yer bulmalı. SEO uyumlu web sayfası için bu büyük bir önem arz etmekte.
H Etiketlerinin Kullanımına Önem Gösterme
H etiketi, arama motoru botlarının önemsediği bir detay. Bir web sitesinde H etiketlerine yer verilmeli. H1 ve H2 etiketi temelde bulunması gereken etiketler. H3 ve diğer etiketler ise isteğe bağlı olarak eklenebilir.
H etiketlerinin kullanımı ile ilgili şu bilgiye de yer vermek gerekiyor. Bir sayfa veya blog içeriği için anahtar kelimeler belirlendikten sonra H1 başlığında anahtar ifadeye yer verilmesi, SEO puanını yükselten bir eylem. H1 başlığının sayfada bir kez geçmesi gerekir. H2 başlığı ise birden çok yer alabilir. En az 1 adet H2 başlığında anahtar ifadeye yer verilmeli. Bununla beraber her H2 başlığına anahtar sözcükler eklenmemeli. Bunun sebebi botların yazıyı spam olarak algılamamasını sağlamak.
H etiketlerinin kullanımında önemli bir yer edinen H2 etiketi ile ilgili şu bilginin de bilinmesi gerekiyor. H2 etiketleri eğer fazla ise H2 etiketleri için birden fazla anahtar ifade kullanılabilir. Örneğin 10 H2 etiketi eklendiyse 2 tanesinde anahtar kelimeler kullanılmalı. Benzer ifadeler kullanmak bile arama motoru botlarının kabul ettiği bir durum. Garanti olması açısıyla anahtar ifadeyi aynı şekilde en az 1 defa başlıklarda kullanmak gerekir.
Görselleri ve Diğer Kaynakları Optimize Etme
Bir web sayfasında önemsenmesi gereken bir diğer şey görsellerin ve JS ile CSS gibi diğer kaynakların optimizasyonunun yapılması. Görseller eğer sıkıştırılmadıysa sıkıştırılarak sayfaya eklenmeli. Google, bunun için WebP formatını desteklemekte. WebP dışında JPG formatı da oldukça faydalı. PNG gibi kalitesi yüksek formalar kullanmaktan mümkün oldukça kaçınılmalı. Tabii eğer yüksek çözünürlük olması çok önemli değilse. Çünkü bu durum, sayfa hızını düşürür. Bu da sayfanın alt sıralarda yer alması demek.
CSS ve JS gibi harici dosyaların da optimize edilmesi büyük bir ayrıcalık tanır. Bu dosyalar, görsel dosyaları kadar yer kaplamaz fakat birkaç KB’lık fark bile ciddi bir kazanç sağlayabilmekte. Bunun için kodların imkanlı oldukça sadeleştirilmesi yani kısaltılması lazım. Belki uzun kodların daha kısa hali vardır. Bunu incelemek gerekir.
Şöyle bir örnekle birkaç KB’lık tasarrufun önemini açıklayalım. Örneğin bir JS dosyası 3 KB azaltılabiliyor olsun. Eğer azaltılmaz ise kullanıcı sayısı arttıkça sunucuya daha çok yük binecek. 100 kişi için ekstra yük 300 KB demek. 1.000 kişi aynı anda sitede dolaşırsa ise 3 MB civarında oluyor. Olaya bu açıdan bakmak lazım.
URL Yapısını Önemseme
Bir web sayfasında SEO optimizasyonu yaparken sayfanın URL yapısına da önem gösterilmeli. Çünkü URL’lerin anlaşılır olması ziyaretçiler için büyük bir ayrıcalık demek. Google arama algoritması, buna önem gösteriyor. URL’si anlaşılır sayfaları daha çok öne çıkarıyor.
Örnek üzerinden gidelim. Mesela “?tid=1001” başlıklı bir içerik olsun. Bu içerikte “Alışveriş Nasıl Yapılır?” başlıklı bir yazı bulunsun. URL böyle olduğu takdirde içeriği URL’den anlaşılmaz. Eğer “/alisveris-nasil-yapilir” olur ise hem URL’ye girmeden içerik tespiti yapılır hem de SEO puanı yükselir.
Sayfa Hızını Yüksek Tutma
Bir web sayfası için önemli SEO kriterleri arasında sayfa hızı da yer alıyor. Sayfa hızı ne kadar yüksek olur ise o sayfanın ön planda yer alma ihtimali de o kadar artar. Sayfa hızını ölçmek için popüler araçlardan birisi PageSpeed Insights olmakta. Bu araç, Google’ın sunmuş olduğu bir yazılım. Bu uygulama sayesinde web sitesi sahipleri, sayfalarının performansını öğrenebiliyor.
Sayfa hızı veya puan düşük çıkar ise yapılması gerekenler bu araç üzerinde yer alıyor. Google’ın bu aracı, çeşitli tavsiyeler sunmakta. Bu tavsiyelerin ışığında sorunu kısa sürede tespit etmek mümkün olmakta. PageSpeed Insights aracında yer alan öneriler arasında önbellek kullanma, istek sayısını azaltma, dosyaları optimize etme veya bunun gibi birçok tavsiye bulunuyor.
Site Haritası Oluşturma
SEO uyumlu web sayfası oluşturmak için yapılması gereken bir diğer şey site haritası. Site haritası, arama motoru botlarının hangi sayfalara yönelmesi gerektiğini gösteren bir yapı. Bu harita sayesinde botlar, girmesi gerektiği sayfaları daha hızlı keşfediyor. Bu da sitedeki sayfaların arama motorlarına daha hızlı yansımasını sağlıyor.
Mobil Uyumluluk Sağlama
İnsanların önemsemesi gerektiği bir diğer şey mobil uyumluluk. Mobil cihazların kullanımı son zamanlarda hızla yaygınlaşmaya başladı. İnternette dolaşan kullanıcıların büyük bir çoğunluğunu mobil cihazlar oluşturuyor. Google gibi bazı arama motorları da bundan dolayı mobil uyumlu cihazlara sahip sayfalara önem gösteriyor. Özellikle mobil kullanıcıların karşısına mobil uyumlu sayfalar daha çok çıkmakta. Bundan dolayı güçlü bir ziyaretçi kitlesi için sayfanın mobil uyumluluğunun da bulunması gerekir.
İçeriği Kaliteli Tutma
İnsanların SEO uyumlu web sayfası için uygulaması gerektiği bir diğer husus içeriğin kalitesine önem göstermek. Bir içerik yayınlarken o içeriğin SEO uyumlu olmasından ziyade insanların anlayabileceği bir dilde yazılması da büyük önem arz ediyor. Ayrıca yazının doğru bilgiler içermesi ve kopya içerik olmaması da önemsenmekte. Bu gibi detaylara önem gösteren insanların sayfaları arama motorlarında başarıyla yükselir.
İç ve Dış Bağlantılar Kullanma
Bir web sayfası geliştirirken o sayfanın iç ve dış bağlantılara da sahip olması gerekir. İç bağlantı, web sitesi içerisinde bulunan sayfalara yönlendirme yapmaktır. Dış bağlantı ise sayfa içerisinde dışarıya bağlantı vermek anlamına geliyor. Dış bağlantı verirken şunu unutmamak gerekiyor ki bağlantının güvenli olması gerekiyor.
Örnek vermek gerekirse bir blog yazısı oluşturulduğunu varsayalım. Bu yazıda bazı ifadelerin üzerine iç ve dış bağlantı eklenebilir. En az 1 adet iç ve dış bağlantı olması yeterli olacaktır.
SSL’ye Ağırlık Verme
Web sitesi güvenliği, kullanıcıların önemsemiş olduğu bir şey. Bundan dolayı ziyaretçiler, özellikle güvenli internet sitelerinde dolaşmak ister. SSL, güvenliği sağlayan bir yapı. SSL sayesinde site ile kullanıcı arasındaki veriler şifrelenir. Bu da kötü amaçlı yazılımcıların bu verilere ulaşamamasında etkili olur. Günümüzde hem ücretsiz hem de ücretli SSL almak mümkün oluyor.
Kullanıcı Deneyimi
SEO uyumlu web sayfası oluşturmak adına daha pek çok yöntem yer almakta. İnternet sitesi geliştirirken web sayfalarının anlaşılır olması gerekir. Anlaşılır web sayfaları, insanların o sayfalarda daha çok vakit geçirmesini sağlar. Kullanıcılar, bir web sayfasında daha çok vakit geçirirse bu durum, SEO’ya katkı sağlar.
SEO uyumlı veb sitesi hazırlatmak için uzman kadromuz ile iletişime geçmek için tıklayınız.