XAMPP Nedir? Ne için Kullanılır?
Bazı kullanıcılar XAMPP hakkında bilgi almak isteyebilir. XAMPP nedir? Gelin bu başlık altında XAMPP’ın ne olduğundan söz edelim.
Web dünyası hız kesmeden gelişmeye devam ediyor. Gelişen web dünyasının etkisiyle web tasarımı yapmak için çeşitli yazılımlar ortaya çıkıyor. Her yazılımın kendine özgü işlevleri bulunur. Eğer HTML, CSS ve JS kullanılacak bir sisteme yer verilecek ise bu durumda ekstra bir yazılıma ihtiyaç duyulmaz. Kodlar, internet tarayıcısı üzerinde rahatlıkla çalışır. Eğer PHP kullanılmak isteniyor ise XAMPP gibi bir yazılıma ihtiyaç duyulur.
XAMPP Nedir?
XAMPP, PHP tabanlı web sunucusu kurmanın yanı sıra birçok sunucu kurmayı kolaylaştıran bir yazılım paketi. Aslına bakarsak PHP sunucusu için Apache bileşeni gerekiyor. Apache kurduktan sonra bazı ayarların yapılması gerekir. Bu ayarlarla uğraşmamak adına XAMPP, kolaylık sağlıyor. Yani hazır ayarlar ile web sunucusu hemen başlatılıyor.
XAMPP, yalnızca PHP sunucusuna yer vermiyor. Apache sunucusunun dışında MySQL ve FTP sunucusu da kurulabiliyor. Bunun dışında Tomcat ve Mercury bileşenleri de kurulabiliyor. Ayrıca web sunucusuna SSL sertifikası yüklemek için OpenSSL de mevcut.
XAMPP, ilk olarak 4 Eylül 2002 tarihinde piyasaya sürüldü. En güncel sunucu sürümlerine ağırlık veren uygulama paketi, yazılım geliştiricilerinin güvenliğine büyük önem gösteriyor. Windows platformunu destekleyen yazılım, aynı zamanda Linux ve MacOS üzerinde de çalışıyor.
XAMPP Neden Kullanılır?
XAMPP, genel olarak web sunucusu kurmak için kullanılır. PHP tabanlı bir sunucuya sahip olmak isteyenler XAMPP yazılımından faydalanmalı. PHP sunucusu kurup işletmenin dışında MySQL sunucusu da kurulabiliyor. Yazılım, aynı zamanda phpMyAdmin ile de kullanılabiliyor. Yani kullanıcılar, veritabanı yönetimi uygulayabiliyor. MySQL dışında FTP sistemi karşımıza çıkıyor. FTP ise dışarıdan dosya yükleme ve indirme olanağı sunan bir yapı.
XAMPP ile beraber daha pek çok bileşen bulunmakta. Bir diğeri olan Mercury, e-posta servisi imkanı sağlamakta. E-posta sunucusu kurmak isteyen kullanıcılar, Mercury bileşeninden yararlanarak bu hizmete yer veriyor. Mercury dışında Tomcat, bizlerin karşısına çıkıyor. Tomcat, JAVA tabanlı uygulamaları çalıştırmaya yarayan bir sunucu.
XAMPP kullananların yararlanabileceği bir diğer özellik OpenSSL. SSL sertifikası, bir sitenin güvenilir olup olmadığını doğrular. SSL sertifikası alan kullanıcılar, web sitesinde bir sertifikaya sahip olur. SSL’nin amacı, web sayfasındaki verilerin şifrelenmesini sağlamak. Bu sayede kötü amaçlı yazılımcılar, verileri toplayamaz.
XAMPP Nasıl Kurulur?
“XAMPP nedir?” sorusu dışında bu soruyu da cevaplamalıyız. XAMPP, sunucu sahibi olmak isteyenlerin yararlanabileceği bir uygulama. Bir sunucu makinesi satın alındığında bu makineye XAMPP kurulabiliyor. Ardından web sunucusu yönetilebiliyor. XAMPP kurmak için resmî web sitesine gidilmeli. Buradan siteye ulaşabilirsiniz. Sayfa üzerinden istenilen platform için XAMPP kurulumu yapılmalı. 3 farklı sürüm yer alıyor. Hangi sürüm kurulmak isteniyor ise o sürüm seçilmeli. İsteğe bağlı olarak arşiv üzerinden daha eski sürümler kurulabilmekte.
XAMPP eğer Windows veya MacOS ile indirildiyse yazılım başlatılmalı. Linux’ta konsol üzerinden kurmak için “*.run” dosyası yer alıyor. Bu dosya indirildikten sonra başlatılmalı. Ardından kurulum adımları tamamlanmalı. Yükleme tamamlandıktan sonra uygulama başlatılmalı. Uygulama başladıktan sonra Apache portu açıldığında 80 portu üzerinden hizmet vermeye başlar. İnternet tarayıcısı üzerinden “localhost” yazarak sayfaya ulaşmak mümkün.
XAMPP Apache, MySQL ve FTP sunucusu başladıktan sonra MySQL veritabanı yönetimi için phpMyAdmin kullanılır. Bunun için “localhost/phpmyadmin” sayfasına ulaşmak gerekiyor. FTP sunucusu için ise FileZilla tercih ediliyor. FTP yönetim paneli üzerinden kullanıcı adı ve şifre oluşturulmalı, dizin yetkisi verilmeli. Bu adımların sonunda FileZilla üzerinden bağlantı kurulabiliyor. FileZilla yazılımında “Sunucu” yazılı kısım IP adresi veya “localhost” olacak. Kullanıcı adı ve parola ise adından anlaşıldığı üzere hesap bilgisinin yazıldığı yer. Sonrasında “Hızlı bağlan” düğmesine basılmalı.
Şu ek bilgiyi de vermek gerekiyor. Eğer bir hosting firmasından sunucu alındıysa portların açık olup olmadığına özen gösterilmeli. Windows, Linux veya MacOS işletim sistemi için güvenlik duvarı ayarları yapılmalı. Bunun yanı sıra hosting şirketinin web paneli üzerinden de güvenlik duvarı kuralları eklenmeli. Bu aşamaların sonucunda web sunucusuna uzaktan bağlanılabiliyor.
XAMPP Hakkında Merak Edilenler
XAMPP ücretsiz mi?
“XAMPP nedir?” sorusunun yanı sıra bu soru da internette en çok aranan sorulardan birisi olmakta. Evet, XAMPP ücretsiz olarak kullanılabilen bir yazılım. XAMPP yazılımını kullanan yazılımcılar, herhangi bir ek ücret sürprizi ile karşılaşmaz.
Wamp server mi XAMPP mı?
XAMPP mı veya Wampserver mi sorusu da merak edilen bir soru. Bu soruyu cevaplamadan önce bilinmesi gereken bir detaydan bahsetmek isteriz. Her 2 uygulamanın kendine has ayrıcalıkları ve farklı özellikleri bulunabilir. Bu uygulamalar, genel olarak web sunucusu üzerine yoğunlaşmış yazılımlar. Her ikisi de popüler olduğu için kullanıcılar, en beğendiği uygulamayı tercih edebilir.
XAMPP phpMyAdmin nasıl açılır?
XAMPP yazılımı üzerinden “MySQL” motoru başlatıldıktan sonra yapılması gereken şey “Admin” butonuna tıklamak. Bunun yanı sıra “localhost/phpmyadmin” veya IP adresi üzerinden de veritabanı yönetim sistemine ulaşılabilir. Şunu belirtelim ki dışarıdan phpMyAdmin erişimi sağlanamaz. Çünkü bu, riskli bir hareket. Tavsiyemiz sunucu makinesi grafiksel tabanlı ise sunucu makinesi içerisinden phpMyAdmin paneline erişmek. Bunun yanı sıra panele şifre eklenerek de dışarıya açık hale getirilebilir. Ayrıca ayar dosyası üzerinden de kendi IP adresinize yetki verebilirsiniz.
XAMPP kontrol paneli ne işe yarar?
XAMPP nedir? Bu sorunun yanı sıra kontrol panelinin ne işe yaradığını da açıklamak gerekiyor. Uygulamanın kontrol paneli, sunucuları başlatmaya ve sonlandırmaya yarar. Ayrıca sunucuların ayar dosyaları ve yönetim panellerine de buradan ulaşılır.
Xampp site dosyaları nereye atıyoruz?
Windows üzerinde varsayılan olarak “C:/xampp/htdocs” alanında yer alır. Linux’ta ise “/opt/lampp/htdocs” dizininde bulunur. MacOS işletim sisteminde ise "/Applications/XAMPP/xamppfiles/htdocs" dizininde yer alıyor. İsteğe bağlı olarak bu dizinleri değiştirmek birkaç ayar ile mümkün. “httpd.conf” dosyası ile web dizini güncellenir. Düzenlemeler sonrasında sunucu, yeniden başlatılmalı.