Yandex Tools Kaydı Nasıl Yapılır?
Yandex Webmaster Tools kaydı nasıl uygulanıyor? Bu başlık altında siz değerli okurlarımız için web sitesini kayıt etmeyi anlatıyor olacağız.
Yandex, Rus kökenli bir marka. Yandex arama motoru, Yandex şirketinin 90’lı yılların sonuna doğru kurulmasıyla ortaya çıktı. Türkiye’de de sıklıkla kullanılan Yandex, pek çok sektöre ağırlık veriyor. Bunlardan birisi arama motorunun yanı sıra depolama servisi. Özellikle bol bol depolama alanı vaat eden firma, bu şekilde büyük bir kitleye hitap etmeyi başardı. Şirketin bunun yanı sıra e-posta hizmeti de bulunuyor. Ayrıca web sitesi sahipleri için Yandex Webmaster Tools adında bir uygulama da yer alıyor.
Yandex Webmaster Tools Hakkında Bilgi
Yandex Webmaster Tools kaydı öncesinde Yandex’in web uygulaması hakkında birçok bilgiye sahip olunması gerekir. Yandex Webmaster Tools, Yandex arama motorunda ve diğer arama motorlarında daha üst sıralarda olmak isteyenler için geliştirilen bir site analiz aracı. Bu uygulamanın amacı, sitenin problemlerini gidererek SEO uyumlu bir hale bürünmesini sağlamak. Bu da sitenin daha başarılı ve daha verimli olmasını sağlarken aynı zamanda kullanıcıların siteye akın etmesinde de etkili olan bir taktik.
Yandex Webmaster Tools Özellikleri
Yandex’in bu aracı, birçok özelliği ile bizlerin karşısına çıkmakta. Bu özelliklerden birisi arama sorgusu istatistikleri. Bu araç, arama sorgusu sırasında siteye dönüş miktarını gösteriyor. Günlük bazda gösterilen veriler sayesinde sitenin ne kadar yükselip düştüğü anlaşılıyor.
Bir diğer araç site kalitesi aracı. Bu aracın amacı, sitenin kalitesini ölçmek. Site için genel bir kalite puanı yer alıyor. Bu araç, otomatik olarak belirli aralıklarla çalışıyor. Bu sayede sitenin kalitesinin düşüp yükseldiği hakkında bilgi sahibi olunabiliyor. Ayrıca bu araca karşılaştırma amacıyla rakip siteler de eklenebiliyor. Bu da rekabetin daha da kızışmasını sağlar.
Web sitesinin sağladığı araçlardan birisi mobil uyumluluk denetleyicisi. Bir web sitesinde mobil uyumluluğun bulunması gerekir. Eğer sitede mobil uyumluluk olmazsa o site arama motorlarında mobil kullanıcıların önüne daha az çıkar. Yani masaüstü ile mobil kullanıcılar, farklı arama sonuçları ile karşılaşır. Burada önemli olan husus sitenin mobil uyumluluğun da yer alması. Mobil uyumluluk denetleme aracı sayesinde sitedeki uyumluluk problemleri tespit ediliyor ve giderilebiliyor.
Sunulan araçlardan bir diğeri site problemleri aracı. Bu aracın amacı sitede bulunan sorunları tespit etmek. Sitede pek çok sorun yer alabilir. Bu sorunların tespit edilmesi amacıyla bu araç, zaman zaman çalıştırılır. Botlar, siteyi inceleyerek gerekli önerileri sunar. Tavsiyeler 4 kategoriye ayrılıyor. Bunlardan birisi önemli, diğeri kritik ve bir diğeri de düzeltilmesi gereken tavsiyeler. Son olarak önemli olmayan fakat önerilen tavsiyeler grubu mevcut olmakta.
Yandex Webmaster Tools kaydı nasıl yapılır? Buna geçmeden önce birkaç ek bilgi daha vermeliyiz. Karşımıza çıkan bir diğer araç arama motoru politika ihlallerini belirten sayfa. Bu aracın amacı, hangi sayfaların arama motoru kurallarına aykırı olduğunu belirtmek. Eğer bir önlem alınmaz ise bu sayfalar arama motorunda görünmez veya alt sıralara düşer. Bu araç sayesinde gerekli önlemler alınabilir.
Siz değerli okurları karşılayan bir diğer alan site incelemeleri kısmı. Bu bölümün amacı site hakkında yapılan eleştirileri incelemek. Üst kısımda sitenin genel değerlendirme puanı yer alır. Alt kısımda ise incelemeler hakkında bilgi sağlanır. Site sahibi, değerlendirmelere yanıt verebiliyor. Bu kısım sayesinde eleştiriler doğrultusunda sitenin gelişmesi mümkün oluyor.
Sunulan bir diğer araç olarak karşımıza sitedeki kaç sayfanın arama motoru dizinine eklendiğini gösteren kısım yer alıyor. Bu aracın amacı, adından da anlaşılacağı üzere arama motoruna eklenen sayfaları paylaşmak. Bu sayfaların sayısı, grafiksel olarak istatistik halinde yayınlanıyor. Ayrıca hatalı sayfalar da belirtiliyor.
Bir diğer araç olarak bizleri site yapısı aracı karşılamakta. Bu araç, sitedeki dizinleri, alt dizinleri ve sayfaları gösteriyor. Yani sitenin hiyerarşik olarak bir yapısını ortaya koyuyor. Burada dizin ve dosyalardan kasıt PHP dosyaları değil, sitede kullanıcılara görünen sayfalar.
Yandex Webmaster Tools Kaydı Nasıl Yapılıyor?
Yandex Webmaster Tools kullanmaya başlamak için öncelikle siteye girmek gerekiyor. Siteye giriş yaptıktan sonra hesabın bağlanması gerekir. Açılan ekranda “Go” butonuna basılmalı. Bu butona basıldıktan sonra hesap oluşturulmalı veya giriş yapılmalı. Ardından site ekleme alanı ile karşılaşılıyor. Alan adını eklerken eğer SSL sertifikası var ise URL’nin başına “https” eklemeyi unutmamak gerekiyor. Bu sayede oluşabilecek problemin önüne geçilir. Ayrıca alan adının doğru girildiğine emin olmak gerekmekte.
Bu adımları uyguladıktan sonra kullanıcılar, 3 farklı doğrulama yöntemi ile karşılaşıyor. Bu yöntemler HTML dosyası ile doğrulama, DNS kaydı oluşturarak doğrulama ve meta etiketi ekleyerek doğrulama. Bu taktikler arasında en pratik olan HTML dosyasını ana dizine eklemek olmakta.
HTML dosyasını ana dizine ekleyerek doğrulama:
- Öncelikle “HTML file” sekmesine geçiş yapın.
- Ardından belirtilen dosyayı indirin.
- Bir diğer aşamada bu dosyayı kök dizine aktarın.
- “Check” butonuna basıp işlemi doğrulayın.
HTML meta etiketi ile doğrulama:
- “Meta tag” yöntemini seçin.
- Kodu kopyalayıp ana dizine erişimi bulunan bir sayfaya ekleyin. Örneğin “index.php” sayfası fakat head etiketi arasında yer almalı.
- Kodu ekledikten sonra doğrulama işlemini başlatın.
DNS kaydı ile Yandex Webmaster Tools kaydı yapma:
- “DNS record” tercihini yapın.
- Ekrandaki kodu kopyalayın.
- Alan adı paneline girin ve TXT aracını başlatın.
- Yeni bir TXT oluşturun. Ad kısmına “@” işaretini yazın. Bilgi kısmına kodu yapıştırın.
- Bu işlem biraz uzun sürebilir. Sonrasında Yandex Webmaster Tools üzerinden işlemi doğrulayın.