FTP Nedir?
FTP nedir? FTP neden kullanılır? Bu başlık altında FTP hakkında bilgi verip nasıl kullanılacağından bahsediyor olacağız. Web sitesi geliştiricilerinin bilmesi gerektiği şeyler arasında FTP yer alıyor.
FTP, web sitesi işleriyle uğraşanların bildiğini düşündüğümüz popüler bir yapı. Kalitesiyle adından söz ettiren bu sistemin temel amacı, dosya aktarımı sağlamak. Bir hikaye anlatarak bu olayın önemini açıklayalım. Bir web sitesi kuran yazılımcı var olsun. Yazılımcı, web sitesini kurdu fakat bu siteyi geliştirmek için dosya transferi yapmak zorunda. Bunu panel olmadığı takdirde web sitesi üzerinden halledemez. Pratik bir yöntem olarak FTP’yi kullanmalı. FTP ile beraber dosya aktarımı yapmalı.
FTP Nedir? FTP Hakkında Bilgi
FTP, File Transfer Protocol yani Dosya Transfer Protokolü anlamına gelen bir protokol yapısı. Amacı, dosya transferi sağlamak. Çift yönlü transferi destekleyen FTP sistemi, aynı anda tek dosya aktarabiliyor. Çift yönlü olması, hem sunucudan kullanıcıya, hem de kullanıcıdan sunucuya aktarım anlamına geliyor. Avantajı yüksek hızlara ulaşabilmesi, dezavantajı ise aynı anda 1 dosya aktarabilmesi. Ayrıca otomatik dosya aktarımı özelliği bulunmuyor. Yani bir uzaktan yüklenen dosya kayıt edildiğinde karşıya otomatik yüklenmiyor, kullanıcıdan emir bekleniyor.
Sonuç olarak FTP, dosya düzenleme sırasında faydalı bir işlem fakat birden fazla dosya işlemi yaparken bu işlemler tek tek yapıldığı için bu bakımdan yavaş. Şöyle açıklayalım: İşletim sistemi üzerinden 1.000 dosya kaldırmak, FTP üzerinden kaldırmaya göre kat kat daha hızlı gerçekleşir. Web tasarımı yaparken veya dosya aktarılması gerekirken FTP protokolü, büyük ayrıcalıklar sunar.
FTP’nin Avantajları
FTP, avantajlı bir sistem. FileZilla yazılımı ile oldukça tanınan bir protokol olan FTP, dosya aktarımı sırasında yüksek hızlara ulaşır. İnternet hızını sonuna kadar kullanan FTP, kısa sürede dosyayı yükler. Şunu ifade edelim ki FTP’nin yükleme ve indirme hızı 2 bilgisayar arasındaki donanımsal performansa bağlı. Eğer 2 bilgisayar arasında internet dahil yüksek hızda donanımlara yer veriliyor ise kusursuz ve hızlı bir aktarım gerçekleşir.
FTP nedir? Bu sorunun yanı sıra faydalarını da bilmek gerekir. FTP protokolünün sunduğu bir diğer avantaj TLS desteği. Güvenli bir aktarım için TLS sertifikasına yer vermek gerekir. TLS sertifikası, ücretsiz bir şekilde sahip olunabiliyor. Bu sertifikanın amacı, dosya aktarımı sırasında güvenli bir katman eklemek. Bu katman ile beraber dosyalar şifreleniyor. Şifrelenen dosyalar, dışarıdan izleyen hackerlar tarafından çözümlenemiyor. Eğer verilere büyük önem gösteriliyor ise TLS sertifikası alınması gerekir. FileZilla kullanıyor iseniz ayarlar üzerinden sertifika oluşturulabilmekte.
TLS sertifikası oluşturma işlemi sonrasında sunucuya bağlanırken bir uyarı ile karşılaşılır. Bunun nedeni TLS sertifikasının tanınmıyor olması. TLS sertifikası web sitesi sahibi tarafından oluşturulduğu için güvenilir olur. Çünkü bir tek burada kullanılıyor. Tabii bu sertifikayı iyi korumak lazım.
FTP sunucusu kurmanın bir diğer avantajı çapraz platform desteği sağlaması. Çapraz platform, bir uygulamanın birden fazla işletim sisteminde çalışması anlamına geliyor. İster Windows ister Linux ister Mac OS işletim sistemi olsun sunucu ve kullanıcı arası bağlantı rahatlıkla kurulabilir. Mesela FTP sunucusu Linux’ta ise ve Windows üzerinden sunucuya bağlanılacak ise bir problem yaşanmaz. Aynı olay tam tersi için de geçerli.
FTP ile beraber birden fazla dosya yükleme ve indirme olanağı sağlanır. Bunun için kuyruk listesi mevcut. Dosyalar sırayla işleme alınır. Dosya kaldırma veya taşıma gibi işlemler için işletim sistemi üzerinden işlem yapılması önerilir. Özellikle çok büyük sayıda dosyalar için. Çünkü her dosya için FTP sunucusuna bağlantı kuruluyor ve sonrasında işlem yapılıp klasör listesi çekiliyor. Bu durum, gecikmeyi arttırıyor. FTP, daha çok dosya düzenleme veya küçük çapta dosya sistemi işlemleri için ideal.
FTP sunucusu hakkında bilinmesi gereken bir diğer özellik bağlantının kesilmesi durumunda işleme otomatik devam etmesi olanağı. Bir dosya aktarılırken eğer bir kesinti meydana gelirse dosya, otomatik olarak tekrar aktarılıyor. Bu sayede kullanıcının ek bir işlem yapmasına gerek kalmıyor. Yani dosyalar, güvenli bir şekilde aktarılmış oluyor.
FTP Sunucusu Nasıl Kurulur?
FTP nedir? Bunun yanı sıra FTP sunucusunun nasıl kurulduğu da insanların araştırmaları arasında bizlerin karşısına çıkmakta. Biraz da bundan söz etmek isteriz. FTP sunucusu kurmak adına birçok yöntem bulunur. Bunlardan birisi FTP sunucusu sağlayan bir uygulama kurmak. Bunlardan birisi FileZilla Server. Popüler bir yazılım olan sunucu uygulaması, kolay kurulum ve yönetim ile ön plana çıkıyor. Sunucu kurulduktan sonra kullanıcı ve dizin oluşturmak yeterli.
Bunun yanı sıra Xampp gibi yazılımlarla da FTP sunucusu kurulur. Xampp, FTP sunucusunun yanı sıra PHP sunucusu ve MySQL sunucusu gibi çeşitli yazılımların da kurulmasına katkı sağlar. Xampp, FTP için otomatik yapılandırma oluşturduğu için ek ayarlar ile uğraşılmaz. Yalnızca hesap açılır.
FTP Sunucusuna Bağlanma
FTP sunucusuna hem uygulamasız hem de uygulamalı bağlanılabiliyor. Bunun için bir internet tarayıcısı veya dosya sistemi gerekir. Yapılması gereken şey pencerenin üstündeki uzun yazı alanına “ftp://” ile başlayıp IP adresini yazmak. Sonrasında kullanıcı adı ve şifre istenecek. Eğer SSL kullanılıyor ise “sftp://” olarak giriş yapılmalı.
Bunun yanı sıra FileZilla Client ile de FTP sunucusuna bağlanılır. FileZilla Client, çeşitli fonksiyonları sayesinde hızlı bir biçimde dosya aktarımı yapmayı ve birçok özellikten yararlanmayı sağlayan bir uygulama.
Bu başlık altında siz değerli okurlarımız için pek çok soruya yanıt bulduk. FTP nedir? FTP nasıl kullanılır? FTP’ye nasıl bağlanılır? Bu gibi birçok sorunun cevabını öğrendiğinizi düşünüyoruz. Umarız sizler için yararlı ve bir o kadar da güzel bir içerik olmuştur.