Visual Studio Code Özellikleri
Visual Studio, profesyonel bir kod yazma aracı olarak bizlerin karşısına çıkıyor. Bir diğer uygulama Visual Studio Code de özellikleri ile de merak edilmekte.
Visual Studio, günümüzün en popüler yazılım geliştirme uygulamalarından birisi olsa da bu kadar karmaşık ve büyük bir yazılım, bazılarına fazla gelebiliyor. Bu doğrultuda Microsoft, açık kaynaklı olan bir uygulama geliştirerek daha hafif bir programı piyasaya sundu. Visual Studio Code olarak adlandırılan bu sürümün amacı, daha sade ve hızlı çalışan uygulama arayanlar için yer alıyor.
Visual Studio Code
VS Code, 29 Nisan 2015 tarihinde tanıtılan ve tanıtıldığı tarihten sonra kısa süre içerisinde büyük bir topluluğa ulaşan bir kod yazma aracı. Windows, MacOS ve Linux platformlarını destekleyen bu yazılım, 100 MB’ın altında boyutunun yanı sıra bazı platformlarda 50 MB’ın altında boyutla karşımıza çıkıyor. Yani Visual Studio’ya göre oldukça hafif bir uygulama.
HTML, CSS, JavaScript ve TypeScript ile kodlanan Visual Studio Code, son olarak 2023 yılında güncellendi. 14 dil desteği yer alan programın desteklediği diller arasında Türkçe de bulunuyor.
Visual Studio Code, Notepad++ gibi bir yapıya sahip. Aradaki fark VS Code’nin bir tık daha gelişmiş olması. Her ikisinde de görsel kodlama yer almamakta. Her ikisi de eklentileri desteklemekte. Her ikisi de farklı programlama dillerini destekleyip bazı kodları çalıştırabilmekte. Özetle Notepad++ daha sade olsa da ve aralarında bazı benzerlikler yer alsa da Visual Studio Code, bir adım daha önde. Bir sonraki başlıkta VS Code’nin neden daha iyi olduğunu özellikleri ile beraber açıklayacağız.
Visual Studio Code Özellikleri
Visual Studio Code’nin özelliklerinden birisi renkli kod yazma desteği. PHP, C# veya JavaScript gibi herhangi bir dilde kod yazarken renkli yazma desteği sağlanıyor. Yani kodlar, güzel bir desenle görünüyor. Bu da neyin ne olduğunu kolaylıkla anlamak anlamına geliyor.
Bir diğer özellik çalışma alanı yönetimi. Kullanıcılar, uygulama üzerinde birden fazla dizini aktif edebiliyor. Sol sekmede bulunan çalışma alanında dizinler görünüyor. Her dizin, ayrı bir proje olarak geçiyor. Yani aynı anda birden fazla projeyi açmak mümkün.
Bir diğer özellik konsol olmakta. Konsol, kod yazarken kullanılabilen önemli araçlardan. Konsol üzerinde kodlar derlenip uygulamanın çalışıp çalışmadığı gözlemlenebiliyor. Yani yazılım, ekstra bir uygulamaya ihtiyaç duymadan kendi içerisinde konsola yer veriyor.
Visual Studio Code özellikleri arasında eklenti desteği de yer almakta. Pek çok eklenti bulunuyor. Her eklentinin kendine has yetenekleri mevcut. Kullanıcılar, eklenti yetenekleri sayesinde güzel işler ortaya koyabilmekte. Sonuç olarak eklentiler, daha güzel yazılımlar geliştirmeye ve işe yarar araçlar kurmaya yarıyor.
VS Code hakkında bilinmesi gereken bir diğer şey açık kaynaklı olması. Açık kaynaklı yazılımlar, günümüzün en önemli uygulamaları haline gelmeye başladı. Visual Studio Code de buna dahil. Bu yazılımın açık kaynaklı olması sebebiyle yazılım geliştiriciler, uygulamanın kaynak kodlarını düzenleyip yeni bir uygulamayı piyasaya sürebiliyor.
Visual Studio Code Kurulumu ve Kullanımı
Visual Studio Code kullanmak isteyenlerin yapması gerektiği ilk şey bu bağlantıya girip kurulum dosyasını indirmek. Burada yer alan kurulum dosyasını indirdikten sonra yapılması gereken şey dosyayı açıp yazılımı yüklemeye başlamak. Kurulum işlemi tamamlandıktan sonra uygulama başlatılmalı. Sonrasında güzel bir biçimde kullanılmaya başlanmalı.
Sıkça Sorulan Sorular
Visual Studio Code ücretsiz mi?
Visual Studio Code özellikleri dışında soruları ile de merak ediliyor. Bunlardan birisi bu uygulamanın ücretsiz olup olmadığı ile ilgili. Visual Studio’da olduğu gibi Visual Studio Code’de de ücretsiz bir kullanım yer alıyor. Ayrıca uygulama, açık kaynaklı bir yapıda.
Visual Studio Code’de derleyici var mı?
Visual Studio Code, derleyiciye yer veren bir uygulama. Bu yazılıma sahip kullanıcılar, derleyicilerden de faydalanabiliyor. Eğer gerekli bir dil için derleyici eksik ise eklenti vasıtasıyla kurulabilmekte. Bunun yanı sıra konsol üzerinden de derleme yapılabiliyor. Otomatik derleme için az önce dediğimiz gibi eklenti gerekir.
Visual Studio Code hangi dilleri destekliyor?
Visual Studio Code, birçok dili destekler. Desteklenmeyen diller için eklenti kurmak gerekir.
Visual Studio ve VS Code farkı nedir?
Visual Studio, daha profesyonel bir uygulama. Visual Studio Code ise hafif ve bazı temel özelliklere yer veren bir yazılım.
Visual Studio Code nereye kaydediyor?
Visual Studio Code projeleri, varsayılan olarak “C:/users//source/repos” konumuna kayıt ediliyor.