Web Tasarım Dilleri ve Kullanımı
Web tasarım dilleri, özellikleri ve kullanım alanları ile beraber özellikle geliştiriciler tarafından araştırılması gereken bir mesele.
Yazılımcıların kodlama yaptığı alanlardan birisi web tasarım olmakta. Web tasarım ile ilgilenen geliştiriciler, yazılım dillerini de en iyi şekilde seçmeli. Doğru seçim, yüksek verimlilik anlamına geliyor. Bu başlık altında sizlere web tasarım dillerinin genel özelliklerinden bahsediyor olacağız. Umarız siz değerli yazılımcılar için faydalı bir içerik olur.
Web Programlama Dili
Web programlama dili, bir web sayfası geliştirirken o sayfada kullanılan dil olmakta. Bir web sayfasında genellikle birden fazla yazılım dili bulunur. HTML, sayfada kullanılan en temel dillerden birisidir.
Web Tasarım Dilleri
Web tasarım dilleri arasında HTML, CSS ve JavaScript olarak yer alan diller front-end yani sayfanın ön planında çalışan diller olmakta. PHP ve ASP.NET ise back-end yani arka planda çalışan diller. Öncelikle HTML ile içeriğe giriş yapalım.
HTML
HTML, işaretleme dili olarak bilinen ve 1993 yılından bu yana hayatımızda olan bir yapı. 1993, internetin kamuya açıldığı yıl. Bu yıldan itibaren insanlar, internete erişmeye başladı. İnternete erişim ile birlikte kullanıcılar, web sayfalarını keşfetme hareketinde bulundu. Web sayfaları, bu dönemden sonra HTML kullanmaya başladı.
HTML, web sayfasının en temelinde yer alan yapı. İşaretleme dili olarak adlandırılmasının nedeni ise içeriklerin etiketlerle desteklenmesi. Yani XML benzeri bir yapıya sahip fakat web sayfası geliştirmek için kullanılıyor. Şu anda en güncel HTML sürümü HTML5 olarak yer alıyor.
CSS
HTML ile birlikte kullanılan bir diğer dil CSS olmakta. CSS, web tasarım dilleri arasında önemli bir yere sahip. Çünkü CSS sayesinde bir web sayfası, harika bir görünüme kavuşuyor. Stil dosyası olarak da kodlanabilen CSS, aynı zamanda HTML etiketleri arasında da yer alabilmekte. Sonuç olarak CSS, HTML kodlarına tasarım katmak için yer alan bir dil.
JavaScript
JavaScript, 1995 yılında geliştirilmeye başlanan ve bu tarihten sonra büyüyen bir dil. Programlama dili türünde bulunan JS, HTML ve CSS ile beraber sayfaya dinamiklik katıyor. Bir sayfanın daha hareketli olması JS ile sağlanıyor. Web sayfasında bulunan bir saat örneği verelim. Saatin her saniye güncellenmesini sağlayan şey JavaScript olmakta. Kısacası HTML bir web sayfasının iskeleti olurken CSS tasarımı, JS ise işlevsel özellikleri olmakta.
JavaScript hakkında bilinmesi gereken bir diğer şey JS’nin yalnızca web tasarım dili olmaması. JavaScript ile beraber geliştiriciler, yalnızca web sayfası kodlamakla kalmaz aynı zamanda masaüstü uygulaması da geliştirebilir. Bunun yanı sıra JS, sunucu olarak da çalıştırılabiliyor.
Java ile JavaScript aynı mı?
Hayır, Java ile JavaScript, aynı diller değil. JavaScript, web sayfaları için 1995 yılında geliştirilmeye başlanmış olan bir programlama dili. Java ise yine aynı yıl geliştirilmeye başlanan bir yazılım dili. İkisi de hem web hem masaüstü tarafında benzer işlevleri yapabilse de farklı diller olmakta.
PHP
Web tasarım dilleri arasında PHP’den de söz edilmeli. PHP, 1995 yılında geliştirilmeye başlanan bir programlama dili. Rasmus Lerdorf tarafından geliştirilen PHP, ilk olarak kullanıcıdan form yöntemiyle veri toplamayı amaçlıyordu. Bir süre sonra daha fazla özelliğe yer vererek hızla gelişme kaydetti. Günümüzde PHP 8.2.4 sürümü ile geliştiricilerin göz bebeği olmaya devam ediyor.
PHP’nin amacı, web sayfalarının daha dinamik bir hale kavuşmasına yer vermek. JS’ye oldukça benzese de aslında PHP, sunucu tarafında çalışıyor. Bu sayede JS’den daha fazlası yapılabiliyor. JS, web sayfası aktif olduğu sürece çalışır. PHP ise sunucu tarafında sürekli çalıştığı için her daim aktif kalır. Örnek olarak görev zamanlamadan bahsedebiliriz. PHP ile beraber görev zamanlama yapılabilir. Görev zamanlama sayesinde bazı işler otomatik hale getirilir.
ASP.NET
ASP.NET, PHP’nin rakibi bir programlama dili. Amacı, web sayfalarının dinamik hale gelmesini sağlamak. Bunun için arka planda sunucu çalışıyor. JS’ye dinamiklik açısından her ne kadar benzese de PHP gibi arka planda çalışması sebebiyle bazı avantajları bulunur.
Web tasarım dilleri arasında bulunan ASP.NET, PHP ile benzer yapıdadır, aradaki fark her ikisinin kendine özgü kodlama tarzı olması.
C# ile web sitesi yapılır mı?
Evet, C# ile birlikte web sitesi yapılabilir. ASP.NET, C# ile beraber çalışan bir yapı. Yani ASP.NET’in altyapısında C# yer alıyor. C#, arka planda kodları yürütmek için kullanılırken ASP.NET, ön planda kod yazmayı sağlar. Program dili öğrenmek için https://www.udemy.com/tıklayınız.