Web Tasarım Uygulamaları
Web Tasarım Uygulamaları! Web programlama yaparken web tasarım uygulamaları hakkında da bilgi sahibi olunması gerekir. Bu başlık altında 5 farklı uygulamayı açıklayacağız.
Web tasarım, günümüzün en önemli işlerinden birisi haline geldi. Çünkü web uygulaması geliştirmek, çapraz platform desteği anlamına geliyor. Yani bir web uygulaması HTML, CSS ve JS kullanıyor ise masaüstü, akıllı televizyon, tablet ve mobil gibi her platformda çalışır. Gelişen teknoloji ile beraber web uygulamalarını kullanarak birçok şeyi yapmak mümkün hale gelmiş durumda. Çok oyunculu oyun, 3 boyutlu oyun, blog sitesi, haber sitesi veya sohbet platformu gibi birçok örnek gösterilebilir.
Web Tasarım Nedir?
Web tasarım, web ortamındaki bir sitenin sayfalarının tasarlanması olayına deniyor. Bir web sayfasında HTML, CSS ve JavaScript kodları bulunur. Bunun yanı sıra web tasarım yaparken PHP ve ASP.NET gibi arka planda çalışan yazılım dillerine de yer verilir. Bu dillerin birleşimi ile beraber ortaya harika bir web sitesi çıkar.
90’lı yılların başı henüz internet halka açık hale gelmemişti. 1993 yılı ile birlikte internet, herkesin kullanımına açıldı. Bu dönemde internete erişim, günümüzdeki kadar kolay değildi. Ülkemizde 1994 yılında kullanılmaya başlanan internet, gün geçtikçe yaygınlaşmaya devam etti. İnternet siteleri de hızla kendini göstermeye başladı. Zaman içerisinde internet kullanıcılarının sayısı artarken internet sitesi sahipleri de yükselmesini sürdürdü.
Hatta şöyle bir ilginç olaydan bahsetmek gerekir. Bu dönemlerde metaverse olayında olduğu gibi bir anda büyük bir pik yaşandı. Yani bir anda bir sürü internet sitesi açıldı. Bunların sayısı o kadar fazlaydı ki sonrasında bazıları kapatıldı. Ardından internet dünyası, dengeye oturmaya başladı. Yani internet sitesi sayısı, kademeli olarak yükselmesini sürdürdü.
Web Tasarım Uygulamaları
Notepad++
Notepad++, ilk olarak 24 Kasım 2003 tarihinde piyasaya sürüldü. Güncel olarak 8.5.1 sürümüne yer veren yazılım, C++ ile kodlandı. 90 dil desteğini barındıran uygulamada Türkçe dil desteği de bulunmakta. Oldukça düşük boyuta yer vermesi ve yazılım geliştiricileri için bazı araçlara önem göstermesi, kendisine olan ilgiyi daha da arttırıyor. Uygulama, bunlara ek olarak eklenti desteği de sağlıyor. Bu sayede yazılımcılar, ekstra özellikler elde edebiliyor. Don Ho tarafından geliştirilmiş olan Notepad++, Windows platformunu destekliyor.
Visual Studio Code
29 Nisan 2015 tarihinde duyurulan VS Code, web tasarım uygulamaları arasında ön plana çıkan bir yazılım. HTML, CSS, JavaScript ve TypeScript ile geliştirilen uygulama, Türkçe dahil 14 dil desteğine ağırlık veriyor. Windows, Linux ve MacOS işletim sistemini destekleyen Visual Studio Code, aynı zamanda çok düşük bir boyuta sahip. Yani günümüz standartlarındaki her sisteme rahatlıkla kurulabilir. Eklenti desteğine de yer veren yazılım, çeşitli kod ve derleme araçlarına da sahip olmakta.
Adobe XD
Adobe XD, web uygulamaları ve mobil uygulamalar için vektörel tasarımlar yapmayı sağlayan bir uygulama. Bu uygulama ile beraber profesyonel tasarımlar oluşturulabilir. Özellikle sade bir arayüze yer veren Adobe XD, bu özelliği ile etkili bir web tasarım aracı. Yazılım Windows, MacOS, iOS ve Android’de kullanılabilir yapıda bulunuyor. Uygulamanın Türkçe dil desteği yer almıyor.
Adobe Dreamweaver
Kullanıcılar, web tasarım uygulamaları arasında Adobe Dreamweaver hakkında da bilgi sahibi olmalı. Adobe’un Dreamweaver uygulaması, görsel web tasarımı yapma imkanı sunuyor. Yani yazılım, görsel kodlama yapmayı mümkün kılıyor. Yazılım geliştiriciler hem tasarım ekranını hem de kod ekranını yönetebiliyor. Pratik web tasarımı yapmak isteyenler için Adobe Dreamweaver, harika bir tercih.
Canva
Web tasarım yazılımları arasında Canva uygulamasından da söz etmeliyiz. Canva, hem ücretsiz hem de ücretli içerikler sunan güzel bir uygulama. Web tasarımcıları, web projeleri şablonlarını inceleyerek kendi sitesini geliştirebilir veya kendi web sayfasını sıfırdan tasarlayabilir. Canva’nın en büyük avantajı hazır koleksiyonlara yer vermesi. Bu sayede web sayfası tasarımında bu içerikler kullanılabilir. Ücretsiz içeriklerin yanı sıra ücretli içeriklerin de yer aldığını açıklayalım. Tabii ücretsiz olan içerikler de oldukça yeterli.
iş modelinize uygun web tasarımı yaptırmak için uzman kadromuzla iletişime geçmek için tıklayınız.